Locuitori din Aninoasa relocați în containere

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, împreună cu reprezentanții structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Hunedoara, reprezentanții primăriei orașului Aninoasa și reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții Hunedoara, s-au deplasat zilele trecute  la vechea colonie minieră unde se află cele 11 blocuri de locuință aflate în stare avansată de degradare, accentuată de cutremurele din perioada 13 – 22 februarie 2023.
După vizita în teren s-a hotârât evacuarea locuitorilor din acea zonă.
Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a luat parte astăzi la finalizarea și operaționalizarea amplasamentului destinat relocării primelor familii care locuiesc în imobilele aflate în stare avansată de degradare din orașul Aninoasa.
Cele 11 construcții modulare au fost racordate la utilități, acestea fiind dotate cu necesarul de cazarmament, primele relocări începând să se desfășoare de astăzi.
La acțiunea coordonată de reprezentanții structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Hunedoara au participat și reprezentanți ai primăriei orașului Aninoasa, acțiunea fiind sprijinită și de  Crucea Roșie – filiala Hunedoara.
„Este foarte important ca oamenii să știe că au fost create toate condițiile necesare locuirii în aceste construcții modulare. Încă de săptămâna trecută se fac eforturi pentru ca persoanele de aici să fie în siguranță și să poată fi relocate în cel mai scurt timp posibil. Echipele de intervenție s-au mobilizat exemplar, iar pe această cale doresc să mulțumesc Guvernului României și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru sprijinul continuu acordat. Ne aflăm acum în etapa în care vom începe relocarea efectivă, primele persoane urmând să locuiască aici,  chiar de astăzi.” a declarat prefectul județului Hunedoara.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a adoptat Hotărârea nr. 7 din 22.02.2023 privind aprobarea „Planului de măsuri privind gestionarea unei stări potențial generatoare de situații de urgență manifestate la blocurilor de locuință nr. 101, 117, 119, 121, 123, 125, 127,131, 138, 140, 145 din orașul Aninoasa, str. Libertății, județul Hunedoara”.
Planul de măsuri aprobate prevede:
1. Realizarea demersurilor pentru efectuarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii măsurilor ce se impun pentru punerea în siguranță a blocurilor de locuințe nr. 101, 117, 119, 121, 123, 125, 127, 131, 138, 140, 145 din orașul Aninoasa, str. Libertății, județul Hunedoara.
2. Identificarea, la nivelul unității administrativ teritoriale Aninoasa, a unor spații de adăpostire temporară de tip unități de învățământ, hoteluri, pensiuni, etc, pentru utilizarea în cazul producerii unei situații de urgență generate de prăbușirea construcțiilor și transmiterea locațiilor, a datelor de contact și a capacităților de cazare către ISU Hunedoara, DSP Hunedoara, DSVSA Hunedoara pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de utilizare conform prevederilor legale.
3. Identificarea la nivelul unității administrativ teritoriale Aninoasa a unor suprafețe de teren destinate amplasării, la nevoie, a unor containere modulare.
4. Inventarierea și verificarea integrității și a stării de utilizare a containerelor modulare distribuite la nivelul Spitalelor din județul Hunedoara, în eventualitatea utilizării acestora la nevoie.
5. Desfășurarea de activități de informare preventivă a populației ce domiciliază în blocurile nr. 101, 117, 119, 121, 123, 125, 127, 131, 138, 140, 145 din orașul Aninoasa, str. Libertății, cu privire la riscurile la care se expun, precum și măsurile de urmat în cazul producerii unei situații de urgență generate de prăbușirea construcțiilor.
6. Realizarea demersurilor de punere în aplicare a Dispozițiilor de evacuare emise de Primăria orașului Aninoasa cu privire la blocurile nr. 101, 117, 119, 121, 123, 125, 127, 131, 138, 140, 145 din orașul Aninoasa, str. Libertății. Refuzul populației de punere în aplicare a Dispozițiilor de evacuare, se va realiza, în scris, pe bază de declarație pe proprie răspundere.
7. Monitorizarea permanentă a zonei de către structurile de ordine publică.
8. Afișarea la loc vizibil a unor materiale de informare preventivă cu privire la riscurile la care se expune populația ce refuză evacuarea.
9. Întreprinderea demersurilor de realizare de convenții cu operatorii economici cu domeniul de activitate „servicii cazare ” din orașul Aninoasa și unitățile administrativ teritoriale limitrofe, identificați de ISU Hunedoara în vederea cazării, la nevoie, în timpul cel mai scurt, a personelor din blocurile de locuit și comunicarea locațiilor stabilite către ISU Hunedoara.
10. Realizarea demersurilor de solicitare, la nevoie, de construcții modulare, către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.
11. Informarea unităților sanitare care utilizează construcții modulare repartizate prin grija Instituției Prefectului – județul Hunedoara despre obligativitatea punerii la dispoziția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a construcțiilor, în cazul producerii unor situații de urgență, în maxim 12 ore de la solicitare.
Modulele care au fost aduse la  Aninoasa au în componență  băi și bucătării, iar în cele în care vor locui oamenii au paturi și dulapuri, plus aeroterme și, pe toată durata cât vor locui în ele, cheltuielile vor fi achitate de autoritățile locale. Iar echipele ENEL deja au fost acolo pentru a racorda modulele de locuit la energie electrică.
Sunt 97 de familii ce vor pleca, în zilele următoare din casele lor, aceasta fiind una dintre cele mai ample acțiuni de acest tip de la noi din țară. Primarul mai spune că are promisiuni de la Guvern, că va primi bani pentru reabilitare, iar în maxim două luni, imobilele ar putea fi bune de locuit.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share