Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Jubileu – 75 de ani de la inaugurarea Liniei Ferate Bumbești- Livezeni

                                                Este unică, construită pe stâncă și  dăinuie în timp

Astăzi, în cadrul conferinței de presă pe care a organizat-o la sediul CAR CFR, președintele Daniel Ardelean, a anunțat derularea proiectului  cultural- educațional  ” Jubileul 75  ani- linia ferată Bumbești – Livezeni” ce se va desfășura în perioada 27- 29 octombrie  a.c. 

Acest proiect se desfășoară sib înaltul patronaj al Ministerului Transporturilor și Infrastructrurii, cu sprijinul CFR SA, CFR Călători, Societății de Turism Feroviar, AFER, CENAFER, Consiliul Județean Hunedoara, Consiliul Județean Gorj, Primăria Petroșani, Primăria Bumbești- Jiu, Mănăstirea Lainici, Universitatea din Petroșani, Școala Gimnazială I.D. Duca, Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu, Parcul național Defileul Jiului, Asociația Kandila, Asociația Urban Lab Valea Jiului, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” Hunedoara, etc.

Un tren special DEFILEU EXPRES  va circula pe  traseul Petroșani- Tg. Jiu și vor avea loc expoziții de fotografie în stația CFR Petroșani ȘI LA MĂNĂSTIREA LAINICI, concert de muzică folk susțint de artiștii locali Luminița Donisă și Andrei Șchiopu, proiecția filmului REGELE MIHAI- DRUMUL CĂTRE CASĂ, mese rotunde unde ăși vor da concursul istorici, diorama și piesă de teatru OCCIDENT EXPRES la teatrul petroșenean, dezvelirea plăcilor aniversare la intrarea și ieșirea din Defileul Jiului  și pe pilele podurilor (1-6) din vecinătatea DN66, promonada personajelor de epocă, lansare de carte LUCRĂRI DE ARTĂ FEROVIARĂ ÎN DEFILEUL JIULUI+ BRIGADA TRENULEȚUL VESEL. În Valea Jiului va ajunge și se vor  mai putea vizita TRENUL REGAL ȘI TRENUL PREZIDENȚIAL.

Duminică 29 octombrie, la miezul zilei, la MĂNĂSTIREA LAINICI  va avea loC  o slujbă de pomenire a lucrătorilor de pe linia Bumbești- Livezeni și decernarea diplomelor de merit pentru pensionarii CFR.

Prin acest proiect se urmărește promovarea investițiilor în infrastructură, regăsirea valorilor morale, profesionale și intelectuale promovate de calea ferată, promovarea educației non-formale, a educprii cetățenilor privind legătura dintre muncă, religie și divinitate, educarea copiilor, tinerilor și reconsiderarea atitudinii cetățenilor față de muncă și lucrările executate în  Defileul Jiului, admirarea lucrărilor de artă feroviară și chiar de patrimoniu național.

”Mai multe organizații ne-am dat mâna pentru realizarea acestui proiect.Ce nedorim cu adevărat? Să arătăm comunităților  locale din județele Hunedoara și Gorj că, în vecinătatea noastră , această linie ferată Bumbești- Livezeni  este o linie deosebită, o linie pe care se poate face turism , chiar turism feroviar , o linie care trebuie pusă în valoare , să arătăm opiniei publice, că această linie poate fi vizitată , nu doar către noi, ci de toți doritorii. Această linie are ceva deosebit, unică putem spune,  este singura din țară, care trece pe deasupra râului Jiu. Aici, în Defileu, șoseaua a rămas pe lângă albie și calea derată este undeva deasupra, construită pe stâncă și  dăinuie în timp, ” a spus președintele Daniel Ardelean.

Pasionat de istorie, Dorel Schiopu a intervenit în prezentarea evenimemtelor care vor avea loc la finele acestei săptămâni și a subliniat încă odată că toți cei care au lucrat la realizarea liniei ferate, au fost brigadieri, voluntari, fiind cea mai dificilă linie de cale ferată din România, construItă până în prezent.

 

 

”Lăsând la o parte încărcătura ideologică din anii 50, foarte mulți  oameni au lucrat  doar pentru trei mese pe zi, ca voluntari, pe vremea aceea, după război, lumea o ducea atât de rău. Astăzi, noi ne văităm  că nu putem face o donație, pentru  un monument al eroilor, că lumea o  duce rău. Este fascinant să vezi ce mobilizare  și ce s-a putut face în șapte luni, este de neimaginat, prin comparație cu ce facem acum și zici că este o poveste , putem iată, avea și beneficiile unei lecții a trecutului, pe lângă ceea ce ne oferă acum, din toate punctele de vedere” a precizat Dorel Schiopu.

Linia ferată Bumbești – Livezeni are o lungime totală de 31 km. Au fost dislocate 2,3 milioane metri cubi terasamente. S-au construit : 21 poduri și 59 podețe, cu o lungime totală de 1166 metri, 27 viaducte, cu o lungime totală de 1000 metri, 39 tuneluri, cu o lungime totală de 7880 metri, 2500 metri, ziduri de sprijin și 5 stații de cale ferată (Valea Sadului, Meri, Lainici, Pietrele Albe și Strâmbuța).

Costul total al construcției liniei, la data dării în exploatare, 31 octombrie 1948 era de 1,4 miliarde lei, la acea dată paritatea leu – dolar fiind de 150 lei, la un dolar. Din totalul de 39 de tunele,  trei au avut o lungime mai mare de 450 m și anume: Murga Mare 519 m, Murga Mică 48 5m și Polatiște 451 m.

Linia ferată Bumbești – Livezeni este singura linie din ţară care prezintă un număr atât de mare de tunele, pe o lungime,  atât de mică.

Prin volumul impresionant al lucrărilor (poduri, podeţe, viaducte, tuneluri şi ziduri de sprijin, care ocupă 12,6 km, adică 40% din lungimea traseului), linia Bumbeşti – Livezeni constituie cea mai grea construcţie feroviară din ţară şi una dintre cele mai grele din Europa.

La 1 aprilie 1948, odată cu deschiderea „Şantierului Naţional de Muncă Gheorghe Gheorghiu Dej”, sălbaticul defileu al Jiului i-a primit pe primii dintre cei 27.988 de lucrători sosiţi, din toate colţurile României, iar după numai şase luni, în ziua de 22 octombrie 1948, primul şuierat al unei locomotive cu abur făcut să „răsune valea”.

Nouă zile mai târziu, pe 31 octombrie, calea ferată Bumbeşti-Livezeni a fost, în sfârşit, inaugurată

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin