Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Lovitură dată de CCR care a decis: carantinarea a fost neconstituțională!!!!

Curtea Constituțională a decis că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. De asemenea, judecătorii CCR au stabilit că izolarea, carantina și internarea nu pot fi dispuse prin ordin de ministru.

Se precizează că această măsură trebuia să fi supusă încuviinţării Parlamentului şi că toate lucrurile acestea trebuiau să se facă exclusiv prin Parlament, tocmai pentru că, spun judecătorii, aici, ”având în vedere situaţia generată de pandemie, reprezintă o premisă inevitabilă a unor astfel de restrângeri – drepturile care ne-au fost restrânse în acea perioadă. Legislaţia naţională trebuie însoţită de garanţii clare şi eficiente împotriva oricăror abuzuri sau acţiuni discreţionare ori ilegale”. Acesta este motivul pentru care CCR a decis că această carantină a fost neconstituţională. Cei care au stat în carantină, după decizia de astăzi, nu pot cere despăgubiri. Cei care au luat amenzi în acea perioadă le pot contesta în instanță pentru că şi acele amenzi au fost declarate neconstituţionale.

Iată decizia CCR: 

  1. 1. Instituirea carantinei prin ordin de ministru este neconstitutionala. Trebuie să se vină rapid cu un proiect de lege care sa reglementeze clar conditiile de carantina, izolare si internare obligatorii. „În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internațional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, ministrul sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor”, se arată în articolul atacat la CCR.
  2. 2. Starea de alerta instituita prin HG este constitutionala. Nu este legală procedura de aprobare a Parlamentului. Actuala stare de alertă nu este afectată în niciun fel.
  3. 3. Anumite articole legate de amenzi, din Legea 55/2020, au fost declarate neconstituționale.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra unor prevederi din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii şi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului referitoare la stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, spun surse din CCR. Potrivit sursei citate, judecătorii constituţionali au admis sesizarea privind dispoziţiile aticolului 24 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 şi a dispoziţiilor articolului 8 alineatul (1) din OUG 11/20220. În schimb, CCR a respins, ca neîntemeiată, sesizarea privind dispoziţiile articolului 25 alineatul (2) teza întâi din Legea 95/2006

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share