Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Lupeniul și Uricaniul  strâng rândurile pentru acțiunea climatică!

Evenimentul care  avut loc zilele trecute, la Palatul Cultural din Lupeni,  a fost organizat pornind de la competiția foto a Pactului climatic european pentru care,  diverși cetățeni din oraș au documentat acțiunile lor climatice și le-au împărtășit cu cei peste 60 de participanți la eveniment.

În centrul acestor inițiative s-a aflat masa climatică, de la biblioteca din Lupeni, pictată de echipa de activiste locale cu benzile climatice („climate stripes”) ale României la finalul anului 2023.

Ulterior, benzile climatice au fost extinse către alte spații din oraș și din Uricani precum restaurante și baruri, iar un QR code amplasat în fiecare locație explică demersul.

Evenimentul a oferit un context interdisciplinar de prezentare a diverselor altor inițiative locale de acțiune climatică și dezvoltare durabilă din zonele de sănătate, sport, cultură și artă, antreprenoriat.

Dezbaterea și-a propus să creeze un context de întâlnire între actori locali din sfera dezvoltării durabile,  pentru a facilita schimbul de experiențe valoroase din trecut și a analiza piste de acțiune pentru viitor.

Gazdele evenimentului Dorina Julecătean, Adriana Moldovan și Melania Nan au prezentat experiența lor  de zece ani în domeniul schimbărilor climatice și al educației de mediu – proiecte precum „Prof21”, „Orașe reziliente” , „Școală durabilă”, programul Erasmus+ „Locuri terțe climatice”.

Ana-Maria Pălăduș, vice-președinta REPER21, asociație din București cu peste 18 de ani de experiență în domeniul climatic și al dezvoltării durabile, a continuatdezbaterea în cadrul evenimentului,  subliniind necesitatea dezvoltării rezilienței comunitare, în special a celei climatice.

Dezbaterea a continuat cu un adevărat dialog interdisciplinar și artistic între diverse inițiative care contribuie, fiecare din perspectiva sa, la dezvoltarea incluzivă și ecologică a comunității:

Nadia Roșu, antrenor de fitness, a prezentat importanța mișcării și a sportului pentru o viață sănătoasă și ne-a adus o dovadă în acest sens, sub forma unui moment sportiv cu un grup de copii din oraș – Zumba RedStyle for kids.

Mariana Ari, educatoare și „Doamna de Povești” la Biblioteca Copiilor Din Loc în Loc”, bibliotecă particulară înființată de Brandi Bates, a  prezentat modul în care,  se desfășoară activitățile de” Citim Împreună”  în întâlnirile cu copii și câteva din beneficiile acestui tip de activităţi.

Gianina Karina Blăjan – Psiholog al Organizației Salvați Copiii filiala Lupeni și Bibliotecar la Liceul Teoretic Mircea Eliade Lupeni, a prezentat activitatea de susținere a copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate prin activități pentru dezvoltarea abilităților de viață pentru copiii cuprinși în program.

Andreea Băltărețu, Coordonator în Rețeaua Națională IMPACT și manager de proiecte de la Fundația Noi Orizonturi a prezentat activitățile cu tinerii desfășurate în cadrul programelor Tabăra Viața și IMPACT.

Ioan Holobuț, învățător pensionat și cel care a înființat un mic muzeu cu obiecte vechi din tradiția momârlanilor.

Persida Donț, producător local de produse naturale – miere, sirop de cătină, zmeură, suc de mere, iar

Alexandra Popescu, antreprenor al Societății PIZZA POEMA SRL  a vorbit despre „Hora Reciclării” , necesitatea și dificultățile implementării SGR pentru societățile comerciale și cetățeni. Mihaela Țărcan și Daniela Zaharia au vorbit despre stil de viață sănătos.

Prin determinarea sa și pasiunea pentru un stil de viață sănătos, Timar Tiberiu – Vicepreședinte-AlerT în Deva Junior și Cofondator A.C.S Străjerii Lupeni nu doar că domină traseele maratoanelor, dar ne arată și calea spre o viață împlinită și energizată.

Gabriela Florea, bibliotecar și Ramona Bădilă, laborant la Liceul Tehnologic Lupeni împreună cu șase  elevi au prezentat un dans popular și trei ținute confecționate din materiale reciclabile,  cu care au participat Concursul Eco fashion – a V-a ediție.

Au fost prezenți la evenimentul de la Lupeni;  Mesaroș Iacob – viceprimar al orașului Lupeni, Bucur Aurelia – director la Liceului Tehnologic Lupeni, Budelecan Elena și Székely Simona Cristina, directori la Școala Gimnazială Nr, 3 Lupeni, Rodica Cîmpean, Anca Elena Cordea, Mihaela Cazacu – consilieri locali, Dana Dobre, voluntar Lions Club Lupeni Straja, prof. Cristina Ciucu, prof. Constanța Vasiu, prof. Daniela Furdui, prof. Alina Napău Stoica, prof. Ildi Sule, prof. Remina Udvar, secretar șef Lidia Ion, colegi de la Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani – prof. Ilie Nelu Cioată și Cornel Băroi, cetățeni ai orașului interesați de reziliență, schimbări climatice și Buen Vivir.

„Este rar, emoționant și valoros să găsești persoane resursă și ethos-uri comunitare ca cele din Lupeni și Uricani, preocupate de subiecte precum ecologia, schimbările climatice și reziliența.

Pentru a întări și dezvolta această dinamică locală deosebită, la finalul evenimentelor, participanții au subliniat importanța de a lucra mai intens împreună, sub forma unui grup de inițiativă comunitar care promovează mesajul de pe tricourile organizatoarelor: #buenvivir, adică arta de a trăi bine, în strânsă relație cu natura și cu oamenii din jur” au transmis și cei de la REPER 21.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share