Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Maria Grapini susține inițiativa președintelui Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan: Aștept câteva documente pentru a face demersuri la Comisia Europeană!

Europarlamentarul Maria Grapini, membru în grupul S&D, sprijină demersurile președintelui Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan, de stopare a realizării parcurilor fotovoltaice și a grupurilor pe gaze, la Complexul Energetic Oltenia.

“Am discutat cu domnul Crețan și aștept câteva documente pentru a face demersuri la Comisia Europeană. Cred că este important să se respecte dreptul de proprietate al cetățenilor!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Președintele Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan, a anunțat că va face demersuri la Bruxelles, pentru a stopa noile investiții de la Complexul Energetic Oltenia. În acest sens, Constantin Crețan a precizat că a luat legătura cu europarlamentarii Maria Grapini, care a răspuns imediat solicitării acestuia, oferindu-și susținerea și disponbilitatea de a face demersurile necesare la Comisia Europeană  și Cristian Terheș.

Concret, președintele Federației Naționale a Muncii solicită Comisiei Europene să nu aprobe fondurile europene pentru noile investiții, din cauză că sunt litigii pe terenurile respective.  Mai mult, acesta susține că va aduce argumente potrivit cărora gazele sunt mai poluante decât cărbunele.

“Am avut un contact cu europarlamentarii care încă mai sunt la Bruxelles, doamna Grapini și domnul Terheș. Facem, în acest sens, un raport privitor la contractul pe care l-a făcut OMV Petrom cu CEO, pentru a pune mâna pe rezervele de cenușă. Vom arăta, astfel, un raport în care solicităm Comisiei Europene să nu aprobe nici fondurile pe gaze și nici pentru fotovoltaice. Cred că vom reuși să stopăm aceste investiții. Dacă există un singur litigiu pe terenurile respective, nu se aprobă fondurile. Vom încerca să-i oprim!”, a conchis liderul FNM.

Fondul Proprietatea, acționar cu 21,56% din acțiunile Complexului Energetic Oltenia (CEO), își va dilua participația printr-o majorare de capital a statului cu terenurile, dar și printr-o altă majorare de capital cu cash de la bugetul de stat, potrivit oficialilor CEO. Totodată, statul român s-a angajat să vândă 20% din Complexul Energetic Oltenia la finalul perioadei de restructurare, conform Planului de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia, aprobat de Comisia Europeană.

Unul dintre cele mai importante proiecte de energie regenerabilă din România, de la CEO,  ar putea fi întârziat și după ce Comisia Europeană a început o investigație asupra a două dintre companiile care s-au înscris la licitație. Ambele au legături cu China.

Comisia a lansat două investigații aprofundate în temeiul Regulamentului privind subvențiile străine. Investigațiile se referă la rolul potențial de denaturare a pieței al subvențiilor străine acordate ofertanților în cadrul unei proceduri de achiziții publice. Comisia va evalua dacă operatorii economici în cauză au beneficiat de un avantaj necuvenit pentru a câștiga contracte de achiziții publice în UE.

Investigațiile lansate sunt rezultatul notificărilor transmise, pe de o parte, de Grupul Enevo, inclusiv de LONGi Solar Technologie GmbH și, pe de altă parte, de Shanghai Electric UK Co. Ltd. și de Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Procedura publică relevantă a fost lansată de o autoritate contractantă română (Societatea PARC fotofotovoltaic ROVINARI EST S.A.) pentru proiectarea, construirea și exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 454,97 MW *. Acest proiect este finanțat parțial din Fondul UE pentru modernizare.

În conformitate cu Regulamentul privind subvențiile străine, întreprinderile sunt obligate să notifice licitațiile lor de achiziții publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului depășește 250 milioane EUR și când societății i s-au acordat contribuții financiare străine de cel puțin 4 de milioane EUR din cel puțin o țară terță în cei trei ani anteriori notificării.

În urma examinării preliminare a tuturor observațiilor, Comisia a considerat că este justificat să inițieze o investigație aprofundată pentru doi ofertanți, deoarece există suficiente indicii că ambele au primit subvenții străine care denaturează piața internă.

În cursul investigației aprofundate, Comisia va evalua în continuare presupusele subvenții străine și va obține toate informațiile necesare pentru a stabili dacă este posibil ca acestea să fi permis societăților să prezinte o ofertă nejustificat de avantajoasă ca răspuns la o licitație. O astfel de ofertă ar putea determina alte întreprinderi care participă la procedura de achiziții publice să piardă oportunități de vânzare.

În conformitate cu dispozițiile Regulamentului privind subvențiile străine, la sfârșitul investigației sale aprofundate, Comisia poate  să accepte angajamentele propuse de societate dacă acestea remediază pe deplin și în mod eficace denaturarea,  să interzică atribuirea contractului,  sau să emită o decizie fără obiecții. Ambele consorții au transmis o notificare completă la 4 martie 2024. Comisia are acum la dispoziție 110 zile lucrătoare de la data respectivă pentru a lua o decizie. Inițierea unei investigații aprofundate nu aduce atingere rezultatului investigației.

Primul consorțiu investigat este compus din grupul Enevo și LONGi Solar Technologie GmbH. Enevo Group, liderul consorțiului, este un furnizor de servicii de inginerie și consultanță cu sediul în România. Longi Solar Technologie GmbH este o filială germană nou înființată, deținută integral și controlată integral de LONGi Green Energy Technology Co., Ltd, care este un furnizor important de soluții solare fotovoltaice, cotată la Bursa din Hong Kong. Atât LONGi Solar Technologie GmbH, cât și LONGi Green Energy Technology Co., Ltd. își desfășoară activitatea în domeniul dezvoltării, fabricării și întreținerii plachetelor, celulelor și modulelor solare.

Al doilea consorțiu investigat este compus din Shanghai Electric UK Co. Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Ambele societăți sunt deținute și controlate în proporție de 100 % de Shanghai Electric Group Co. Ltd, o întreprindere deținută de stat din Republica Populară Chineză. Este deținută și controlată în ultimă instanță de Comitetul de supraveghere și gestionare a industriei deținut de stat Shanghai, o entitate deținută de stat care este subordonată Guvernului Popular Central Chinez. Shanghai Electric UK Co., Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co., Ltd. sunt principalii furnizori mondiali de soluții industriale în domeniul energiei, al producției și al integrării inteligenței digitale. Acestea furnizează servicii privind stocarea energiei eoliene, solare și a hidrogenului, precum și un proces integrat de generare, rețea, încărcare și stocare.

Regulamentul privind subvențiile străine („RSF”) a început să se aplice de la 12 iulie 2023. Acest nou set de norme permite Comisiei să abordeze denaturările cauzate de subvențiile străine și, prin urmare, permite UE să asigure condiții de concurență echitabile pentru toate întreprinderile care își desfășoară activitatea pe piața internă, rămânând totodată deschise comerțului și investițiilor.

În ultimii ani, subvențiile străine par să fi denaturat piața internă a UE, inclusiv oferind beneficiarilor lor un avantaj neloial pentru a achiziționa întreprinderi sau pentru a obține contracte de achiziții publice în UE în detrimentul concurenței loiale. RSF abordează astfel de denaturări și elimină o lacună în materie de reglementare. Acesta oferă UE noi instrumente pentru a combate în mod eficace subvențiile străine care cauzează denaturări și subminează condițiile de concurență echitabile de pe piața internă, care se bazează pe o economie socială de piață competitivă.

Regulamentul privind subvențiile străine introduce trei proceduri:

  • Două proceduri bazate pe notificare pentru (i) investigarea concentrărilor economice, precum și  oferte în cadrul procedurilor de achiziții publice care implică contribuții financiare acordate de guverne din afara UE. Obligațiile de notificare se aplică operatorilor economici începând cu 12 octombrie 2023.
  • O procedură ex officio de investigare a tuturor celorlalte situații de pe piață, în cadrul căreia Comisia poate iniția o revizuire din proprie inițiativă.

CEO și OMV Petrom SA și-au propus să construiască patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Proiectele vor fi dezvoltate prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50%-50%.

Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală. În anul 2022, au fost constituite patru societăți mixte pe acțiuni, în parteneriat cu OMV Petrom (contribuție capital social 50% OMV Petrom și 50% CE Oltenia), pentru construirea a patru  parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de cca. 455 MW la Ișalnița, Rovinari, Tismana 1 și Tismana 2, pe depozitele închise de zgură și cenușă și pe haldele interioare. ALRO SA a fost selectată de către CE Oltenia pentru a construi împreună  și centrala electrică pe gaze naturale de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW. Cota Complexului Energetic Oltenia deținută din capitalul social este de 59,9% si Alro SA 40,1%.

Tinmar Energy SA și CEO și-au propus să înființeze patru parcuri fotovoltaice de putere instalată maximă totală de 280 MW și la Turceni un grup pe gaze naturale de 475 MW. Proiectele vor fi dezvoltate prin intermediul a cinci entități juridice separate, într-o structură de participație de 50%-50%. Toate investițiile sunt întârziate cu 2 – 2,5 ani.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share