Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu președintele USA Joe Biden

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit luni (7 iunie 2021) cu președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă din Washington D.C., pentru a discuta despre pregătirile viitoarei reuniuni la nivel înalt din 14 iunie.

Secretarul general a mulțumit președintelui Biden pentru conducerea sa și „angajamentul puternic” al Statelor Unite față de NATO, spunând că a salutat „mesajul puternic al președintelui cu privire la importanța alianțelor”. Dl Stoltenberg a declarat că ” ei sunt de acord cu importanța consolidării NATO într-o lume mai competitivă și că deciziile ambițioase care urmează să fie luate în cadrul inițiativei NATO 2030 , vor pregăti Alianța pentru viitor”.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and US President Joe Biden

Secretarul general a spus că agenda ambițioasă NATO 2030 implică întărirea apărării colective, consolidarea rezilienței, ascuțirea marginii tehnologice a Alianței, abordarea impactului asupra securității schimbărilor climatice și creșterea cooperării cu partenerii care împărtășesc valorile NATO. Dl Stoltenberg a subliniat că această lucrare va necesita investiții continue în apărare și că aliații sunt pe drumul cel bun, cu șapte ani consecutivi de investiții în creștere între aliații europeni și Canada. Din 2014 până la sfârșitul anului 2021, aceștia vor adăuga un total de 260 de miliarde de dolari SUA la bugetele lor de apărare, a spus el, numind aceasta o consolidare importantă a securității comune.

Secretarul general s-a întâlnit  și cu secretarul apărării Lloyd Austin la Pentagon. „Echilibrul global al puterilor se schimbă”, a spus Stoltenberg. „Ne confruntăm cu multe provocări pe care nu le putem face singuri, dar trebuie să le înfruntăm împreună în NATO”.

 

 

 

El a reamintit că agenda NATO 2030 implică investiții continue în apărare și consolidarea în continuare a descurajării și apărării, „dar și pentru extinderea agendei noastre de securitate, pentru a face mai mult în ceea ce privește reziliența, tehnologia și, de asemenea, lucrul cu partenerii noștri”. El a subliniat în plus că, pe măsură ce NATO își va încheia prezența militară în Afganistan, Alianța va continua să ofere sprijin forțelor și poporului afgan.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share