Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Județul Dâmbovița nu este groapa de gunoi a nimănui, iar cei care au greșit trebuie să plătească!

Președintele Corneliu Ștefan, toleranță zero față de neregulile de la depozitele de deșeuri din județul Dâmbovița

„Județul Dâmbovița nu este groapa de gunoi a nimănui, iar cei care au greșit trebuie să plătească!” Acesta a fost semnalul dat astăzi, 7 iunie 2021, de președintele Corneliu Ștefan în cadrul unei conferințe de presă de la sediul Consiliului Județean Dâmbovița.

Anunțul public pe care președintele Consiliului Județean Dâmbovița l-a lansat astăzi vine ca urmare a acțiunilor efectuate de Poliția Locală Titu, în cadrul cărora a fost depistat un transport nelegal de gunoi la Depozitul de Deșeuri Titu, acesta fiind adus din afara județului.

În conformitate cu prevederile Metodologiei pentru prestarea serviciilor de operare a stațiilor de depozitare și compostare „concesionarul va accepta numai deșeuri solide municipale livrate de concesionarul serviciilor de colectare și transport, desemnat de Consiliul Județean Dâmbovița.”

Pentru încălcarea prevederilor contractuale, și anume acceptarea la depozitare sau tratare a deșeurilor menajere de la alt operator decât cel desemnat de către Consiliul Județean Dâmbovița, s-a aplicat o penalitate de 10%, care reprezintă o creștere a valorii anuale a redevenței pentru fiecare caz constatat de către autoritatea contractantă.

Tot în cadrul conferinței de presă de astăzi, Corneliu Ștefan – președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, dar și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Management Integrat al Deșeurilor în județul Dâmbovița – a precizat că nu va tolera astfel de abateri de la prevederile contractuale și a propus Adunării Generale a Asociației (AGA) rezilierea contractului privind delegarea, prin concesionare, a gestiunii serviciilor de depozitare, tratare și valorificare a deșeurilor municipale nepericuloase din județul Dâmbovița, propunerea fiind adoptată de către AGA:

„În calitatea mea, de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița și de președinte al ADI Deșeuri Dâmbovița, împreună cu colegii mei, nu accept astfel de practici în județul Dâmbovița. Bineînțeles, în această situație s-a ajuns din cauza operatorului depozitului, care este din județul Dâmbovița, care are contract cu ADI Deșeuri, și nu în ultimul rând, al unui operator de transport din afara județului Dâmbovița, cu care județul nostru nu are nici un contract. În baza unui contract încheiat între cei doi, fără acordul CJD, fără ca cineva să fi încuviințat depozitarea deșeurilor provenite din alte județe în depozitele conforme de la Titu și Aninoasa, operatorul depozitului a recunoscut de-a lungul timpului că a primit cantități de deșeuri menajere. (…)

         Vreau să-i anunț public, astăzi, pe locuitorii județului Dâmbovița că am propus Adunării Generale a ADI Deșeuri rezilierea contractului cu operatorul celor două depozite, Titu și Aninoasa. Absolut toți membrii au votat „pentru”, nu a fost nici o abținere și astfel am început procedura de reziliere a contractului. De astăzi, împreună cu conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri, pentru ceea ce s-a întâmplat în acest weekend la Titu, vom sesiza Inspectoratul de Poliție al Județului Dâmbovița, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și absolut toate instituțiile cu atribuții în acest domeniu. Și vreau să le transmit și operatorilor din județul Dâmbovița, dâmbovițenilor, dar și celor din afara județului, care încearcă astfel de practici la noi în județ: Județul Dâmbovița nu este groapa de gunoi a nimănui, iar cei care au greșit trebuie să răspundă în consecință”.

         Operatorul de depozit nu a achitat creșterea de 10% a redevenței și astfel Consiliul Județean Dâmbovița a chemat în judecată operatorul pentru penalitățile corespunzătoare.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, de-a lungul timpului au mai fost sesizate nereguli similare la depozitul de deșeuri de la Titu. În urma verificărilor făcute de ADI Salubritate, s-a ajuns la concluzia că prestatorul a permis pătrunderea în depozit și a altor cantități de deșeuri, pe lângă alte neconformități, care contravin prevederilor contractuale.

La conferința de presă au mai fost prezenți vicepreședinții CJD, Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului Dănuț Nicolae Popa Stănescu, administratorul public Cristian Avanu și reprezentantul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Management Integrat al Deșeurilor în județul Dâmbovița, Carmen Ivan.

 

Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

Distribuie acest articol Oficial Media
Share