19/09/2021

Liberalii hunedoreni groparii TERMOCENTRALEI MINTIA! ESTE UN ASASINAT ENERGETIC!

Ziua de 𝟮𝟲 𝗶𝘂𝗹𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟭 va rămâne în istoria județului #Hunedoara una dintre cele mai negre pentru că este ziua în care, după 52 de ani de activitate, #PNL a pus oficial și definitiv cruce Termocentralei Mintia, unul dintre cele mai importante obiective economice ale județului Hunedoara.
Termocentrala Mintia a fost închisă, oficial, în noaptea de luni spre marţi, când energeticienii au ieşit din ultimul şut. Mai mulţi angajaţi s-au adunat în curtea termocentralei pentru a protesta. Printre ei a fost prezent şi liderul Sindicatului ”Solidaritatea”, Cristian Iştoc, care a declarat că închiderea acestui obiectiv este un asasinat energetic, girat de ministrul Energiei Virgil Popescu. Mai mulţi foşti angajaţi ai Termocentralei Mintia s-au adunat în curtea acesteia, noaptea trecută, şi au aprins candele pentru a marca închiderea definitivă a acesteia.
Este un asasinat energetic închiderea unui colos industrial de 1275 megawați putere
”Este un asasinat energetic, închiderea unui colos industrial de 1275 megawati putere instalata, singurul mare producător de energie electrică din zona de nord-vest a României, odată cu închiderea acestui obiectiv au fost trimişi acasă 700 de angajaţi. Judeţul Hunedoara se va îmbogăţi astăzi cu 1500 de şomeri pentru că pe lângă cei 700 de angajaţi disponibilizaţi de la Termocentrala Mintia mai sunt încă aproximativ 700 disponibilizaţi în Valea Jiului. Aceste concedieri au fost făcute şi girate de ministrul Energiei Virgil Popescu, de prefectul de Hunedoara care acum negociază cu o firmă de casă să aducă 50 de angajaţi înapoi care să mimeze conservarea instalaţiilor. Colegii mei pot confirma că au fost scoase de sub tensiunei nstalatiile turbinelor, cazanelor. (…) Vrem să le spunem devenilor că nu mai au alternativă pentru iarna viitoare, nu se va reuşi pornirea instalaţiilor. Vom singurul municipiu reşedinţă de judeţ care va avea şcolile închise nu din cauza pandemiei, ci din cauza frigului”, a spus aseară,  Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului ”Solidaritatea” din judeţul Hunedoara.
 De aproape doi ani și jumătate, #ConsiliulJudețeanHunedoara condus de 𝙋𝙎𝘿, a făcut demersuri în scris pentru a prelua termocentrala ceea ce ar fi insemnat salvarea locurilor de muncă ale celor 700 de angajați, asigurarea energiei termice pentru școlile și apartamentele din Deva și păstrarea echilibrului în sistemul energetic național.
”Am propus soluții și am fost deschiși la dialog. Am scris tuturor autorităților statului român, de la președintele României, premier și miniștri, până la șefii celor două camere ale Parlamentului. Nu am primit niciun răspuns. În această seară, când pe poarta „Perlei de pe Mureș” au ieșit ultimii energeticieni, cu 9 mii de euro în buzunar, dar sărăciți în suflete pentru totdeauna și fără perspective, înțeleg de ce liberalii au refuzat dialogul. I-am invitat la Consiliul Județean, să găsim împreună soluții. Vetuța Stănescu, Vasilică Potecă, Lucian Heiuș și chiar prefectul liberal, Călin Marian, ne-au tratat cu dispreț întorcând spatele hunedorenilor. De fapt, acesta era ordinul pe care „groparii” trebuiau să-l execute! Trădând interesele României și ale județului Hunedoara, liderii liberali hunedoreni au acceptat planul sinistru de închidere a termocentralei, în favoarea grupurilor de interese conectate la factorii de decizie din actualul guvern. Acoperiți de rușine, acum că v-ați atins obiectivele, ar fi decent să vă retrageți din viața politică, să vă scrieți memoriile și să vă pregătiți temeinic pentru momentul în care va trebui să dați socoteală hunedorenilor pentru modul cinic în care i-ați tratat. Cu ce v-au greșit oamenii? De ce îi tratați cu atâta dispreț? N-am să înțeleg niciodată de ce nu-i iubiți și nu-i respectați pe hunedoreni. Dar, obrazul gros nu vă lasă! Aroganța cu care îi tratați pe oameni, superioritatea afișată ostentativ, atitudinea de stăpân asupritor, vă mână spre noi lupte aprige pentru ciolan. Preocupați de lupta internă din PNL, nici nu aveți cum să înțelegeți drama economică și socială pe care ați produs-o. Până în 25 septembrie, ați închis țara, ați luat o „pauză de vară”, ca să vă puteți sfâșia între voi pentru putere. Nu ați îngropat numai termocentrala de la Mintia, ați îngropat Partidul Național Liberal care astăzi este sufocat de interese bine înrădăcinate în vechiul PDL și de mofturi care nu au nimic în comun cu țara pe care vă prefaceți că o guvernați! Ați îngropat bunul simț, responsabilitatea, empatia, solidaritatea și interesul national!  Să vă fie rușine, cinici gropari!” a transmis președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.
68 de angajați rămân fără măsuri de protecție socială 
Au dat afară 662 de salariați.  68 fără măsuri de protecție socială.
Acum vor să reangajeze 70 de salariați, majoritatea care vor beneficia de 10000 euro, 3400/lună/doi ani venit de completare care în cazul reangajării vor beneficia timp de doi ani doar de cca 1400 lei venit de completare plus salariul plătit din NOU de CEH.
Pentru fiecare reangajat firma Sindicatului care a girat concedierea, Energetica Tour, va primii un bonus de 2250 lei/luna/ an.
Deci pentru un angajat care era azi al CEH, statul pe lângă salariul actual va plăti în plus cca. 53650 lei în prima lună, cca. 3650 lei pentru alte 11 luni, și 1400 lei pentru alte 12 luni. Asta în condițiile în care acum se cheltuie cu un salariu între 4000 și 6000 lei. De apa caldă și căldura pentru iarna 2021-2022, nici un cuvânt?
Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a convocat  la Instituția Prefectului, o întâlnire de lucru privind situația tehnică a termocentralei Mintia în condițiile încetării activității. Au participat subprefectul Oana Andreea Biriș, directorul Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, reprezentantul Administratorului judiciar al CEH, Emil Gros și al Federației sindicale „Energetica”, Mircea Crișovan. Prefectul Călin Petru Marian a solicitat luarea tuturor măsurilor care se impun privind punerea în siguranță a tuturor instalațiilor tehnice și protejarea bunurilor, inclusiv a celor care se vor afla în operare.
Potrivit celor discutate, conducerea CEH și Administratorul judiciar au asigurat, prin semnarea unor contracte ferme cu firme specializate, paza întregului obiectiv și protecția în ceea ce privește situațiile de urgență care pot apărea în viitor. De asemenea, printr-o companie externă, începând de luni, 26 iulie 2021, vor fi angajate aproximativ 70 persoane care vor asigura mentenanța întregului sistem și funcționarea angrenajelor care nu pot fi oprite.
S-a precizat că persoanele angajate, dacă fac parte dintre cei disponibilizați, vor primi atât salariul lunar de la firma care asigură mentenanța,  cât și plata compensatorie și jumătate din venitul de completare, stabilit potrivit legii. La CEH, cele 1477 de disponibilizări au loc într-o singură tranșă. Sunt 662 persoane care pleacă de la Mintia și 815 angajați de la structurile din Valea Jiului ale CEH. Persoanele disponibilizate de la CEH vor beneficia de plăți compensatorii și venit de completare, în funcție de vechimea fiecăruia.
Termocentrala Mintia este un obiectiv strategic,  care trebuia monitorizat de Serviciul Român de Informații, pentru a evita devalizarea/distrugerea echipamentelor energetice. Se vede cu ochiul liber că atât SRI,  cât și Ministerul Energiei în calitate de beneficiar legal, au fâcut front comun pentru oprirea termocentralei în perioada în care prețul energiei electrice a explodat, peste 200 %, adică ar fi adus profit societății pe câteva luni în avans.
Închiderea termocentralei este catalogată de europrlamentarul Maria Grapini, ca un nou eșec al actualului guvern, o nouă prostie.
” Este  o noua prostie a guvernului! Nu au fost în stare să negocieze ca Polonia, o perioada de tranziție până în 2050 a energiei pe carbune! Mixul energetic, conform tratatului UE, este subsidiaritate! Ar fi trebuit să înceapă un proiect de investiții pentru diminuarea emisiilor de carbon  și să facem tranzitie și noi,  până în 2050! Importam energie și închidem capacitățile românesti! Iresponsabilitate majoră!!!
Aș vrea să existe o lege a responsabilității guvernanților și pentru ce nu fac, și pentru ceea ce  fac prost!” a conchis europarlamentarul Maria Grapini.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share