Iodura de potasiu va fi distribuită de medicii de familie

Alexandru Rafila a anunțat că Ministerul Sănătății va începe distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu către populație, pentru ca oamenii să le aibă la îndemână și să le poată lua în cazul unei alerte nucleare. Distribuția se va face prin intermediul medicilor de familie.

”Nu  discutăm de 100.000 sau de un milion de persoane care trebuie să primească aceste pastile, discutăm de câteva milioane de familii și timpul alocat acestei distribuții trebuie să fie corespunzător posibilității de a le distribui. Noi avem, în România, circa 10.000 de medici de familie. Pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane și, în mod evident, este necesar un interval de două, trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să își cheme pe rând toți pacienții și să poată să le distribuie aceste pastile. Nu vom face însă acest lucru decât după o informare foarte clară a populației; e o informare publică și cu siguranță guvernul ne va ajuta, astfel încât,  să avem o campanie publică de informare asupra modului de utilizare a acestor pastile și de păstrare a acestor pastile care este foarte probabil să nu fie utilizate în perioada următoare, dar noi trebuie, ca oameni responsabili, să asigurăm populației accesul la acest produs. Ele vor fi distribuite în mod gratuit.  Aşa cum vaccinarea este gratuită împotriva infecţiei cu noul Coronavirus sau în programele naţionale de vaccinare şi acest lucru va fi făcut gratuit.” a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.  Românii au luat cu asalt farmaciile, după incidentele produse la centralele  nucleare Cernobil si Zaporojie. Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod prevenitv, întrucat poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. Specialiștii spun că iodura de potasiu este indicată doar în cazul în care, are loc cu adevărat un asemenea eveniment nedorit.
„Iodura de potasiu este un agent terapeutic pe care îl folosim ca să protejăm tiroida de expunere la iod radioactiv. De ce vrem să protejăm tiroida? Pentru că în condiţiile expunerii la iod radioactiv există riscul de dezvolta mai târziu cancer tiroidian. Ceea ce trebuie să ţinem cont este legat de două aspecte: pe de o parte noi trebuie să fim convinşi că în cazul accidentului nuclear dacă s-ar produce izotopul care se eliberează este iodul radioactiv. Iodura de potasiu protejează doar împotriva iodului radioactiv, împotriva expunerii la iod radioactiv, nu şi în cazul expunerii la alţi agenţi radioactivi. Este o greşeală să luăm iodură de potasiu în condiţiile în care nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv”, a declarat Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share