Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Laura Codruța Kovesi a fost demisă din funcție. Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare

Președintele României Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, după decizia CCR de acum mai bine de 30 de zile și a încheiat un conflict cu majoritatea PSD-ALDE, care s-ar fi putut sfârși cu suspendarea sa din funcție.

”Hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate și aplicate nu numai de către Președintele României, ci și de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept”, a mai spus Dobrovolschi, purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale.

Purtătoarea de cuvânt a președinției a subliniat că ”lupta împotriva corupției nu trebuie să fie diminuată, ci dimpotrivă, trebuie să continue”.

”Președintele Klaus Iohannis subliniază că România este și trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca și democrația autentică, se manifestă zi de zi, prin decizia și alegerea fiecărui cetățean de a respecta, mai presus de orice, Constituția și legile acestei țări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură și o diminuare a statului de drept”, a spus Dobrovolschi.

Laura Codruţa Kovesi a făcut primele declaraţii după ce a fost revocată din funcţia de şefă a DNA. “De azi nu voi mai lucra la DNA. Decretul de revocare lasă un semn de întrebare”, a spus Kovesi.

”În ceea ce proveşte procedura de revocare, vă reamintesc că propunerea de revocarea nu a întrunit condiţiile prevăzute de lege. CSM a dat un aviz negativ. Am dovedit în faţa secţiei pentru procurori a CSM că motivele invocate de ministrul Justiţiei în propunere, o parte din ele sunt nereale, o parte din ele sunt neîntemeiate. Decretul de revocare emis de preşedintele României lasă un mare semn de întrebare. Va exista o subordonare discreţionară a procurorilor-şefi faţă de ministrul Justiţiei? Nu comentez decizia CCR. Însă, aş vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi, în viitor, subordonaţi ministrului Justiţiei. Şi de aceea cred că o clarificare rămâne în continuare necesară.

Începând de astăzi, nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror.

DNA a demonstrat că legea este egală pentru toţi şi nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din faţa legii.”

Laura Codruţa Kovesi a avut şi un mesaj pentru colegii săi de la DNA şi pentru procurorii din Ministerul Public:

”Vă mulţumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism. Vă mulţumesc pentru rezistenţa şi dârzenia de care aţi dat dovadă în lupta cu infracţionalitatea. Vă mulţumesc că aţi mers înainte indiferent cât de atacaţi am fost, indiferent cât de umiliţi am fost în faţa societăţii, în faţa familiilor noastre, târâţi în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra. Am putut doar să sesizăm CSM pentru apărarea adevărului. Cu toţii ştim că DNA, în ultimii cinci ani, a obţinut şi alte rezultate care nu sunt statistici. DNA a demonstrat că legea este egală pentru toţi şi nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din faţa legii. Procurori independeţi au făcut investigaţii faţă de persoane care păreau de neatins. Indiferent de funcţia lor, indiferent de statutul social şi indiferent de averea pe care au deţinut-o. Am contribuit prin anchetele noastre la conştientizarea societăţii cu privire la gravitatea fenomenului corupţiei”.

“Nu, episodul de astăzi nu este o înfrângere”

“Ceea ce am reuşit să demonstrăm în primul rând a fost să arătăm că instituţiile publice din România sunt eficiente, că lucrează legal, dar, mai ales, da, corupţia poate fi înfrântă. Nu, episodul de astăzi nu este o înfrângere. Modul brutal în care se forţează modificarea codurilor penale ne arată că vor protecţie pentru trecut, pentru prezent şi pentru viitor. După şase ani la conducerea Parchetului General şi cinci ani la DNA, vă spun că nimic nu poate fi pus în balanţă faţă de continuarea acestei lupte. Căci această luptă este una pentru apărarea societăţii faţă de infractori periculoşi. Da, sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Toţi ştim asta căci am văzut cu toţii ce mai rămâne din legile penale. Voinţa politică în acest moment nu este pentru justiţie eficientă, ci este pentru blocarea anchetelor şi pentru blocarea justiţiei”, a mai spus Kovesi.

Kovesi a avut un mesaj şi pentru români: “Corupţia poate fi învinsă! Nu abandonaţi!”

realitatea.net

Distribuie acest articol Oficial Media
Share