Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Istoria OMS demonstrează ce este posibil, atunci când națiunile se unesc pentru un scop comun”

Pe 7 aprilie 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își va marca cea de-a 75-a aniversare, alături de cele 194 de state membre și de alți parteneri, făcând apel la un impuls reînnoit pentru echitatea în sănătate.

În urmă cu șaptezeci și cinci de ani, în urma celui mai mortal și mai distructiv război din istoria omenirii, a intrat în vigoare Constituția Organizației Mondiale a Sănătății: un tratat între națiunile lumii, care recunoștea că sănătatea nu este doar un om fundamental. drept, dar și fundamental pentru pace și securitate. În ultimele șapte decenii și jumătate, s-au înregistrat progrese extraordinare în protejarea oamenilor de boli și distrugere, inclusiv eradicarea variolei, reducerea incidenței poliomielitei cu 99%, salvarea a milioane de vieți prin imunizarea copiilor, scăderea mortalității materne și îmbunătățirea sănătății. și bunăstare pentru alte milioane.

„Istoria OMS demonstrează ce este posibil atunci când națiunile se unesc pentru un scop comun”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Avem multe de care să fim mândri, dar multă muncă de făcut,n pentru a realiza viziunea noastră fondatoare a celui mai înalt standard de sănătate atins pentru toți oamenii. Continuăm să ne confruntăm cu inechități vaste în accesul la serviciile de sănătate, lacune majore în apărarea lumii împotriva urgențelor de sănătate și amenințări din partea produselor dăunătoare sănătății și a crizei climatice. Nu putem face față acestor provocări globale decât prin cooperare globală”, a conchi acesta.

Pentru a face față acestor provocări, OMS îndeamnă țările să ia măsuri urgente pentru a proteja, susține și extinde forța de muncă din domeniul sănătății ca prioritate strategică. Investițiile în educație, competențe și locuri de muncă decente pentru sănătate trebuie să aibă prioritate pentru a răspunde cererii în creștere rapidă de sănătate și pentru a evita o penurie estimată de 10 milioane de lucrători din domeniul sănătății până în 2030; în primul rând în țările cu venituri mici și medii. De asemenea, OMS a anunțat recent un program global de educație privind îngrijirea de bază de urgență, care vizează 25% dintre asistentele și moașele din 25 de țări cu venituri mici și medii, până la sfârșitul anului 2025. Acest program de îngrijire de urgență 25x25x25 va oferi asistentelor și moașelor abilitățile și competențele necesare pentru a face o diferență majoră în salvarea de vieți și reducerea dizabilităților. Așteptând cu nerăbdare următorii 75 de ani și aproape de începutul secolului următor, un angajament reînnoit față de echitatea în sănătate va fi cheia pentru abordarea viitoarelor provocări în materie de sănătate. În umbra pandemiei de COVID-19, foaia de parcurs a OMS către recuperare include o schimbare urgentă de paradigmă către promovarea sănătății și bunăstării și prevenirea bolilor, abordând cauzele sale fundamentale și creând condițiile pentru ca sănătatea să prospere. OMS îndeamnă țările să ofere sănătate, acordând prioritate asistenței medicale primare ca fundament al acoperirii medicale universale.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share