Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile (BT): HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) și HEPATITA - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile (BT): HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) și HEPATITA

Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile (BT): HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) și HEPATITA STOP Epidemiei de HIV, TB, HEPATITĂ – decembrie 2021 –

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dambovita, derulează în luna decembrie 2021 Campania ”Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile (BT): HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) și HEPATITA”, în contextul pandemiei COVID-19.

Scopul campaniei – de informare despre importanța acestor BT:
pentru a garanta că fiecare persoană este informată despre impactul acestor boli transmisible asupra persoanei și societății;
conștientizarea riscurilor de infectare;
pentru a accelera măsurile de prevenire și control necesare stopării globale a fenomenului.
promovarea testării pentru depistarea HIV și HV

În România:
În sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş” – Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România.

In anul 2020 au fost raportate 432 cazuri noi HIV/SIDA. Au fost notificate 265 de cazuri noi cu infecție HIV și 167 de cazuri noi cu SIDA, fiind înregistrate 111 decese.

În perioada 01.01.2021-30-06.2021, au fost depistate 213 cazuri noi de HIV/SIDA, fiind notificate 134 de cazuri noi cu infecție HIV și 79 de cazuri noi cu SIDA. În aceeași perioadă, au fost înregistrate 33 de decese .

Institutul Național de Pneumoftiziologie “Prof. Dr. Marius Nasta”, organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România a raportat în sistemul european TESSy pentru anul 2019 – 11618 cazuri de tuberculoză, cu 4,8% mai puține față de anul precedent.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, continuă trendul descendent pentru incidența raportată a hepatitei virale B, în paralel cu variații minore, de la un an la altul, pentru hepatita virală C. În anul 2020 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C – 48 cazuri, de aproape 5 ori mai puține față de anul precedent (234).

Infectarea cu HIV, TB sau Hepatită virală (HV) schimbă o viață, nu doar in termeni de sănătate personală, dar și de risc de sărăcie, marginalizare și stigmatizare.

Pandemia COVID-19 a dezvăluit inegalitățile înrădăcinate în societățile noastre. Această criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci și pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, această criză este și un apel de trezire, o oportunitate de a face lucrurile diferit – mai bine și împreună.

Eliminarea stigmatizării și discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului și a adaptării la gen sunt esențiale pentru a pune capăt pandemiilor care se confruntă cu aceste boli transmisibile și cu COVID-19.

În multe privințe, eliminarea BT – HIV, TB, HV- ca o amenințare pentru sănătatea publică depinde de modul în care lumea răspunde la COVID-19.

Campania dedicată informării și conștientizării despre impactul acestor BT este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Pe teritoriul național, campania se desfasoara sub sloganul „Acces echitabil, Vocea tuturor contează!”

MESAJE CHEIE HIV:

Infecția cu HIV este complet prevenibilă
Netratate, persoanele infectate cu HIV devin susceptibile la o gamă largă de infecții (oportuniste) și la tumori maligne.
Persoanele nu se pot infecta prin contact obișnuit de tipul sărut, îmbrățișare, strângere de mână sau atingere/consum de obiecte personale contaminate, alimente sau apă.
Cunoașterea statusului HIV pozitiv are două beneficii importante:
Persoanele care sunt testate pozitiv pot lua măsuri pentru a obține tratament, îngrijire și sprijin înainte de apariția simptomelor, ceea ce le poate prelungi viața și poate preveni complicațiile asupra stării de sănătate pentru mulți ani.
Oamenii care sunt conștienți de statutul lor pot lua măsuri de precauție pentru a preveni transmiterea HIV către alții.
Nu există vindecare pentru infecția HIV, dar aderența continuă și neîntreruptă la terapia antiretrovirală (ARV) previne replicarea HIV în organism. Astfel, o persoană care trăiește cu HIV și urmează tratament ARV și are o încărcare virală nedetectabilă nu poate transmite virusul.
Persoanele care trăiesc cu HIV și care primesc ARV pot rămâne la fel de sănătoase și productive ca și omologii HIV-negativi și se pot bucura de o speranță de viață aproape normală.

MESAJE CHEIE TB:

Persoanele aflate în contact strâns cu pacienții cu TB și cei care trăiesc cu HIV prezintă un risc crescut de a dezvolta TB. Tratamentul preventiv al tuberculozei poate împiedica infecția TB să se transforme în boală.
Chiar dacă acum luptăm cu COVID-19, nu trebuie să slăbim lupta împotriva tuberculozei: rezultatele bune obținute cu greu sunt acum amenințate.
Asigurați testarea pentru ambele boli: Covid-19 și Tuberculoză!

MESAJE CHEIE HEPATITA:

Mulți oameni au hepatită C și nu știu asta, iar acum riscă să dezvolte cancer hepatic. Nu fi unul dintre ei!
Nu aștepta. Testează-te. Tratamentul îți poate salva viața.
Vaccinul împotriva hepatitei B administrat la copii, poate împiedica apariția cancerului hepatic, mai târziu în viață.
Nu aștepta. Vaccinează-ți copilul împotriva Hepatitei B.
Este disponibil un vaccin sigur și eficient care oferă 98% până la 100% protecție împotriva hepatitei B. Prevenind hepatita B, evităm dezvoltarea complicațiilor, inclusiv boala cronică și cancerul hepatic.

Comunicat de presă DSP Dâmbovița

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share