20/10/2020

Mai puțină poluare și consum. Ora Pământului și Ora de Vară coincid anul acesta pe 28 martie

Carantină generată de pandemia Covid-19 a redus semnificativ consumul de energie și implicit poluarea pe întreg cuprinsul globului. Ora Pământului este un eveniment ce se suprapune peste trecerea la Ora de vară, venind să atenționeze, dar și să reducă consumul de energie electrică

Oameni din peste 180 de ţări şi teritorii, inclusiv din România, vor stinge simbolic lumina sâmbătă, de la 20.30, timp de o oră. Earth Hour – Ora Pământului este cel mai mare eveniment dedicat mediului din toate timpurile.

Peste 180 de ţări şi teritorii se reunesc şi anul acesta pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii, dar şi pentru a inspira oameni, comunităţi, companii, guverne să acţioneze pentru a stopa declinul.

Evenimentul Ora Pământului (Earth Hour) a fost organizat pentru prima dată de World Wide Fund – Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizaţia WWF la nivel global. Peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conştientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câţiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie, potrivit WWF.

Evenimentul Earth Hour este marcat de fiecare dată în ultima sâmbătă din luna martie, care este foarte aproape de echinocţiu, astfel încât toate oraşele au parte de întuneric în intervalul 20.30 – 21.30.

Mesajul este acelaşi, peste tot: problemele cauzate de schimbările climatice şi de extraconsum sunt atât de grave, actuale şi complexe, încât este nevoie urgentă de acţiune, la nivel global. Iar vocea comună a miliarde de oameni de pe tot globul ajunge chiar şi la cele mai înalte foruri ale decidenţilor.

Marco Lambertini, directorul general al WWF Internaţional, a declarat: Suntem profund întristaţi de pierderea de vieţi în urma pandemiei COVID-19, iar gândurile noastre se îndreaptă acum către familiile care au pierdut pe cineva drag sau care suferă. În această perioadă de criză trebuie să rămânem uniţi, mai mult ca niciodată, pentru a proteja viitorul nostru şi pe cel al planetei. Este momentul pentru solidaritate, pentru a răspunde creativ provocărilor şi pentru a colabora, motiv pentru care Ora Pământului este marcată prin evenimente digitale pe tot globul”.

2020 ar putea fi ultimul an când trecem la ora de vară

 Totodată, în noaptea de sâmbătă spre duminică, se trece de la ora de iarnă la cea de vară, adică ceasurile se vor da înainte cu o oră, ora 3.00 devenind 4.00.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară.

Mai exact, în noaptea ce desparte 28 martie de 29 martie 2020, toate ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte. Ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală. În acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.

Anul trecut, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei

 

Sursa: Health, Politics, World     

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share