Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Israelul anunță că nu poate garanta siguranța jurnaliștilor din Fâșia Gaza, încălcând dreptul internațional

Într-o declarație trimisă Reuters și AFP, armata israeliană a anunțat că nu poate garanta siguranța jurnaliștilor din Gaza. FIJ se alătură filialei sale palestiniene, Sindicatul Jurnaliştilor Palestinieni (PJS), condamnând această declaraţie şi amintind că dreptul internaţional cere tuturor beligeranţilor să protejeze civilii, în special jurnaliştii.

FIJ solicită guvernului israelian să respecte pe deplin dreptul internațional umanitar și dreptul internațional al drepturilor omului și să acționeze pentru a preveni comiterea și incitarea la orice crime conform dreptului internațional, inclusiv crime de război, crime împotriva umanității și genocid. Articolul 79 din Convenția de la Geneva prevede că: „Jurnaliştii din zonele de război trebuie tratați ca civili și protejați ca atare, cu condiția să nu joace niciun rol în ostilități”.

     FIJ cere respectarea acestui articol, iar  încălcarea căruia ar fi o crimă de război

FIJ observă, de asemenea, că comunicarea cu Gaza, în special accesul la internet,  a fost deseori indisponibilă, încălcând dreptul fundamental al omului de a căuta, primi și distribui informații și idei prin orice mijloace și indiferent de frontiere.

 

 

Anthony Bellanger, secretarul general al FIJ, a declarat: „Cei care fac război trebuie să respecte dreptul internațional, oricât de teribil ar fi conflictul armat, oricât de mortal ar deveni pentru civili. Este cu totul inacceptabil ca guvernul israelian să încerce să se absolve de responsabilitățile sale în temeiul dreptului internațional prin emiterea unui comunicat de presă. Dreptul fiecăruia de a avea acces la informații și idei, reiterat în articolul 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, stă la baza misiunii jurnalistului. Israelul trebuie să respecte acest lucru.”

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin