Liberalii se împăunează cu realizările, iar sindicaliștii întreabă: ce alternativă economică și socială a creat Guvernul României pentru județul Gorj??? - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Liberalii se împăunează cu realizările, iar sindicaliștii întreabă: ce alternativă economică și socială a creat Guvernul României pentru județul Gorj???

Premierul Nicolae Ciucă a fost ieri în vizită în județul Gorj, la o întîlnire cu liderii liberali, unde a avut loc o amplă dezbatere  despre obiectivele de dezvoltare ale județului.

”Realitatea e că toată lumea, când spune Gorj, spune energie. Dar,  Gorjul are și un potențial turistic important, având câteva locuri absolut fabuloase și i-am încurajat pe cei prezenți să le promoveze.  Îmi doresc ca transformarea Gorjului să însemne diversificarea economiei, reducerea decalajelor față de alte unități administrative, dar și venituri mai mari pentru locuitorii de aici. Gorjul are cea mai mare alocare dintre cele șase județe beneficiare ale Fondului pentru o Tranziție Justă. Un astfel de concept înseamnă să dezvoltăm economiile noastre, dar fără a pune povară tocmai pe umerii acelora care au trudit și muncesc din greu pentru a asigura energia care le ține în viață. Avem aproape 900 de milioane de euro investiții în Complexul Energetic Oltenia – în județele Gorj și Dolj – din Fondul pentru Modernizare. De asemenea, sunt convins că drumul expres Craiova – Târgu Jiu va fi o adevărată autostradă a dezvoltării pentru Gorj. Așadar, acesta este viziunea liberală: să realizăm investiții care să conteze și care să rămână peste timp, dar și să avem grijă de locurile de muncă ale oamenilor și să continuăm să creștem veniturile. Le-am transmis celor prezenți că stabilitatea politică de care se bucură România în prezent este garanția unei guvernări eficiente, iar, în acest context, datoria noastră este să facem transferul dezvoltării din plan național, la nivelul regiunilor și județelor și mai departe către fiecare familie din țară” a transmis liderul liberalilor la întîlnirea care a ajut loc la Tg.Jiu.

Premierul Nicolae Ciucă nu a purtat nicio discuție cu primarii din județ , care fac parte din alte formațiuni politice și nici cu liderii de sindicat ”incomozi” nu s-a întâlnit, iar la lansarea programului Tranziție Justă, care a avut loc la Universitatea Brâncuși,  a fost prezent doar ministrul Marcel Boloș.

”Tot într-o zi de 27, dar anul trecut,  în luna octombrie,  premierul Nicolae  Ciucă se întoarcea de la Bruxelles și ne spunea că termocentrale pe cărbune vor fi scoase din funcțiune. Așa cum bănuiam, observ că și de această dată,  se încearcă pe toate căile să fie evitată orice întâlnire cu sindicaliștii din C.E.Oltenia! Sau mai bine zis, să nu fie deranjat cu întrebări incomode de liderii de sindicat care nu fac parte din SISTEM, și probabil că o să fie aranjată o întâlnire exact cu aceiași “sindicaliști” pe care i-am tot văzut în ultimii ani prin pozele cu Virgil Popescu (câțiva dintre ei,  fiind chiar colegi de partid cu ministrul energiei și cu premierul).

Avem și noi (norodul) câteva întrebări pentru Prim-Ministrul României, dacă SISTEMUL se joacă dea pitulușul și nu ne lasă să-l întâlnim față în față:

  1. Ce alternativă economică și socială a creat Guvernul României pentru județul Gorj, în contextul dispariției a zeci de mii de locuri de muncă din cauza PLANULUI DE ÎNCHIDERE a grupurilor energetice pe cărbune?
  2. De ce Guvernul României respectă planul de restructurare al C.E.Oltenia doar în ceea ce privește închiderea grupurilor energetice, iar toate celelalte prevederi sunt ignorate? La 1 iunie 2023 C.E.Oltenia va mai rămâne doar cu 6 grupuri din 12, și ZERO capacități de producție noi, construite și puse înfuncțiune (grupuri pe gaz și parcuri fotovoltaice).
  3. De ce angajatorul (administrația C.E.Oltenia) la comandă politico-guvernamentală refuză să le elibereze adeverințele de vechime în muncă, salariaților din subunitățile de producție ale C.E.Oltenia, adeverințe în conformitate cu condițiile de muncă în care și-au desfășurat activitățile prevăzute în legea nr.197/2021, o lege constituțională care este publicată în Monitorul Oficial ?
  4. De ce angajatorul (administrația C.E.Oltenia) refuză să facă angajări pe perioadă NEDETERMINATĂ, angajări atât de necesare în subunitățile de producție ale companiei, acolo unde este deficit mare de personal?
  5. Secretariatul Înaltei Curți de Casație și Justiție a trimis către secretariatul Monitorului Oficial, motivarea deciziei de aplicare în totalitate a prevederilor legii nr.197/2021, iar cum Monitorul Oficial al României este în subordinea directă a Guvernului României, așteptăm publicarea cât mai urgent a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, ca apoi , ministrul muncii Marius Budăi să își țină cuvântul dat în fața minerilor și energeticienilor din România! .
    C.E.Oltenia a trebuit să plătească 1,4 miliarde lei (294 milioane euro) pentru achiziția certificatelor de carbon, numai pentru ultimul an. Iar pentru a acoperi aceste cheltuieli uriașe cu poluarea, compania a împrumutat pe ultima sută de metri 500 milioane de lei de la bănci.
    Cu alte cuvinte, minerii și energeticienii din C.E.Oltenia au ajuns să se împrumute la bănci pentru a putea fi lăsați să muncească și prin munca lor să ofere stabilitate și independență energetică, României!
    Dacă peste 40% din cifra de afaceri a companiei noastre se duce pe numai pe certificate, și dacă mai punem la socoteală și celelalte taxe, înseamnă că mai mult din două treimi din munca noastră ne sunt luate prin tot felul de taxe!
    Eu mă întreb, până când,  o să mai putem suporta aceste biruri puse pe munca noastră!?
    După părerea mea nu pot exista decât două posibilități pentru noi ca salariați ai C.E.Oltenia….
    Cea de care mă tem cel mai tare este aceea că Guvernul României prin ministerele de resort, să ne disprețuiască munca ca și până acum, fără să facă nimic concret pentru a stabiliza prin măsuri legislative, importanța pentru S.E.N a energiei electrice produse pe bază de cărbune. Iar noi să fim lăsați să suportăm singuri povara acestor biruri puse pe munca noastră, prin reduceri de costuri, începând cu tot felul de reduceri de cheltuieli cu munca vie, chiar și cu drepturile și salariile noastre! În acest scenariu riscând chiar insolvența!
    Iar cea de-a doua posibilitate ar fi aceea în care Guvernul României să recunoască importanța acestei companii energetice și a muncii noastre pentru Sistemul Energetic Național, și să inteprindă urgent măsuri ferme și concrete prin care să ia aceste BIRURI puse nedrept pe truda noastră!

  6. Pentru noi nu există cale de mijloc! Ori ne va fi rău, ori ne va fi bine! Iar pentru e ne putea fi bine, ar trebui să luptăm și să milităm toți cei 13 mii de salariați ai acestei companii, și nu numai noi!
    Asta este părerea mea pe care mi-o exprim într-un mod public și liber, pentru că eu consider că nu trebuie să ne fie teamă de nimeni și nimic,  atunci când ne cerem drepturile de lucrători români în România, indiferent de ce decizie aberantă ar da Guvernul României cu Ministerul Energiei, prin Consiliul de Supraveghere al C.E.Oltenia!”a declat liderul sindical, Manu Tomescu.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share