Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

In utimele 8 luni Monica Anisie a picat examenul de ministru al educației

8 luni …au trecut 8 luni și haosul din educație în loc să dispară, crește ca Făt – Frumos din povești.

De 8 luni auzim aceleași cuvinte: „vom face”, „vom organiza”, „vom achiziționa”, „vom asigura”. De 8 luni trăim într-un viitor în care va curge lapte și miere.  Într-o mare de tăcere ni s-a promis lapte și miere sub forma de tablete pentru elevi, laptopuri pentru profesori, platformă educațională națională, o bibliotecă digitală cu  mii de cărți și manuale.

De 8 luni ne minunăm cam la două săptămâni de reducerea numărului de copii la clasă și grupă, de suplimentarea posturilor didactice și nedidactice. De 8 luni primim cursuri de predare on-line, gratuite, desigur. De 8 luni noi de spălăm pe mâini până se încrețesc, iar guvernul, mai ales  ministrul Anisie, se spală e mâini la Pilat din Pont.

Școala românească în secolul XXI

Anul școlar a început pe 1 septembrie pentru profesori. Timp de două săptămâni aceștia au făcut eforturi supraomenești să pună în aplicare acele măsuri din ordinul comun MEN /MS. De ce supraomenești? Pentru că măsurile din ordin presupun mulți bani, foarte mulși bani și nu țin deloc seama de realitățile școlii românești.

Problemele încep de la spațiile școlare.  90% din școli sunt mai vechi de 35 de ani. Construite în anii 80, în era economiilor cele mai multe au săli mici, înghesuite. Asta dincolo de numărul lor insuficient.  Avem în România secolului XXI școli în care se învață în 3 schimburi, cu clase de 30-35 de copii. Cum să faci distanțare în aceste condiții?

În România secolului  XXI în plină pandemie în care vorbim de norme de igienă sporite, avem școli cu toaletele în curte și fără apă curentă.

În România secolului XXI în plină pandemie când vorbim de școală on-line noi avem sute de școli fără conexiune la internet. Avem sute de mii de elevi care nu au nici măcar un smartphone cu internet.

Avem profesori, elevi și părinți care nu au adresă de mail și noi vorbim de platforme.  Avem profesori cu unități PC sau laptopuri care abia rulează You Tube și noi vorbim de lecții interactive. Dar în 8 luni aceste lucruri puteau fi îndreptate.

Deși am scris mult despre probleme din sistemul de învățământ și am adus critici ministrului Anisie am păstrat o notă de respect, în primul rând pentru funcție.

Dar acum…

Doamna Anisie, ați picat examenul de ministru!

Mă bucur că ați observat și dvs că ne apropiem cu pași repezi spre scenariul roșu. Bine, am înțeles că nu aveți nicio responsabilitate. Totul este la mâna Comitetelor pentru Situații de Urgență. Sper că acolo nu vom descoperi că avem niște neșcoliți cu diplome false.

Au trecut 8 luni în care dvs nu ați trecut examenul de ministru:

Copiii nu au primit nici acum mult lăudatele tablete cu internet. Cei puțini care au avut acest noroc le-au primit de la autoritățile locale sau ONG-uri. Eu vă auzisem vorbind de vreo 500.000 de tablete cu internet din bani europeni. Acum văd cum trageți cu dinții de scenariul verde și cel galben ca să nu vă aducă cineva aminte de acele promisiuni.

Acum… știu că nu ați avut timp.

Vorba aceea, pentru împărțit sticle cu apă electorală prin București e nevoie de timp și efort. De unde și pentru treburi de ministru?

Probe la examenul de ministru

Ați vorbit despre deblocarea posturilor din sistem. Acum vreo săptămână ați anunțat cu surle și trâmbițe deblocarea a 500 de posturi. Nu știm dacă didactice sau nedidactice. 500? Doamnă ministru numai în grădinița în care lucrez, dacă ar fi să respectăm ordinul, ar mai fi nevoie de 6 posturi nedidactice. Faceți un calcul elementar. Mai bine nu mai pomeneați de ele.

Vorbiți despre profesorii care dacă nu vor ține lecții on-line vor fi dați afară. De acord cu dvs. Înțeleg că au primit laptopuri și au făcut cursuri pe bune.

Eu cred că am dormit „în papuci” cum spun copiii pentru că am rămas pe dinafară. Cât îi invidiez!

Eu am rămas cu al meu. Are o balama ruptă și din cauza asta nu suportă nicio mișcare. Cum îl mișc cum intră display-ul în grevă și moare. Primarul meu a dat un ajutor pentru laptopuri profesorilor și învățătorilor, dar mie nu.

Cică eu la grădiniță nu folosesc tehnologia pentru că nu am la ce. Cred că am făcut activități on-line, am creat soft educațional și jocuri interactive în perioada de carantină cu râșnița de cafea.

Cursurile – o mare păcăleală pe bani mulți

De cursuri ce să spun…Toți m-au învățat să intru pe o platformă, să îmi fac cont, să înscriu copii, să fac un catalog… Având în vedere că știu să citesc și mai și înțeleg ce citesc, cursurile au fost mai mult povești nemuritoare.

Eu aș fi vrut să învăț să identific eventualii vizitatori din afara clasei, să învăț metode și tehnici de menținere a interesului copiilor pe parcursul unei lecții on-line. Am aflat, dar nu de la comercianții de cursuri avizați de dvs să le  țină, ci prin studiu individual și multe, multe rateuri. Așa mi-am petrecut vacanța. NU mă luați cu vocația că nu ține!

La începutul anului v-ați lăudat că respectați legea și dai măririle de salarii prevăzute de lege. O, da! Am văzut. Ați renunțat la acel 6% din PIB pe motiv că nu aveți ce face cu banii. Acum ne-ați anunțat prin purtătorul dvs de cuvânt, un anume Klauss Werner Johannis că nu sunt bani pentru măririle din septembrie. Cică nu ar fi bani. Dar bani pentru ca dvs să fiți plătită și ca ministru și ca profesor și încă unul diriginte, s-au găsit. Și pentru ONG-iștii ascunși sub numele de experți.

Ne-ați aburit 8 luni că veți face o platforma națională și ne-ați pricopsit cu Teleșcoală. Dvs ați văzut cum arată  o lecție pe Teleșcoală? Cineva vorbește pe diferite subiecte la diferite materii, face niște demonstrații din care nimeni nu înțelege nimic și gata.

V-ați lăudat cu succesul examenelor naționale și Bacalaureatului. Nu este meritul dvs. In acea perioadă dvs umblați prin București cu sticle de apă cu eticheta „fără PSD”. Greul l-au dus directorii de școli. Directorii care acum sunt epuizați psihic și fizic, care  nu știu azi ce au de făcut mâine. Sunt directorii aflați în situația de a lua decizii pe date despre care nu au certitudinea că sunt conforme cu realitatea.

Așa nu!

V-ați început mandatul cu o gafă de proporții. Ați atacat o învățătoare în fața copiilor din clasă într-un mod josnic și nedemn. Ar putea fi ușor catalogată ca bullying. Timp de 8 luni v-am auzit  rar vorbind și de fiecare dată ilogic și incorect din punct de vedere gramatical.

Acum ați comis încă o gafă pentru care ar fi trebuit să vă dați demisia în secunda 0. Am înțeles că vă este frică să vorbiți cu oamenii de la catedră, alții decât fanaticii dvs, dar să acceptați o dezbatere  pe problemele educației cu un tinerel abia ieșit de pe băncile școlii, chiar dacă este milionar, miliardar sau ce-o fi?

Doamnă ministru din atâția oameni de valoare din sistem dvs ați ales un vlogger care își bate joc de oamenii pe care îi numiți colegii dvs? Ați devenit cel mai mare agent publicitar al tânărului în cauză, în momentul în care  v-ați răzgândit.

Nu am considerat nicio clipă că mă reprezentați, acum cu atât mai puțin. Peste puțin timp vom intra în scenariul roșu. Asta dacă nu cumva, cum profețea primul ministru, virusul va părăsi plaiurile mioritice pentru a se face alegeri pentru „Parlamentul meu”. Platformele vor ceda una câte una, echipamentele la fel. Eu nu sunt IT-ist. Eu sunt doar utilizator. Un bun cunoscător, dar utilizator.

Au trecut 8 luni în care puteați angaja IT-iști care să acorde asistență la nevoie profesorilor. Au trecut 8 luni în care nimeni nu aștepta să se întâmple minuni. Așteptam cu toții să se realizeze acei „vom” despre care am pomenit la început.

Pentru colapsul și haosul din școala românească sunteți vinovată. La fel și toți miniștri dinaintea dvs. Absolut toți, indiferent de culoarea lor politică

Sincer nu mai am așteptări de la dvs. Știu că voi primi doar o nouă serie de „vom”.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share