Duminică, 23 aprilie 2023, la casa memorială ”Gib Mihăescu” din Drăgășani, a fost organizată o manifestare culturală dedicată marelui scriitor vâlcean.
La evenimentul moderat de președintele asociației RUSIDAVA CULTURALĂ Marian Bărăscu au participat scriitori contemporani din tot arealul Olteniei de sub munte: Craiova, Vâlcea, Pitești, Drăgășani, Bălcești, dar și două nepoate ale scriitorului Gib Mihăescu: Aura Stegaru, venită din Franța și Daciana Floroiu împreună cu familia. În cadrul activității organizată în parteneriat de ”Rusidava Culturală” și Biblioteca Municipală Drăgășani prin Cristina Prunel – Bărbulescu și Iustina Batae a fost evocată viața și opera marelui romancier. De la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul” Vâlcea a participat scriitoarea Zenovia Zamfir. Din Valea Jiului au trimis un mesaj și reprezentanții CLUBULUI DE PRESĂ, prin care i-au felicitat pe organizatori pentru evenimentul organizat, pe urmașii scriitorului, care îi păstrează încă, memoria și respectul viu și pe tinerii care s-au înscris la Festivalului național de proză scurtă. ”În romanele lui Gib Mihăescu, poți afla despre ororile războiului, pe care din păcate le trăiesc unii semeni de-ai noștri. Acesta s-a impus ca unul dintre cei mai lucizi exploratori ai obsesiilor şi ai pasiunilor omeneşti. Nuvelele lui Gib Mihăescu se remarcă prin puterea de observaţie şi de analiză cu care autorul înfăţişează tensiunea puternică a vieţii interioare ce ţine de domeniul psihopatologicului. El a îmbogăţit sensibil literatura română în direcţia prozei analitice, în descrierile obsesiilor erotice, care dau realităţii din jur o înfăţişare halucinantă. George Călinescu spunea că tema fundamentală a romanelor lui Gib Mihăescu este “studiul psihologiei bovarice” Gib Mihăescu spunea „Îndrăzneşte orice şi vei putea, dacă nu te va ucide vreo clipă de ezitare.”Vă spunem și noi, îndrăzniți și veți putea să vă atingeți visurile! Prin scrierile sale, autorul a demonstrat că setea de împlinire, cazuistica jurnalistică și juridică, vocația creației, credința în valorile suprapersonale, a căror fascinație îi direcționează aproape toate acțiunile definitorii, lupta dârză cu timpul apăsător sunt, de fapt, principalele date ale traiectului său biografic și artistic. Ca factură și univers, opera gibmihăesciană poartă amprenta modernității: observația realistă, viziunea satirică și de critică socială, asimetria compozițională, polimorfismul personajelor aflate în plin proces de dezarticulare morală, un conflict vădit între între iluzie și realitate, care conduce iremediabil spre trăiri obsesive canalizate de subconștient sau investigația epică dirijată pe tărâmul vieții mentale și afective, miza constituind-o oglindirea în imaginație a complexelor și obsesiilor de care suferă personajele sale memorabil. Felicitări tuturor și să ne reauzim și revedem la viitoarele proiecte comune!”au transmis cei din Valea Jiului.
Nu sunt lucruri inedite, pentru că Gib. Mihăescu a avut prieteni buni și mulți, dintre aceia care mânuiesc condeiul cu măiestrie. L-au cunoscut și au știut să-l prezinte cititorilor lor în adevărata lumină a marelui său talent și a caracterului său admirabil Cezar Petrescu, Nichifor Crainic, N. Crevedia au scris despre el cu nestăpânită durere, ca prieteni şi camarazi de redacție.
Iar luni, la Casa Memorială “Gib Mihăescu” din Dragășani s-a desfășurat și cea de a XXV-a ediție a Festivalului național de proză scurtă ce poartă numele marelui scriitor. Gib I. Mihăescu (născut la 23 aprilie 1894– decedat la 19 0ctombrie 1935), pe numele său real Gheorghe Mihăescu, a fost un prozator, romancier și un dramaturg român interbelic. A fost decorat pentru acte de bravură în timpul primului război mondial.



EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara