În U.E au fost vândute 420 milioane de telefoane mobile și alte dispozitive electronice portabile

USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căștile, difuzoarele portabile și consolele video portabile.

Inovarea și dezvoltarea rapidă a pieței TIC au condus la un număr ridicat de dispozitive și soluții de încărcare. Deși inovarea în domeniul TIC este, în general, binevenită, acest lucru a dus la supraîncărcarea și frustrarea consumatorilor prin soluții de încărcare incompatibile și la un impact negativ asupra mediului. Mai mulți ani de colaborare cu industria pe baza unei abordări voluntare au redus deja numărul încărcătoarelor de telefoane mobile de la 30 la 3 în ultimul deceniu, însă nu a fost găsită o soluție exhaustivă. Acum, Comisia prezintă acte legislative pentru a stabili o soluție comună de încărcare pentru toate dispozitivele relevante. Măsurile propuse, care se vor aplica telefoanelor inteligente, tabletelor, camerelor de luat vederi, căștilor, difuzoarelor portabile și consolelor video portabile, vizează îmbunătățirea confortului consumatorilor și reducerea amprentei de mediu asociate producției și eliminării încărcătoarelor, sprijinind în același timp inovarea în domeniu. În Uniunea Europeană, în ultimul an au fost vândute aproximativ 420 de milioane de telefoane mobile și alte dispozitive electronice portabile. În medie, un consumator deține aproximativ trei încărcătoare de telefon mobil, dintre care utilizează în mod regulat două. 38 % dintre consumatori declară că au întâmpinat cel puțin o dată probleme legate de încărcarea telefonului mobil, deoarece încărcătoarele disponibile erau incompatibile. Situația este neplăcută și costisitoare pentru consumatori, care cheltuiesc aproximativ 2,4 miliarde EUR anual pentru încărcătoare independente care nu vin împreună cu dispozitivele lor electronice. În plus, se estimează că încărcătoarele eliminate și neutilizate reprezintă aproximativ 11 000 de tone de deșeuri electronice anual. Se preconizează că o soluție comună de încărcare va reduce această cantitate cu aproape o mie de tone anual. Comisia a sprijinit un încărcător comun pentru telefoanele mobile și alte dispozitive electronice similare încă din 2009. Comisia a sprijinit un acord voluntar încheiat de industrie în 2009, care a dus la adoptarea primului memorandum de înțelegere. Acordul voluntar între industrii a reușit să reducă numărul de soluții pentru încărcătoarele de pe piață de la 30 la 3. În 2014, memorandumul de înțelegere a expirat după două scrisori de reînnoire. În pofida eforturilor Comisiei de a demara un nou memorandum de înțelegere ambițios, noul acord propus de industrie în 2018 a fost sub așteptările noastre și ale consumatorilor din UE, deoarece nu ar fi reușit să ofere o soluție comună de încărcare.

Common Charger_factsheet_RO

Prin urmare, Comisia a decis să adopte o abordare legislativă pentru a oferi o soluție comună de încărcare. Comisia a propus noi măsuri legislative prin modificarea Directivei privind echipamentele radio.

Care sunt măsurile propuse astăzi de Comisie?

Comisia propune introducerea unor noi cerințe pentru a asigura interoperabilitatea pentru încărcarea mai multor dispozitive electronice. Comisia propune cu precădere următoarele:

  • armonizarea portului de încărcare: USB-C va deveni standardul pentru toate dispozitivele vizate;
  • Armonizarea tehnologiei de încărcare rapidă;
  • oferirea posibilității pentru consumatori de a alege dacă să achiziționeze un dispozitiv electronic nou cu sau fără un încărcător nou;
  • informarea consumatorilor cu privire la caracteristicile de încărcare ale dispozitivelor electronice.

Ce dispozitive electronice sunt vizate de propunerea de astăzi?

Produsele vizate de aceste noi cerințe sunt telefoanele mobile, tabletele, aparatele fotografice digitale, căștile, consolele de jocuri video portabile și difuzoarele portabile. Extinderea domeniului de aplicare dincolo de telefoanele mobile permite consolidarea în continuare a impactului pozitiv al cerințelor.

De ce alte dispozitive nu sunt incluse în domeniul de aplicare al propunerii?

Produsele vizate de propunerea Comisiei se numără printre cele mai utilizate de un grup mare de consumatori și au caracteristici de încărcare similare. Alte produse, cum ar fi căștile auriculare, ceasurile inteligente și dispozitivele de monitorizare a activității nu au fost luate în considerare din motive tehnice legate de dimensiunea lor, condițiile lor de utilizare etc. Produsele vizate de modificarea Directivei privind echipamentele radio au fost identificate ca având un potențial ridicat de integrare a soluției comune de încărcare și de asigurare a celor mai mari beneficii pentru consumatori și mediu.

Ce beneficii va aduce o soluție de încărcare comună?

Măsurile propuse vor duce la: Alegeri mai bune pentru consumatori: Consumatorii vor putea acum să utilizeze același încărcător pentru a încărca telefoanele mobile și alte dispozitive electronice similare, indiferent de marcă. Această interoperabilitate îmbunătățită între dispozitivul electronic și încărcătorul comun va asigura faptul că viteza de încărcare este aceeași atunci când se utilizează un încărcător compatibil. În plus, consumatorii vor fi mai bine informați cu privire la performanța de încărcare, inclusiv cu privire la puterea necesară a dispozitivului și dacă acesta permite încărcarea rapidă. Astfel, consumatorii vor putea vedea mai ușor dacă încărcătoarele lor existente îndeplinesc cerințele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil. Noile cerințe vor contribui, în cele din urmă, la reutilizarea încărcătoarelor și vor ajuta consumatorii să economisească 250 de milioane EUR pe an care altfel ar fi cheltuiți pentru achiziții de încărcătoare de care nu au nevoie.  Mai puține deșeuri electronice: Consumatorii vor avea acum posibilitatea de a cumpăra un dispozitiv electronic nou cu sau fără o sursă de alimentare externă (piesa care este conectată la o priză electrică din perete – a se vedea imaginea aici). Prin urmare, se preconizează că noile măsuri vor genera beneficii pentru mediu prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 180 de kilotone de CO2 echivalent pe an și prin reducerea deșeurilor electronice cu aproape o mie de tone pe an. Separarea surselor externe de alimentare contribuie cel mai mult la aceste economii, ajutând în același timp la reducerea extracției resurselor, a fabricării, transportului, utilizării și eliminării încărcătoarelor.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share