Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Întrebări din grijă pentru copii și pentru că îmi pasă

AMR 10
„Mă plimbam. Văd la picioarele mele o frunză. Era pe jumătate uscată, dar răspândea un miros foarte plăcut. O iau de jos şi o miros cu mare plăcere…
– Tu, ce răspândești un miros atât de plăcut, o întrebai, ești un trandafir?
– Nu, îmi răspunse, nu-s un trandafir, dar am trăit câtva timp lângă un trandafir. De acolo vine mirosul ce-l răspândesc.”

Obiceiuri de început de an școlar

Materiale didactice și jocuri educative 780 lei
Decorațiuni pentru actualizarea mediului educațional. 64 lei
Xerografiere color (etichete, afișe, pliante). 82 lei
Curățat covoarele din grupă 180 lei
Cu 10 zile înainte de începerea școlii, deși mi-am propus să nu mai dau niciun ban din buzunar pentru grădiniță, am dat….la greu.
Mă întrebați de ce? Pentru că îmi pasă.
De cine îmi pasă? De cei 23 de copii care mă vor îmbrățișa peste 10 zile.
Asemeni mie, zeci de mii de profesori fac la fel din același motiv. Pentru că le pasă.
Dumneavoastră, părinți și, mai ales, guvernanți vă pasă? Nu! Nu vă pasă!
Că guvernanților nu le pasă este de înțeles. Dar ca dumneavoastră, părinți, nu vă pasă este de neînțeles.
Văd deja flăcări ieșind pe nări.
Dacă vă păsa ieșeați cu miile, cu sutele de mii în stradă să cereți dreptate pentru copiii dvs.
Ați ieșit in stradă să apărați legile justiției. V-ați scos copiii în stradă cu lozinci mai mult sau mai puțin triviale să apărați justiția și băncile străine, ați ieșit pe 10 august și ați făcut scut din copiii dvs pentru…oare pentru ce?
Pentru încălcarea de către guvernanți a drepturilor copiilor dvs nu ați mișcat un deget.
A fost de-ajuns să crească alocațiile, bursele, să mai dea niște bănuți pentru una și-alta (seamănă cu niște promisiuni din decembrie ’89, nu?) și ați fost fericiți.
Când ați văzut cum cade învățământul v-ați războit numai cu profesorii.

De ce?

De ce n-ați ieșit în stradă cu miile, cu lanternuțe și telefoane să protestați pentru schimbarea structurii anului școlar din două în două săptămâni?
De ce n-ați ieșit în stradă cu miile, cu lanternuțe și telefoane să protestați când a fost încălcată prevederea alocării a 6 % din PIB pentru educație?
De ce n-ați ieșit în stradă cu miile, cu lanternuțe si telefoane sa protestați împotriva proiectului de lege România educată? Oare nu ați remarcat că încalcă dreptul la educație a unor copii și la o educație de calitate al tuturor copiilor?
De ce n-ați ieșit în stradă cu miile, cu lanternuțe și telefoane să protestați atunci când un copil de 6 ani a căzut în fosa septică pentru că școala avea toaleta în fundul curții?
De ce n-ați ieșit în stradă cu miile, cu lanternuțe și telefoane să protestați când au fost închise școli și grădinițe și copiii au fost urcați cu noaptea în cap în microbuze neîncălzite și duși la kilometri buni la alte școli?
De ce n-ați ieșit în stradă cu miile, cu lanternuțe și telefoane să protestați pentru construirea de unități școlare pentru a elimina învățatul în 2 – 3 schimburi?
Aceleași întrebări le pun și colegilor mei. Și ei au ieșit în stradă pentru legile justiției, pentru “Jos corupția” pentru….orice, dar niciodată nu au ieșit în stradă și nu au făcut o grevă pentru toate cele amintite mai sus.
Mulți au spus că din grijă pentru copii.

Din grijă pentru copii

Din grijă pentru copii ar fi trebuit să luăm poziție, să ne batem pentru drepturile noastre. Asta și din rațiuni personale, dar și pentru că fiind modele pentru elevi, ar trebui să le oferim modele de curaj, onestitate, verticalitate, nu de lașitate.
De luni vom intra în clase și școlile și grădinițele vor răsuna de ciocănitul ciocanelor, vor mirosi a var și vopsea, vor deveni cu fiecare oră mai frumoase și mai primitoare.
Dacă treceți pe acolo, intrați și întrebați-i pe profesori dacă au nevoie de o mână de ajutor sau doar ca să le mulțumiți că sunt acolo pentru copiii dumneavoastră.
Mai sunt 10 zile până când cei 23 de copii care mă vor îmbrățișa și îmi vor zâmbi.
Vreau să îi învăț pe copiii mei că dacă nu poți schimba lumea din jurul tău, poți aduce o rază de lumină, poți face o insulă în care profesionalismul, calitatea și performanța sunt la ele acasă.
Peste 10 zile sacrificiul meu va aduce bucurie celor 23 de gâgâlici și poate peste ani vor spune că am fost trandafirul care le-a dăruit parfumul lui.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share