Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Limitarea utilizării antimicrobienelor trebuie să fie prioritară”

În lupta împotriva rezistenței antimicrobiene (AMR), în UE se aplică de astăzi, o legislație reînnoită privind produsele medicinale veterinare.

Adoptată în urmă cu trei ani, această legislație este acum o piatră de temelie pentru a sprijini atingerea obiectivelor stabilite în Planul de acțiune european „O singură sănătate” și în Strategia Farm to Fork împotriva RAM. Legislația consolidează, de asemenea, rolul principal al UE pe scena globală de a acționa împotriva RAM.

Salutând această etapă, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: „Pandemia COVID-19 a ilustrat modul în care sănătatea umană, a plantelor și a animalelor, sănătatea mediului și securitatea alimentară sunt interconectate. Cea mai clară ilustrare a acestor legături este pandemia tăcută a rezistenței antimicrobiene. Ne-am stabilit un obiectiv ambițios în strategia noastră de la fermă la mâncare de a reduce la jumătate vânzările globale de antimicrobiene în UE pentru animalele de fermă și în acvacultură până în 2030. Prin Planul de acțiune european pentru o singură sănătate, ne propunem să abordăm această potențială criză de sănătate, abordând sănătatea plantelor ca un continuum. Noile reguli vor fi cheia pentru realizarea acestui lucru. În UE, majoritatea antimicrobienelor sunt administrate animalelor, cărora li se aplică același principiu de bază ca și pentru oameni: tratarea bolilor și menținerea lor sănătoasă. Cu toate acestea, este posibilă reducerea infecțiilor și a necesității de tratament în primul rând, prin practici de igienă și vaccinare îmbunătățite, precum și – în cazul animalelor de fermă – biosecuritate și creșterea animalelor.

Limitarea utilizării antimicrobienelor trebuie să fie prioritară.Noile reguli vor asigura că, începând de astăzi, tratamentele cu antimicrobiene pentru animale vor fi administrate atunci când și numai atunci când este nevoie reală de ele. Împreună cu noua legislație privind furajele medicamentate, care va interzice utilizarea preventivă și va restricționa prescripțiile de antimicrobiene în furajele medicamentate, noile reguli vor întări semnificativ luptele împotriva RAM. Noile reguli vor promova, de asemenea, disponibilitatea unor medicamente veterinare promițătoare în viitor, prin stimularea inovației și a competitivității. Încurajez toate statele membre să se asigure că sunt puse în aplicare măsurile și resursele adecvate, pentru a asigura funcționarea deplină a legislației pe teren la nivel național și pentru a face implementarea acesteia un succes comun.Noile reguli întăresc poziția UE, fiind în fruntea luptei globale împotriva RAM, dotându-ne în același timp cu un cadru juridic modern, inovator și adecvat scopului privind medicamentele de uz veterinar.”

Medicamentele de uz veterinar – cunoscute și sub denumirea de produse medicinale de uz veterinar, medicamente de uz veterinar sau produse medicinale veterinare (VMP) – sunt substanțe sau combinații de substanțe pentru tratarea, prevenirea sau diagnosticarea bolilor la animale. UE sprijină dezvoltarea și autorizarea de produse medicinale veterinare sigure, eficiente și calitative pentru producția de alimente și animale de companie. Ajută la asigurarea disponibilității acestor medicamente și, în același timp, garantează cel mai înalt nivel de sănătate publică, sănătatea animală și protecția mediului.

Adoptat în 2019, noul Regulament privind produsele medicamentoase de uz veterinar (VMP)   a intrat  în aplicare la 28 ianuarie 2022.

Principalele obiective ale legislației sunt: instituirea unui cadru juridic modern, inovator și adecvat scopului; stimularea inovației pentru VMP și creșterea disponibilității acestora, consolidarea luptei UE împotriva rezistenței la antimicrobiene.
În ultimii ani, Comisia a lucrat la adoptarea a aproximativ 25 de acte delegate și de punere în aplicare pentru a completa prezentul regulament, dintre care jumătate până la data aplicării regulamentului.

de la ferma la consumator rezoluția P.E

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share