14/05/2021

Ludovic Orban:”„Decizia CCR pune în pericol viaţa şi sănătatea fiecărui român.”

Premierul Ludovic Orban a anunţat azi că, în cazul în care Curtea Constituţională a României va declara neconstituţională legislaţia privind starea de alertă, Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă.

„Vom emite o reglementare de tip ordonanţă de urgenţă care să dea Guvernului şi autorităţilor din România instrumentele necesare pentru a putea apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Nu cred că putem accepta ceea ce face CCR şi cu aşa-zisul Avocat al Poporului. În nicio ţară din Europa nu s-a întâmplat aşa ceva şi anume autorităţile, printr-o sesizare şi o decizie a CCR, practic să fie lipsite de instrumentele pentru a putea impune respectarea legilor, a regulilor, mai ales într-o situaţie atât de gravă cum este situaţia provocată de epidemia de coronavirus”, a spus premierul, conform Agerpres, la Târgu Mureş, întrebat ce se va întâmpla dacă CCR va declara neconstituţională legislaţia privind starea de alertă.

El a susţinut că decizia CCR în cazul amenzilor aplicate pe perioada stării de urgenţă reprezintă un „îndemn la nerespectarea Constituţiei, o instigare la nerespectarea legii şi a regulilor”.

„Decizia CCR pune în pericol viaţa şi sănătatea fiecărui român. Decizia Curţii arată că aceşti oameni care au pierdut orice legătură cu realitatea din societatea românească vor să îi ajute pe cei care încalcă legea, o minoritate, şi nu au pic de respect pentru cei care respectă legea, mai mult de 98% dintre cetăţenii români. (…) Hotărârea CCR şi în general acţiunile realizate de Avocatul PSD, ALDE şi al lui Ponta nu fac altceva decât să calce în picioare dreptul fundamental al cetăţenilor români la viaţă şi la sănătate”, a arătat premierul.

Afirmațiile lui Ludovic Orban sunt de o gravitate extremă, din două motive, dincolo de minciuna că în nicio țară nu au fost date peste cap măsurile autorităților, să ne amintim doar de Curtea Constituțională din Germania și închiderea bisericilor.

Pe de-o parte, necontestînd deloc caracterul ilegal al deciziilor spulberate la CCR, Orban dă mesajul indirect că CCR ar fi făcut bine să lase lucrurile pe mai departe să plutească în afara legii, ”spre binele nației”.

Pe de alta, în Constituție scrie clar: ”Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

Nesuspectînd că Orban nu cunoaște Constituția, rezultă că guvernul va sfida în cunoștință de cauză prevederile art.115, mizînd pe faptul că Parlamentul va sta lemn Tănase, ca și la decretele prezidențiale de asemenea neconstituționale, iar, pînă la sesizarea CCR de către Avocatul Poporului și pînă la tranșarea situației mai cîștigă vreo săptămînă-două. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Sursa: https://inpolitics.ro/ludovic-orban-declaratii-naucitoare-despre-relaxare_18445408.html?fbclid=IwAR3Mm6gCh7iB-lQWtlstUQr_Qo6VBYsZM0e36SpBmo0XXvm7ZDohkjPveC4

Distribuie acest articol Oficial Media
Share