Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea este un plagiat – verdict in unanimitate al Consiliului CNATDCU

aoleu oprea - Oficial Media

Gabriel Oprea nu va mai avea dreptul să predea în nicio universitate și i se va retrage și abilitarea de coordonator al tezelor de doctorat.
Consiliul general al CNATDCU, forul cel mai înalt de decizie din cadrul instituției, a decis în unanimitate că lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea este un plagiat, a anunțat, luni, președintele consiliului, acad. Viorel Barbu.
Prin retragerea titlului de doctor, fostul vicepremier nu va mai avea dreptul să predea în nicio universitate și i se va retrage și abilitarea de coordonator al tezelor de doctorat. Oprea a avut 21 de doctoranzi, la Academia de Poliție și la Academia Națională de Informații, în marea lor majoritate personalități publice, cum ar fi fostul procuror general adjunct, Bogdan Licu, fostul ministru de Interne Radu Stroe, fostul consilier prezidențial Mihai Stănișoară, fostul primar al sectorului doi, Neculai Onțanu. Cu toții sunt suspectați că tezele lor de doctorat au fost plagiate și se află în cercetare la CNATDCU.
Acuzația de plagiat la adresa lucrării de doctorat a lui Gabriel Oprea a apărut în iulie anul trecut, când jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că întreaga lucrare a celui care pe atunci era ministru de Interne și vicepremier, nu conținea niciun citat cu ghilimele. Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, intitulată „Plângerea prealabila – perspectiva istorica”, a fost susținută de Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București și îl are coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD, avocat penalist în portofoliul căruia se află clienți din lumea politică, de la Adrian Năstase la Dan Ioan Popescu și fost rector al Universității private Nicolae Titulescu.

Decizia a fost votată în unanimitate, de cei 35 de membri prezenți. Consiliul CNATDCU este format din 47 de membri, profesori universitari și academicieni din toată țara, iar verdictul de astăzi poate fi atacat în termen de zece zile de către Gabriel Oprea. Procedura indică rediscutarea lucrării, în cazul în care este acceptată contestația, și un vot dublu – în Comisia de științe juridice și în Consiliul general al CNATDCU.

Pierderea ca atare a titlului de doctor se produce prin ordin al ministrului Educației.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share