Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Învață pentru viață – îndrăznește mai mult

”Learn for life, dare for more”

Liceul Teoretic Mircea Eliade Lupeni, structura Scoala Gimnazială Numărul 2 este gazdă pentru cea de-a treia mobilitate în cadrul unui proiect ERASMUS. 36 de elevi și cadre didactice  au ajuns la Lupeni: Bulgaria – Secondary School Angel Karaliychev (cooronator Zdravka Kostova); România – Liceul Teoretic Mircea Eliade-Școala Gimnazială Numărul 2 Lupeni (coordonator Diana Ștefănescu);  Estonia – Tamsalu Gymnasium (coordonator Anne Kraubner);  Letonia – Ogres Tehnikums (coordonator Sigita Jasinska) și  Turcia – Namik Kemal Anadolu Lisesi (coordonator Ibrahim Altuntas).

Oaspeții, cadre didactice și elevi, au fost primiți de primarul Lucian Resmeriță, care le-a urat un ” bun venit ” în localitatea  minieră,  cu o istorie bogată și cu perspective de dezvoltare economico-socială, care pune un accent deosebit pe turism și activitățile lui conexe, etc, care este una dintre temele proiectului european.

” Vreau să vă urez un bun venit în municipiul Lupeni. Sper să vă bucurați de frumusețile locurilor noastre din Valea Jiului și din județul Hunedoara, să vedeți cum dezvoltăm localitatea noastră cu ajutorul fondurilor europene. Astfel de proiecte și programe care se adresează în principal tinerilor noștri, care sunt viitorul U.E, sunt binevenite. Mă bucur că tinerii din Lupeni pot interacționa, în cadrul acestei mobilități ERASMUS, cu alți colegi din unitățile de învățământ partenere. Schimburile și ideile intercomunitare, întâlnirile care vor avea loc în unitățile de învățământ de pe raza municipiului nostru, vor contribui la o mai bună colaborare între țări, ca cetățeni europeni” , a subliniat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță. Tinerii au fost interesați de istoricul și legendele Lupeniului și au cerut informații despre stema României și ce reprezintă ea. Delegațiile din proiectul ERASMUS  au imortalizat momentele cele mai importante în fața primăriei, dar și la monumentul reprezentativ Lupeni 29.

Cea de- a doua parte a zilei, s-a derula la Palatul Cultural participanții de la proiect au putut vedea din tradițiile și obiceiurile românești, puse în scenă de membrii Ansamblului Mesagerii Iubirii, coordonați de Mariana Peptenaru.

Timp de trei zile participanții vor avea întâlniri interactive, pe diferite teme,  va fi și o zi dedicată gastronomiei locale, tradițiilor momârlănești,  vizite în Valea Jiului, în zona de vest, în Retezat, etc. Castelul Corvinilor, Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva mall sunt alte obiective importante,  pe care participanții la proiectul ERASMUS le vor vizita. Vineri va avea loc un work-shop de lucru, unde va fi invitat unul dintre cei mai buni antreprenori ai județului și Văii Jiului, care a mizat pe investițiile în turism și în special, în stațiunea Straja, Emil Părău, cel care coordondează activitatea de la COMEXIM R Lupeni.

Fiecare țară participantă a prezentat un mic program artistic și unul dintre cele mai importante obiective ale proiectului este dezvoltarea abilităților de viață ale elevilor, în special a celor antreprenoriale.

” Scopul acestui proiect este dezvoltarea abilităților de viață ale elevilor, în special dezvoltarea abilităților antreprenoriale. Obiectivul pe care și-l propune școala noastă în cadrul acestui proiect este de a promova turismul local prin intermediul unui site al proiectului, realizat chiar de elevii noștri, care să atragă mai mulți turiști în zona noastră. Va fi cu siguranță o săptămână plină de experiențe frumoase de învățare, de momente de care să ne amintim cu drag,  peste timp și de abilități de viață,  formate într-un mod distractiv” au transmis organizatorii și gazdele de la Liceul Teoretic Mircea Eliade – Structura Școala Gimnazială nr 2.

Programul Erasmus+ urmărește să promoveze participarea tinerilor, consolidarea calității proceselor de învățare informală și nonformală și dezvoltarea de activități de calitate pentru tineret. În aceste domenii, este disponibil sprijin suplimentar prin strategii tematice specifice, cum ar fi Strategia de participare a tinerilor, Youthpass și Strategia europeană de formare. Acesta sprijină toate organizațiile participante în procesul de îmbunătățire a calității proiectelor lor,  prin integrarea unei dimensiuni participative și prin faptul că,  le oferă tinerilor oportunități relevante de implicare și participare activă la conceperea și punerea în aplicare a activităților de proiect, sub forma unui parcurs de descoperire a beneficiilor cetățeniei active și ale participării la viața democratică. Resursele pentru consolidarea dimensiunii participative a proiectelor sprijinite pot fi accesate, printre altele, prin intermediul site-ului participationpool.eu. Sunt încurajate, de asemenea, legăturile cu, sau implicarea în, inițiative naționale, internaționale sau (alte) inițiative ale UE existente și platforme centrate pe participare și implicare civică.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share