Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ÎNTRE BUNAVESTIRE ȘI FLORII

24 martie-24 aprilie 2023, Galeria Rotonda, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara
MESAGERII. Îngeri cu altițe

Vernisaj: Vineri, 24 martie 2023, ora 17:00

În perioada 24 martie-24 aprilie, Galeria Rotonda, a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, găzduiește expoziția „Mesagerii. Îngeri cu altițe”, dedicată Buneivestiri și Sărbătorilor Pascale.
Îngerii cu altițe sunt mesageri de bine și frumos ai conștiințelor înalte, venite din cultura noastră ancestrală, ce poartă pe aripi povestea altițelor de pe ie și de pe cămașa românească de sărbătoare. Expoziția este o colecție inspirată din arta și spiritualitatea tradițională românească, o serie distinctă din lucrările Mihaelei Laslo, acuarele și reproduceri digitale de artă, gândită de Andreea Diana Tănăsescu, în beneficiul Asociației „La blouse roumaine IA.” Fiecare înger aduce cu el un simbol și o străveche tradiție românească – colindul, mărțișorul, oul încondeiat, coronița de Sânziene, Steaua Reginei, bujorul românesc etc., alături de instalații florale, realizate de florari din Timișoara.

„Întotdeauna am simțit că IA este o haină a zborului, iar altițele de pe umeri dau impresia că mânecile cămășilor noastre tradiționale sunt aidoma aripilor păsărilor sau ale… îngerilor.
Pe altițe s-au cusut și s-au țesut atât de multe semnificații, încât nu este de mirare că modelele lor au devenit în timp opere de artă. Probabil că o astfel de altiță l-a inspirat și pe Henri Matisse, când a pictat La blouse roumaine. Ele transmit mereu emoțiile și sentimentele care s-au investit în ele, aducând până la noi urme ale unor forme de comunicare simbolică, pe care, de multe ori, doar inima e capabilă să le descifreze.
Ca un dar divin, viziunea mea a prins formă datorită talentului și sensibilității artistei Mihaela Laslo, o bună cunoscătoare a artei iconografice și naive românești, care a transpus povestea Îngerilor într-o serie de talouri realizate în tehnica acuarelei, în stilul său propriu, inconfundabil.”, mărturisește Andreea Diana Tănăsescu

Mihaela Laslo
Pictoriță, restaurator, membră a Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Ploiești, din 1997. A restaurat pictura troiței de la Muzeul Satului și Ușile Împărătești ale Bisericii Bunavestire, din Ploiești. Din 2006 a început să picteze și în alte tehnici, odată cu participarea la prima ediție a Taberei Internaționale de creație plastică „Dan Platon”, de la Cornu, Prahova. În 2008 a participat la proiectul internațional „Land Without Borders – Like a Cloud” („Ținutul fără granițe – Ca un nor”) în Croația, la Osijek, ca reprezentantă a României, conducând atelierul de pictură pe sticlă „Blue Dream” („Vis albastru”), unde a lucrat atât cu adulți, cât și cu copii. A avut numeroase expoziții de grup și personale în România și în străinătate.

Andreea Diana Tănăsescu
Andreea Tănăsescu este director de creație, specializată în mișcări și proiecte culturale web 2.0.
A debutat ca director de casting și descoperitoare de talente în 1997, activând în modă, publicitate și film, unde a contribuit la realizarea a peste 30 de producții românești și internaționale, care au fost nominalizate și au câștigat importante premii internaționale (Oscars, BAFTA Awards etc). În 2012 a fondat comunitatea „La blouse roumaine”, a inițiat „Ziua Universală a Iei” pe 24 iunie, „Brâncuși Week”, „Give Credit”, „Cultural Fashion Day”, „Acasă, la Origini”, „Artizanii României”.

Asociația „La blouse roumaine IA”
Organizație fondată pe 1 martie 2016, pentru a susține eforturile comunității „La blouse roumaine”, de poziționare în context universal a IEI și cămășii tradiționale, ca brand și emblemă culturală. Asociația are ca misiune promovarea valorilor românești din domenii diverse, a educației privind recunoașterea originilor și a creativtății umane ancestrale în era inteligenței artificiale.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share