Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Întrevederea prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă, cu comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut vineri, 24 februarie 2023, o întrevedere cu Janez Lenarčič, comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, aflat în vizită de lucru la București.
La aproape un an de la ultima întrevedere, în contextul declanșării războiului Rusiei în Ucraina, interlocutorii au apreciat excelenta cooperare în gestionarea refugiaților ucraineni și a ajutorului umanitar către Ucraina și au confirmat necesitatea dezvoltării rezilienței la dezastre și a capacităților de protecție civilă atât la nivelul UE, cât și în statele din vecinătatea Uniunii.
Premierul Ciucă a exprimat aprecierea pentru cooperarea excelentă între România și Comisia Europeană în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă. În context recent, a salutat buna și rapida coordonare a răspunsului privind asigurarea asistenței de urgență pentru Turcia și Siria, după cutremurul din 6 februarie 2023.
Prim-ministrul român a arătat că experiența consistentă în aria protecției civile, confirmată și prin găzduirea rezervei europene de stocuri medicale și operaționalizarea Centrului logistic umanitar de la Suceava, asigură României un profil proeminent și solid pe acest palier la nivelul Uniunii Europene.
Totodată, premierul a subliniat că România va continua să susțină eforturile Comisiei Europene de ajustare a instrumentelor consacrate și de îmbunătățire a Mecanismului European de Protecție Civilă.
În schimbul de opinii, șeful Guvernului a transmis comisarului Lenarčič mulțumiri pentru susținerea constantă a Comisiei Europene pentru obiectivul României de aderare la Spațiul Schengen.
Cu prilejul întrevederii, Comisarul Lenarčič a înmânat prim-ministrului României Raportului Final elaborat de Comisia Europeană privind evaluarea inter pares asupra sistemului de protecție civilă și de gestionare a riscurilor de dezastre din România.
Documentul prezintă evaluări cuprinzătoare asupra nivelului național de pregătire la dezastrele naturale și cele provocate de om și urmărește identificarea celor mai eficiente modalități de îmbunătățire a acțiunilor de prevenire și pregătire în acest domeniu.
Prezența în România a comisarului european Janez Lenarčič are loc în contextul participării sale la masa rotundă ministerială cu tema „Ensuring evidence-based communication and preventing mis- and disinformation (Înțelegerea și comunicarea riscurilor existente și viitoare: Asigurarea comunicării bazate pe dovezi și prevenirea dezinformării), organizată de Departamentul pentru Situații de Urgență.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share