Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Luni pe masa guvernului va fi situația Complexului Energetic Hunedoara

Premierul Marcel Ciolacu va ajunge mâine în Valea Jiului, la Complexul Energetic Hunedoara,  pentru a-i asigura pe salariaţii de acolo că îşi vor primi banii la timp, iar compania nu va intra în faliment.

Ajutorul financiar va fi acordat, luni, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Executivului. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va convoca, luni, o ședință extraordinară de Guvern pentru a rezolva situația de la Complexul Energetic Hunedoara.

”Vreau să vă anunț de pe acum,  că luni vom avea o ședință extraordinară de guvern pentru a rezolva situația de la Complexul Energetic Hunedoara.  Este vorba de a proteja locurile de muncă a celor 2.000 de angajați. Mâine mă voi duce personal acolo pentru a-i asigura pe oameni că își pot continua activitatea și că își vor primi salariile în continuare pentru munca depusă”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, astăzi la începutul ședinței de guvern.

Reamintim că ministerul Energiei a inițiat  două HG-uri prin care se alocă 50 mil lei din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Prim-Ministrului pentru finanțarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului S.A și prin care se instituie un Serviciu de Interes Economic General pentru activități de punere în siguranță în mine și de exploatare a cărbunilor în Valea Jiului.

Pentru prestarea serviciul de interes public de către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, în lunile rămase ale anului 2023, se va acorda o justă compensație în valoare de 65.804.000 RON, suportată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, în vederea susținerii costurilor unităților intrate în proces de închidere, costuri care nu sunt legate de producția curentă.

Pe baza analizei riscurilor,  se poate concluziona că cele mai importante pericole actuale în cazul minelor Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan sunt cele de autoaprindere a cărbunelui și emanațiile de gaze, în acest sens fiind necesară securizarea imediată a zonei.

Astfel, este esențială, ca primă urgenţă, demararea în cazul exploatărilor miniere Livezeni și Vulcan, respectiv continuarea în cazul exploatărilor miniere Lonea și Lupeni a activităților de punere în siguranță a zăcământului prin eliminarea cantităților de substanță minerală care constituie riscuri, precum şi a lucrărilor speciale în vederea instrumentării în zonele în care trebuie eliminate riscurile la autoaprindere.

Aceste lucrări sunt necesare a se executa în paralel cu lucrările miniere de închidere efectivă (construcții de izolare și închidere, recuperări de utilaje și echipamente din zonele care se închid) şi lucrările speciale de punere în siguranță pentru instrumentare, în zonele în care trebuie eliminate riscurile de autoaprindere.

Complexul Energetic Valea Jiului S.A. va prelua în perioada următoare activele funcționale ale Complexului Energetic Hunedoara S.A. Cei 2000 de mineri și personal din Complexul Energetic Hunedoara S.A. vor fi angajați în noul Complex.

Bunurile preluate urmează să fie date în administrarea unei/unor unități aflate sub autoritatea Ministerului Energiei prevăzute în Anexa nr. 2 la H.G. nr. 316/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Energiei, entitate/entități care urmează să preia și parte din angajații CEH pentru a asigura aceste activități în condiții de siguranță, prin monitorizarea continuă și gestionarea riscurilor.

Mai mult decât atât, reprezentații companiei poartă discuții cu potențiali investitori în energia verde, pentru a diversifica activitățile de producere a energiei în zonă și a asigura noi locuri de muncă și un nivel de trai decent pentru locuitorii Văii Jiului.

Iar mâne seară, premierul va participa la conferința județeană de alegeri la PSD Hunedoara, care va avea loc la Domeniile Streiului, din Băcia.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin