Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Mark Rutte va fi noul secretar general al NATO

Ieri, Consiliul Atlanticului de Nord a decis să-l numească pe prim-ministrul olandez Mark Rutte ca următorul  secretar general al NATO, în locul lui Jens Stoltenberg.

Acesta își va asuma funcțiile de secretar general de la 1 octombrie 2024, când mandatul lui Jens Stoltenberg expiră,  după zece ani la conducerea Alianței.

Rutte va prelua conducerea NATO într-un moment critic. Noul său loc de muncă va începe pe 2 octombrie, cu puțin mai mult de o lună înainte de alegerile din SUA, care vor modela soarta alianței militare,  care a servit drept cea mai de succes descurajare a Europei de Est,  pentru o Rusie agresivă.

Fostul președinte american Donald Trump, actualul candidat republican, s-a angajat  rămână în NATO, dar a amenințat că va reduce ajutorul SUA pentru Ucraina, dacă va câștiga alegerile.

Într-o postare pe rețelele de socializare, premierul olandez în funcție, Mark Rutte , a declarat că „este o onoare extraordinară să fiu numit secretar general al NATO. Alianța este și va rămâne piatra de temelie a securității noastre colective.

Conducerea acestei organizații este o responsabilitate mare și sunt recunoscător tuturor Aliaților pentru că,  mi-au  acordat încrederea”.

Cunoscut pentru drumurile sale către serviciu pe bicicletă în timp ce mănâncă un măr, dar şi pentru abilităţile sale de bun negociator şi stilul politic cameleonic ce-i permite să se descurce în situaţii complexe, reuşind de pildă să supravieţuiască politic multor scandaluri şi acum să obţină sprijinul tuturor adversarilor săi în demersul de a deveni de secretar general al NATO, premierul (acum interimar) olandez Mark Rutte va avea nevoie să-şi pună în valoare toate aceste talente în viitorul său post.

Un lucru pe care Rutte l-a demonstrat în cei 14 ani cât a fost premier este capacitatea de a ajunge la acorduri ingenioase cu adversarii săi, indiferent de ideologii ori antipatii. El a rezolvat astfel şi tensiunile cu Orban, căruia, după o întrevedere, i-a trimis o scrisoare împreună cu acordul de a o face publică, în care promite că, în calitate de secretar general al NATO, va trata “toate ţările cu acelaşi nivel de înţelegere şi respect”, adăugând că a “luat act de faptul” că acele remarci ale sale din 2021 “au provocat o anumită nemulţumire” în Ungaria, fără a prezenta totuşi scuzele cerute de Orban. El l-a asigurat în plus pe acesta din urmă că Ungaria nu va fi obligată să participe la activităţile Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina.

Cu toate aceste promisiuni, Rutte a obţinut şi sprijinul lui Orban, care, de partea sa, a reuşit să revendice în faţa concetăţenilor săi o victorie politică.

Mark Rutte este cunoscut şi prin mai multe porecle, una fiind “Teflon Mark”, ce sugerează capacitarea sa de a ieşi nevătămat politic dintr-o serie de situaţii în care alţii şi-ar fi pierdut postul, cum a fost în 2021 demisia guvernului său în urma unui scandal privind alocaţiile sociale. Susţinători al rigorii bugetare, el a intrat odată în conflict şi cu risipitoarele ţări din partea de sud a Europei, care acum par să fi lăsat în urmă acele divergenţe şi îi susţin candidatura la NATO.

Născut la Haga pe 14 februarie 1967, Rutte a studiat Istoria la Universitatea din Leiden. După ce a lucrat o scurtă perioadă în sectorul privat, în anii ’90 s-a alăturat Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), iar ulterior cariera sa politică a cunoscut o ascensiune continuă, reuşind în 2006 să preia conducerea partidului.

După absolvirea în 1992, Mark Rutte s-a alăturat Unilever, unde a lucrat ca manager de resurse umane și a fost responsabil cu pregătirea personalului. El a fost, de asemenea, responsabil de mai multe reorganizări.

În 1997, domnul Rutte a devenit director de personal la Van den Bergh Nederland (Calvé), parte a Unilever, unde a lucrat și la o reorganizare. În 2002 a fost numit director de resurse umane la IGLOMora Group BV, o subsidiară a Unilever.

Între 22 iulie 2002 și 17 iunie 2004, domnul Rutte a fost secretar de stat pentru afaceri sociale și ocuparea forței de muncă în primul și al doilea guvern Balkenende. În perioada dintre aceste două guverne – de la 30 ianuarie până la 27 mai 2003 – a fost membru al Camerei Reprezentanților pentru Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD). Între 17 iunie 2004 și 7 iulie 2006 a fost secretar de stat pentru educație, cultură și știință în cel de-al doilea guvern Balkenende.

Între 29 iunie 2006 și 8 octombrie 2010, Mark Rutte a fost liderul partidului parlamentar VVD.

Între 14 octombrie 2010 și 5 noiembrie 2012, dl Rutte a fost prim-ministru și ministru al afacerilor generale în guvernul Rutte-Verhagen. Între 5 noiembrie 2012 și 26 octombrie 2017 a fost prim-ministru și ministru al afacerilor generale în guvernul Rutte-Asscher.

La 26 octombrie 2017, Mark Rutte a fost numit prim-ministru și ministru al afacerilor generale în al treilea guvern Rutte.

Necăsătorit şi fără copii, Mark Rutte este discret asupra vieţii sale private. El vorbeşte cu oamenii pe stradă, a predat  la un institut, vine pe bicicletă la serviciu, fiind celebru pentru că a mers cu bicicleta la palatul regal pentru a depune jurământul, stă în aceeaşi locuinţă de zeci de ani, a folosit ani de zile un telefon Nokia vechi şi deţine încă un autoturism Saab din anii ’90. Deşi liberal, el s-a prezentat mereu ca un cetăţean modest apropiat de clasa muncitoare, un jucător politic de echipă şi pragmatic, capabil să-şi aşeze rivalii în jurul mesei şi să nu plece de acolo fără un acord, şi a fost în rândul olandezilor mai popular decât partidul său. Rămâne acum de văzut cum îl va influenţa poziţia din NATO pe modestul Mark Rutte.

Rutte este un atlantist instinctiv, chiar mai mult decât un european instinctiv. Aceasta este norma pentru țările mici din nordul Europei, motiv pentru care majoritatea secretarilor generali ai NATO au fost olandezi, belgieni sau scandinavi, notează Rem Korteweg, de la think tank-ul olandez Clingendael Institute. Rutte ar fi al patrulea secretar general din Olanda. Puterile occidentale se tem să numească un est-european care ar putea fi prea dur cu Rusia.

Olandezul de 1,94 metri este considerat de mulți membri ai alianței drept candidatul “de aur”: cool, fermecător, un negociator priceput și provenind dintr-o țară care nu este nici prea mare, nici prea mică. În ceea ce privește Rusia, de asemenea, nu este nici prea timid, nici prea dur.

Timpul petrecut la putere i-a permis lui Rutte să se întâlnească cu ambii potențiali candidați la Casa Albă. Presa olandeză a relatat că atât Trump, cât și Biden i-au evaluat anterior interesul pentru acest post.

Cea mai recentă ocazie a fost în ianuarie 2023, în timpul unei vizite la Washington, în care președintele american Joe Biden i-a acordat lui Rutte rara onoare de a sta la biroului său din Biroul Oval.

O fotografie l-a surprins pe Rutte,  într-o demonstrație de spontaneitate olandeză,  ridicând telefonul președintelui, spre aparenta uimire a lui Biden.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share