„Mari” schimbări în sistemul de învățământ românesc - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

„Mari” schimbări în sistemul de învățământ românesc

Recunosc că nu mă mai uit la televizor la știri de câteva luni. Așa că îmi culeg informațiile despre educație de la prietenii care le urmăresc, în special de la cei care verifică întotdeauna sursele așa că știu că ceea ce aflu este „pe bune”. Sper de fiecare dată să apară o știre despre schimbări esențiale în înățământul românesc, schimbări de fond, nu de formă.

Deci….

Deschid Facebook și văd un articol distribuit de o prietenă. Ministrul meu și-a amintit ca este ministrul educației din România și s-a pus pe treabă. Adică a convocat Comisia de Dialog Social. Și a „stătut” comisia și a „cujetat” și a decis că în afară de structura anului școlar, în sistemul românesc de învățământ totul merge ca pe roate . După ce la sfârșitul anului 2021 a venit cu o propunere de structură de an școlar cât de cât normală, ieri a ieșit la rampă cu o nouă structură de-a dreptul mirobolantă: an școlar structurat pe module. Nu unul, nu două, nu trei….ci cinci module.  Vacanțe scurte și dese, cheia marilor succese. Mai avem Săptămâna altfel, Săptămâna verde..adicătelea lasă-l încolo de învățat. Doar școala este pe funny. dacă mai punem și faptul că tezele sunt opționale, vom avea cel mai cool sistem de învățământ din lume. În principiu, nu avem nici mai multe, nici mai puține zile de studiu, dar lipsa evaluărilor sumative/periodice…cum vreți să le spuneți este cel mai cool.
Sunt rea, nu?

Cu sau fără evaluare?

Nu mă înțelegeți greșit. Am susținut și susțin echilibrul între perioadele de studiu și vacanțe. Copiii nu sunt roboți pe care îi conectezi la un program și ai terminat cu grija pentru el.
Copilul este viu, trebuie să se dezvolte, să progreseze pentru că la un moment dat va termina școala și va trebui să ia viața în piept. Rolul școlii este să îl pregătească pe copil pentru acest moment. Integrarea lui în viață presupune competențe, adaptare. Va trebui să ia decizii, să respecte reguli.
Tot în comisia minune s-a propus, de către elevi desigur (tare aș vrea eu să știu cine îi manipulează pe reprezentanții acestora) să se elimine tezele. Să existe doar o notă de final de an. Nu am înțeles dacă se elimină toate notele.
Oare de pe ce lume vin oamenii aceștia? Cum își imaginează lumea viitorului acești oameni?
Un om care nu a fost niciodată evaluat, nu va ști să se autoanalizeze, nu va avea capacitatea de a se raporta la cerințele societății sau ale locului de muncă. Va fi un om incapabil să gândească cu mintea lui, incapabil să filtreze o informație prin propriul lui filtru, să interpreteze. Va fi un om care va „înghiți” orice informație așa cum o primește și o va lua de bună, va fi un om ușor manipulabil.
Ministrul Cîmpeanu și-a dat, din nou, cu stângul în dreptul. O altă decizie luată pe genunchi, fără studii de impact, fără consultarea profesorilor. Nu liderii de sindicat din comisie care habar nu au nici cum se mai deschide ușa școlilor, ci profesorii de la catedră, cei care știu exact cu ce „se mănâncă” școala.

Domnule ministru! Ieșiți din birou!

Probleme ale sistemului de învățământ

Nu avem manuale corespunzătoare. Avem manuale vechi, pline de greșeli, de erori științifice, făcute de oameni care nu au nicio legătură cu școala.
Dotați fiecare clasă /grupă cu tablă smart. Dar internet există în școli? Dar apă curentă? Dar bănci? Dar substanțe la laboratorul de chimie? Dar aparatură în cel de fizică?
Domnule ministru, când ați fost ultima dată într-o școală? Nu la Vianu sau la Șaguna, ci o școală din creierii munților sau un sat izolat?
Știți câte școli sunt în paragină, deși au fost reabilitate cu bani grei, în timp ce copiii sunt duși cu microbuzele la școli aflate la zeci de kilometri?
Știți câți suplinitori avem în sistem? Știți de ce? Vă spun eu. Din cauza lipsurilor din sistem, din cauza instabilității, din cauza salariilor.
Da știu! Acum se dau la greu ochi peste cap. O să mi se spună că eu trebuie să am vocație, că am obligații pentru că mi-am ales profesia de dascăl. Stimabililor…. vocația nu plătește facturi, vocația nu cumpără medicamente. Mi-am ales profesia, nu am ales să trăiesc la limita subzistenței sau să fiu tratată ca cetățean de rangul 2. Sunt ca toți ceilalți, cetățean care plătește taxe și impozite. Am și drepturi, nu numai obligații.
Îmi aduceți a tablă smart. Minunat! Dar un profesor secundar sau educator de sprijin nu ar fi mai indicat?
In bună, tradiție românească puneți carul înaintea boilor. Ce-ar fi dacă înainte de a adopta o structură de an școlar de tip Oxford, ați crea o școală de tip Oxford?

Domnule ministru!

Vă înțeleg că vreți să rămâneți în istorie ca un reformator al învățământului românesc, dar nu cred ca ați găsit cea mai bună cale. Vreți ca lucrurile sa meargă? Atunci așezați partenerii educaționali la locul lor. Părintele să fie părinte, elevul să fie elev, iar profesorul să fie profesor. Pentru că dacă fiecare profesor poate fi părinte sau elev, nu fiecare părinte sau elev poate fi profesor. Dacă ar fi așa am putea desființa școala, dar vedeți bine ce consecințe grave are un sistem de învățământ instabil și plin de erori, în care deciziile se iau la presiunea părinților și elevilor, nu cu consultarea reală a profesorilor.
Am spus-o și o mai repet. Vreți învățământ de calitate? Faceți o selecție la sânge a manualelor,  faceți o selecție a corpului profesoral. Nu mai permiteți ca Gigel, Fifi sau tanti Lenuța care vinde parfumuri contrafăcute să dirijeze procesul instructiv – educativ pentru că nu se pricep.
Plătiți munca profesorilor la adevărata ei valoare și apoi faceți curățenie în cancelarii.
Nu mai acceptați in funcții de conducere oameni a căror singură valoare este carnetul de partid.
Lăsați structura anului școlar. Altele ar trebui să fie prioritățile acum, în acest moment.
Poate vă aplecați asupra lor.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share