Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Lumină împletită în Corzi cosmice va arde în spațiul după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după

La două săptămâni de la deschiderea oficială a evenimentelor după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după, Fundația Interart Triade și Attila Kim oferă timișorenilor cel de-al doilea performance al proiectului. 700 de lumânări – Corzi cosmice aprinse de artista Gabriela Vanga – vor lumina interiorul Cazarmei U, în 18 mai 2023, de la ora 18:00.

Artista Gabriela Vanga aduce la Timișoara Corzi Cosmice/Cosmic Strings, un performance al luminii aprinse în 700 de lumânări, dispuse într-o cunună cu o circumferință de 170 cm – înălțimea celei ce împletește.
Arderea e asemeni timpului ce trece, asemeni vieții care se consumă. Arderea este spirit viu, iar momentul arderii este puntea ce ridică corzile la rang cosmic. Artista se exprimă prin acțiune, prin corp. Proiectează trăiri, le dă corporalitate prin performance. Din mâinile sale, lumânarea din ceară modelează emoția. Împletite, lumânările gracile devin corzi-cunună, largi cât sufletul artistei. Arderea lumânării devine sinonimă cu arderea dinăuntru, cu spiritul luminos.
„Faţă de foc, cel care jertfeşte tot ce e organic, ceara are cea mai blândă supunere. Se oferă prima, conţine flacăra, se îmbibă cu ea, alimentează focul. Ceara nu se face cenuşă, are speranţa într-o nouă modelare”, detaliază curatorul Aurelia Mocanu.
Corzile din ceară ale Gabrielei Vanga promit înnoirea. Cât înălțimea celei ce împletește, moale, lumina – Gabriela Vanga.
Ne face plăcere să vă invităm joi, 18 mai 2023, de la ora 18:00, în spațiul Performances al Cazarmei U, cam 1.2, etaj pentru a urmări acest inedit performance, urmat de declarații ale artistei Gabriela Vanga. La vizionare vor mai fi prezenți artiști și curatori Art Encounters, dar și specialiști invitați.
Gabriela Vanga a mai susținut un performance la Cazarma U în 2015, în cadrul primei ediții ArtEncounters. Astfel, întâlnirea cu artista pe 18 mai este o ocazie unică de a descoperi și de a aprecia evoluția și diversitatea creațiilor sale în acest spațiu artistic, la baza muncii sale stând dorința de a ne provoca să reconsiderăm și să reanalizăm ceea ce credem că este adevărat și ceea ce știm că este real.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TimCultura 2023.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share