Referatul pe care procurorii l-au înaintat instanței în cazul celor două doctorița ATI de la Sf. Pantelimon conține mărturii, transcrieri de înregistrări audio și interceptări telefonice. Una dintre cele două doctorițe ajunsese să fie numită în spital “Doamna cu coasa”. ”Infirmierele au spus că este vorba despre inculpata M.M, căreia i se spune așa pentru că îi mor mulți pacienți ca urmare a modificării injectomatelor”, scrie în referatul procurorilor.
- Procurorii prezintă comparația dintre datele din memoria injectomatelor, care arată o scădere bruscă a ratei de noradrenalină administrată pacienților, și fișele de observație. În fișe, nu apare scăderea efectivă, cea reală, care a rămas însă înregistrată în memoria aparatelor.
- Parchetul a prezentat în referat și concluziile specialiștilor INML, care susțin că ”apreciem că între aceste deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale (scădere bruscă a dozei de noradrenalinei) și deces există legătură de cauzalitate”.
- În același timp, există și pasaje în referatul Parchetului greu sau imposibil de dovedit în instanță, conform practicii judiciare. La un moment dat, procurorii folosesc mărturia unei asistente care susține că a primit de la una dintre doctore o întrebare ”din priviri”, nu verbal: “De ce nu a murit?” sau “Nu e încă mort?
Cele două doctorițe de la Secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală, arestate joi pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare, își făcuseră o practică din a reduce doza de noradrenalină sau de a o înlocui cu ser fiziologic în cazul unor pacienți de la terapie intensivă, au susținut mai mulți asistenți în declarațiile date procurorilor, mărturii care apar în referatul cu propunerea de arestare, intrat în posesia Hotnews.
„E de lăsat” – este expresia pe care unul dintre medici o folosea pentru a le transmite asistentelor să reducă dozele, susțin procurorii în documentul prin care Parchetul Tribunalului București a propus către instanță arestarea celor doi medici. Arestarea a fost aprobată de către instanță.
Saloanele 3, 6 sau 7
Una dintre asistente spune că doctorița MM a început să modifice rata de administrare a noradrenalinei pacienților, de la o doză foarte mare (15-20 ml/h), la una minimă (1 ml/h), începând cu lunile octombrie – noiembrie 2023.
În general, proceda în acest sens în cazul pacienților care aveau multe zile pe secția ATI sau despre care aceasta aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire.
Asistenta le-a spus procurorilor că au existat situații în care doctorița a venit într-unul din saloanele sale, a modificat rata de noradrenalină pe injectomat la 1ml/h, apoi a plecat fără să o informeze despre modificare.
Când asistenta a sesizat modificarea, ea a trecut valoarea reală în foaia de observație. Doctorița a revenit pe aceeași tură și a întrebat-o de ce a rectificat valoarea injectomatului, iar apoi a setat din nou doza la 1ml/h, spunându-i să nu o mai modifice, iar în foaie să continue să treacă rata maximă de administrare (20ml/h).
Potrivit declarației acesteia, „în general, pacienții în stare gravă care urmau sau trebuiau să moară erau mutați în saloanele 3, 6 sau 7”.
Procurorii susțin că datele din memoria injectomatului sunt diferite față de cele trecute în foaia de observație
Foaia de observație este documentul oficial, nu doar din perspectivă medicală, ci și din perspectivă legală. De altfel, aceste foi au fost verificate și de către investigația internă a spitalului și de cea a Colegiului Medicilor.
Nici una dintre investigațiile profesionale nu au găsit probleme de tratament la bolnavul de 54 de ani. Valorile de noradrenalină din foaie erau de 15 ml/h și 20 ml/h.
Numai că atunci când au pus față în față datele din memoria injectomatului cu cele din foaie, procurorii au găsit diferențe.
”Din compararea datelor stocate de injectomat cu cele înscrise în foaia de observație ale pacientului M rezultă că la două momente diferite, respectiv 26.03.2024, ora 16:45, și 04.04.2024, ora 13:17, RATA NORADRENALINEI ESTE SCĂZUTĂ BRUSC, de la 15 ml/h (în primul caz) și de la 20 ml/h (în al doilea caz), la valoarea de 1ml/h, fără ca aceste scăderi bruște să se regăsească în foaia de observație a pacientului”.
O asistentă a declarat că doctorița i-a spus că pacientul e ”DE LĂSAT” și să-i scadă doza
Una dintre asistente relatează că una dintre doctorițele ATI i-a spus să treacă în foaie o valoare nereală a ratei de noradrenalină, deși pacientului îi fusese scăzută la injectomat. Valoarea scăzută a fost înregistrată în memoria dispozitivului și găsită apoi de către procurori.
”La un moment dat, nu-și poate aminti exact momentul zilei, inculpata MM a venit pe salonul martorei, a modificat rata noradrenalinei pe injectomatul pacientului de la 15ml/h la 1 ml/h și i-a spus că e “DE LĂSAT”, totodată făcând mențiunea ca martora să treacă în foaia de observație valoarea de 15ml/h.”, a susținut asistenta martoră în fața procurorilor.
”Practica medicilor de a îndemna asistenții să treacă în foaia de observație altă valoare decât cea setată pe injectomat rezultă și din redarea convorbirilor telefonice dintre denunțătoarea SC și asistenta GA (puse la dispoziția organelor judiciare de către denunțătoare):
GA: Da și ne spune (n.n. referindu-se la medic): În foaie treceți cu 20 sau cu 15 și să îi meargă cu 1.
SC: Doamne ferește! Iar asistentele ce zic mă?
GA: Ce, noi? Păi cum să facem așa, ei pleacă, noi iar le dăm la 20.
O asistentă a văzut-o pe una din doctorițe cu ”flacon cu ser fiziologic și seringă pentru injectomat”
Într-o altă mărturie, una dintre asistente spune în fața procurorilor că a discutat cu o colegă asistentă despre ce a văzut în spital: „I-am spus doar că a umblat la injectomat. Precizez că i-am spus lui GA că eu cred că doamna doctor P a pus într-un injectomat din salonul 6 doar ser fiziologic. Am spus acest lucru pentru că am observat că doamna doctor avea în mână un flacon de ser fiziologic și o seringă pentru injectomat, lucru care nu prea se întâmplă foarte des. Precizez că doctorii nu obișnuiesc să încarce personal seringa pentru injectomat, acesta fiind atributul asistenților medicali.”
Totodată, martora a fost întrebată dacă ştie să fi existat vreo discuție în care un asistent să le fi reproșat doctorilor că au modificat rata noradrenalinei fără să le spună, aceasta declarând: „Nu. Știu doar că asistentele se plângeau că doctorii au scăzut rata noradrenalinei fără să le spună. Fetele spuneau că acest lucru este făcut de doamna doctor MM și PM”.
Alt asistent: ”A scos seringa în care mai era noradrenalină și a înlocuit-o cu cea care conținea numai ser fiziologic”
Un asistent, bărbat, altul decât cel de mai sus, o femeie, face o descriere și mai granulară, susțin procurorii:
”Asistentul GP a detaliat şi alt mod de operare al inculpatei MM, precizând că în perioada noiembrie 2023 – sfârșitul lui februarie 2024, a avut un pacient, bărbat, peste 60 de ani, căruia îi era deja administrată noradrenalină prin injectomat cu o rată mare (peste 15ml/h)”.
”Inculpata MM a intrat pe salonul asistentului, a inspectat toți pacienții, iar martorul a văzut-o când a încărcat o seringă de 50 ml numai cu ser fiziologic, apoi a venit lângă patul pacientului unde se afla martorul și l-a dat pe martor la o parte, a scos seringa în care mai era noradrenalină și a înlocuit-o cu cea care conținea numai ser fiziologic”, susțin procurorii în referat, citând din mărturia asistentului.
”După ce a montat seringa cu ser, inculpata a pornit injectomatul cu aceeași rată cu care i se administra anterior noradrenalina și a așteptat preț de câteva minute lângă patul pacientului. Pacientului i s-a prăbușit imediat tensiunea iar pulsul i-a ajuns la 0 intrând în stop cardio-respirator”, spune Parchetul în referatul înaintat instanței cu propunerea de arestare.
Expresia ”DE LĂSAT” despre pacienții în stare gravă apare în mai multe situații
Procurorii notează în referatul de arestare că una dintre asistente ”a mai arătat că în momentul în care dr. M a preluat salonul de la inculpata MM, cea din urmă i-a spus dr. M că pacientul din patul 2 este „DE LĂSAT” și să aducă din UPU un alt pacient”.
”De la preluare, până la ora 19:00, când martora a ieșit din tură, rata pacientului a mers în continuare cu 1ml/h. Tot până la ieșirea sa din tură, pacientul a mai instalat un stop cardiac (nemenționat în foaia de observație) pe care l-a resuscitat, iar când a informat-o pe dr. M despre stop și că l-a resuscitat, aceasta a întrebat-o de ce a făcut-o, în contextul în care pacientul era “de lăsat”.
Pacienți deconectați de la aparate înainte de două ore după deces
Asistentul care a stat de vorbă cu procurorii le-a vorbit acestora și despre o altă practică a doctoriței – aceea că nu respecta prevederile protocolului care impune ca după declararea decesului pacientul să rămână timp de două ore conectat la toate aparatele și să-i fie administrate medicamentele cu suport vital cu aceeași rată de administrare.
Cadrul medical a susținut că au fost situații când, la cererea doctoriței M.M, pacientul proaspăt decedat era deconectat de la toate aparatele de suport vital și de administrare a medicației, detubat, cateterul venos central detașat, sonda urinară şi sonda nazo-gastrică detașate și a fost etichetat pentru a fi depus la morgă.
Pacientul era mutat apoi pe un brancard și ținut pe salon cele două ore, conform protocolului. Între timp, patul eliberat era ocupat de un alt pacient din UPU sau din altă secție.
Parchetul avansează și ipoteze riscante în instanță
În referat există și mărturii ale asistentelor care, conform practicii juridice, sunt extrem de greu de probat. De pildă, o asistentă povestește că a primit ”din priviri”, de la una dintre actualele inclulpate, medic ATI, întrebarea: ”“De ce nu a murit?” sau “Nu e încă mort?”.
”Martora a menționat că între ea inculpată nu existau întotdeauna dialoguri, însă îi adresa din priviri întrebarea “De ce nu a murit?” sau “Nu e încă mort?”, martora răspunzând prin același limbaj non-verbal “Nimic încă.” Martora a arătat că o altă modalitate care duce la grăbirea decesului pacienților este aceea de a modifica parametri ventilatorului”, scrie procurorul în referat.
INML le-a spus procurorilor că ”Scăderea bruscă a Noradrenalinei nu era indicată, punând în pericol viața pacientului”
Parchetul a apelat la INML ca să obțină opinia experților medicali pe cazurile pe care le cercetează la Sf. Pantelimon. ”În vederea stabilirii existenței legăturii de cauzalitate dintre reducerea ratei noradrenalinei și decesul pacientului, prin ordonanța din data de 17.06.2024 s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale de către specialiștii din cadrul INML „Mina Minovici” București”, scrie în referat.
Concluziile trimise Parchetului de către INML sunt:
”La întrebarea nr. 1: „Din declarația medicului șef ATI, reținem că noradrenalina se administrează pentru a menține o tensiune arterială medie de 60-65 mmHg.
Având în vedere faptul că pacientul era instabil hemodinamic chiar și sub suport vasopresor, apreciem că nu se impunea scăderea bruscă a dozei de noradrenalină, de la valori de 15ml/h la 1 ml/h în data de 26.03 și, respectiv de la 20 ml/h la 1 ml/h în data de 04.04.2024, fapt ce constituie deficiențe în acordarea asistentei medicale”.
La întrebarea nr. 2: „Ținând cont de starea pacientului, așa cum este menționat și în evoluție – hemodinamc instabil sub suport vasopresor, apreciem că în cazul de față scăderea bruscă a Noradrenalinei nu era indicată, punând în pericol viața pacientului, reprezentând o deficiență în acordarea asistenței medicale.
Din declarațiile asistentelor avute la dispoziție, reiese faptul că atunci când sesizau că sunt modificate ratele de administrare ale noradrenalinei, acestea suplimentau medicamentul administrându-l în perfuzie.
Nu pot fi făcute alte mențiuni din punct de vedere medico-legal”.
La întrebarea nr. 3: „Având în vedere faptul că s-a practicat o scădere bruscă a noradrenalinei (de la rată de 20ml/h la rată de 1ml/h) demonstrată prin înregistrările injectomatului, la un pacient ce ar fi necesitat creșterea valorii de noradrenalina, ținând cont de valoarea tensională de la ora 13 (TA 40/36 mmHg), apreciem că scăderea bruscă a dozei de noradrenalinei din data de 04.04.2024 reprezintă o deficiență în acordarea asistenței medicale.
Coroborat cu faptul că există concordanță temporală între scăderea bruscă a valorii de noradrenalina (ora 13:17) și survenirea stopului cardio-respirator (ora 14:15) neresponsiv la manevrele de resuscitare cu declararea decesului la ora 15:00, apreciem că între aceste deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale (scădere bruscă a dozei de noradrenalinei) și deces există legătură de cauzalitate”.
În referat se mai scrie că una dintre doctore a ales dreptul la tăcere în fața procurorilor, iar cealaltă a negat orice faptă referitoare la pacientul al cărui caz constituie coloana vertebrală a cercetărilor procurorilor.
sursa: hotnews.com
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Bill Gates ne prevede viitorul: “Chiar dacă vom evita un război major, ne vom confrunta oricum cu o nouă pandemie”
Răzvan Constantinescu – președinte. Manifest – Dan Diaconu
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
LIFE STYLE
25 de sfaturi înțelepte care ne pot schimba viața în bine
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
DESTINATII
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
CJ Timiș lansează licitația pentru demolarea Stadionului „Dan Păltinișanu”
25 de sfaturi înțelepte care ne pot schimba viața în bine
Peste 60 de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere la Noaptea Campusului Deschis