Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Jalon din PNRR atins: Salariul minim european, adoptat în România

Guvernul a aprobat în ședința de ieri,  procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Această decizie finalizează procesul de transpunere a Directivei (UE) 2022/2041, care urmărește asigurarea unui salariu minim adecvat pentru toți lucrătorii.

  Demersul reprezintă și atingerea jalonului numărul 392 aferent cererii de plată numărul 5 din PNRR

„Hotărârea adoptată de Guvern astăzi reprezintă un angajament de a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor români. Această măsură oferă predictibilitate angajatorilor și siguranță salariaților și contribuie la creșterea nivelului de trai prin asigurarea unui sistem echitabil de remunerare. Hotărârea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât reforma salariului minim reprezintă încă un jalon atins în cadrul PNRR – Jalonul 392”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit pe baza unor indicatori clari:

  • puterea de cumpărare, luând în considerare costul vieții;
  • nivelul general al salariilor;
  • rata de creștere a salariilor;
  • productivitatea muncii la nivel național.

Directiva UE are în vedere stabilirea salariilor minime adecvate, promovarea negocierii colective privind salariile și îmbunătățirea condițiilor efective ale lucrărilor . Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește și se actualizează cu evoluția ratei inflației și cu evoluția productivității muncii prognozate, potrivit unei formule de calcul.
De asemenea, proiectul de act normativ prevede că, în situația în care raportul dintre valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prognozat aplicând formula și câștigul salarial mediu brut lunar este mai mic de 52%, se negociază în cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social într-o marjă cuprinsă între rezultatul formulei și evaluarea gradului de adecvare a salariului de bază minim brut pe țară
garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ de 47%-52% al ponderii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în câștigul salarial mediu brut.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share