Intrare gratuită în situl arheologic Sarmizegetusa Regia astăzi de Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

Astăzi sărbătorim Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO. Județul Hunedoara se poate mândri că deține un patrimoniu inegalabil. Cele mai importante vestigii ale Antichității aflate pe teritoriul nostru au fost incluse, în anul 1999, pe Lista Patrimoniului Comun al Umanității. Ansamblul Cetăților Dacice din Munții Orăștiei beneficiază de acest statut privilegiat, care-i conferă valoare și vizibilitate în țară și în lume.

Cetățile Sarmizegetusa Regia – fosta capitală a Regatului Dac condus de Decebal -, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna construite în tehnica murus dacicus, dar și misterele care le înconjoară, stârnesc, deopotrivă, interesul cercetătorilor și vizitatorilor. Ruinele complexului fortificat din Munții Orăștiei oferă imaginea unei civilizații înfloritoare și dezvoltate. 
Acesta este și motivul pentru care Consiliul Județean Hunedoara derulează o serie de proiecte de restaurare și punere în valoare a cetăților dacice de pe teritoriul județului nostru, în special a sitului de la Sarmizegetusa Regia. Situl se află în administrarea CJ Hunedoara din anul 2013, are un regulament propriu, cu trasee de vizitare bine puse la punct, cu toate facilitățile necesare celor care vin să descopere istoria locului, dar și două proiecte complexe de restaurare cu ajutorul fondurilor europene, unul aflat în derulare, altul abia la început de drum. Din 2020, în proprietatea județului Hunedoara au intrat și celelalte cetăți dacice, pentru care se au în vedere proiecte de punere în valoare.

”Dorința noastră este ca și fosta capitală a provincie romane Dacia, Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, ale cărei ruine se află în Țara Hațegului, să fie inclusă pe această listă. Ar fi o recunoaștere nesperată, dar și un motiv de mare mândrie pentru noi.

De asemenea, bisericile de piatră din această zonă, cărora li se alătura biserica de la Gurasada, sunt monumente importante ale arhitecturii medievale, care vorbesc despre priceperea meșterilor și despre existența unui anumit grad de civilizație al comunităților de aici. Ne bucură, totodată, faptul că partenerii noștri de la Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului își așteaptă reconfirmarea pentru menținerea în Programul UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Au toate motivele să rămână în acest program, pentru tot efortul de promovare a zonei Țării Hațegului, a trecutului său geologic prin susținerea cercetărilor științifice, toate cu scopul dezvoltării durabile a comunităților din această zonă. Îi așteptăm cu interes și pe cei de la Parcul Național Retezat să reintre în programul UNESCO dedicat lor, pentru a realiza cât mai multe proiecte comune.

UNESCO nu înseamnă doar monumente, natură și știință, UNESCO înseamnă și recunoașterea meritelor unor personalități încă în viață, cu mare rol în păstrarea și promovarea culturii tradiționale. Programul „Tezaur Uman Viu” inițiat de UNESCO este continuat de Ministerul Culturii și reprezintă o recunoaștere a contribuției la salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial” a ținut să transmită președintele C.J. Hunedoara, Laurențiu Nistor. Județul Hunedoara are patru personalități cărora li s-a decernat titlul de „Tezaur Uman Viu”: taragotistul Pera Bulz în 2012, meșterul în prelucrarea lemnului și metalului Mircea Lac în 2018, rapsodul popular Cosana Vinca în 2021 și olarul Petru Borza în 2022.

Proiectul „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” este un proiect de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia finanțat prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.
”Este pentru prima dată când ne întâlnim în această formulă de la începutul proiectului și este o deosebită onoare pentru noi să-i avem pe partenerii norvegieni în județul Hunedoara și să sărbătorim împreună 50 de ani de existență a UNESCO. Este o premieră pentru județul nostru derularea unui astfel de proiect finanțat cu fonduri oferite de Guvernul norvegian și, cu siguranță, vom avea o colaborare foarte bună pe tot parcursul derulării acestui proiect important pentru situl de la Sarmizegetusa Regia.
De altfel, în cadrul activităților derulate în cadrul proiectului, partenerul nostru norvegian organizează astăzi și mâine la Deva, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, un seminar bilateral româno-norvegian axat pe restaurarea și protejarea patrimoniului cultural, pe implicarea comunităților locale în activitățile de revitalizare a monumentului istoric și facilitarea accesului publicului la siturile și monumentele istorice, inclusiv prin intermediul platformelor și aplicațiilor digitale. Valoarea nerambursabilă a proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” este de circa 2 milioane de euro, iar cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la aproximativ 1 milion de euro.
Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic, care să atragă după sine creșterea cu cel puțin 30% a numărului de vizitatori și să readucă în atenția publicului o serie de activități interactive, printre care și reînvierea unor meșteșuguri tradiționale„ a declarat astăzi după întîlnirea de la Deva, președintele CJ.

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share