Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

 ”Încă este nevoie de salvatori profesionişti în România”

La sediul INCD INSEMEX Petroşani s-a desfăşurat zilele trecute o nouă  ediţie a Concursului Naţional de Salvare Minieră şi de Suprafaţă, organizat de Asociaţia Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România – ASMS, membră a Organismului Internaţional de Salvare Minieră – IMRB.

Echipele de salvare subterană înscrise în concurs au avut de parcurs un traseu care a presupus un scenariu complex de intervenție și salvare.

Echipele de salvare de suprafață s-au întrecut a doua zi.

Pe secțiunea de salvare minieră în subteran: Locul I – EM; Livezeni, Locul II – EM Lonea; Locul III – EM Vulcan; Locul IV – EM Lupeni; Locul V – Salina Praid; Locul VI – Salina Ocna Dej; Locul VII – Salina Târgu Ocna;

Pe sețiunea de salvare minieră de suprafață: Locul I – Rompetrol Petromidia Năvodari; Locul II – Electrocentrale Ișalnița; Locul III – SC Falk Fire Pitești; Locul IV – Metrorex București; Locul V – Electrocentrale Turceni.

”În condiţiile în care activitatea în minerit se diminuează, statul poate interveni prin finanţarea funcţionării unei staţii de salvare minieră cu salvatori profesionişti, care să intervină în situaţii de necesitate, în cazul în care, alte echipaje sau alte forţe nu pot interveni. Şi preocuparea colegilor europeni este de a menţinere a acestor forţe de intervenţie, care să fie capabile să intervină în caz de accidente în minele închise sau aflate în stare de conservare.Toate echipele au fost bune, toţi au câştigat. Anul acesta am recurs la mici modificări de scenariu, la care oamenii nu s-au aşteptat,   referitor la acordarea primului ajutor, la traseu. Pentru efortul depus îi felicit pe toţi concurenţii, pe arbitrii şi pe toţi care au fost împlicaţi în organizarea  impecabilă a   acestui eveniment.  Sper ca astfel de concursuri să rămână la nivelul competiţional, fără să fim nevoiţi să punem în aplicare experienţa dobândită în cadrul acestor confruntări performante, în cazul unor tragedii.

Concluzia mea rămâne neschimbată: încă este nevoie de salvatori profesionişti în România, care să facă faţă celor mai dure condiţii pe care această ramură de activitate ni le impune în situaţii-limită, implicând salvarea de vieţi omeneşti”, a ținut să transmit  dr.ing. George Artur Găman, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Mineri și de Suprafață din România.

La Muzeul ”Planeta Petrila”  invitații au putut vedea echipamente folosite de-a lungul anilor, folosite în cadrul misiunilor de salvare, iar la Monumentul Minerului a fost depusă o coroană de flori, în memoria tuturor celor care au pierit in subteranele minelor din Valea Jiului.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share