Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Marte în Balanță: Dreptatea lui Solomon

solomon
Nu avem de unde să știm unde îl avea în astrograma natală Solomon pe Marte, dar știm că una din pildele sale pune în scenă prezența lui Marte în Balanță. La înțeleptul rege al Israelului (între 971 și 931 î.Hr.), fiul nu mai puțin celebrului rege David, au ajuns două femei care își disputau un copil nou-născut. Ca să tranșeze disputa, Solomon a scos sabia și a propus să împartă copilul în două, astfel încât fiecare să primească jumătate. Atunci, mama naturală a copilului a cedat și, cu toată dragostea și sacrificiul de care a fost capabilă, a preferat să renunțe la puiul său în favoarea impostoarei, pentru ca micuțul să rămână în viață. Acesta a fost însă momentul în care adevărul a ieșit la suprafață, iar Solomon a aflat identitatea mamei reale, care a primit copilul înapoi.
Marte tranzitează semnul Balanței între 12 noiembrie 2015 și 3 ianuarie 2016. Acum vine întrebarea amatorului: ‘Și? E de bine?’. Răspunsul specialistului, de data asta este: ‘Nu, nu e de bine!’. Marte în Balanță se află în exil, deci într-o zodie în care nu-și poate controla energia. Marte în Balanță aduce în prim plan lupta pentru dreptate. Iar fanaticii preiau controlul. Toți cei încrâncenați, care știu ei cum e mai bine, care dețin adevărul suprem, își fac de cap. Mi-a rămas în minte o vorbă a cuiva: ‘Ferește-mă, Doamne, de oamenii unei singure idei!’. Acum pare misiune imposibilă. Ei sunt la tot pasul.
Simțim cum urcă în aer o intoleranță de nedescris. Atmosfera devine dură, grea, încărcată, tensionată, în relațiile personale, în familie, în profesie, învrăjbirea și ciocnirile fiind pe punctul de a sări în aer. În zodie de aer, Marte se aprinde repede și e iute la mânie, oxigenul fiind cel care întreține arderea. În prima zi a tranzitului, pe conjuncția lui Marte cu Nodul Nord, au avut loc atacuri teroriste care mută conflictul între rase, religii și culturi. Iar acesta este doar începutul… La sfârșit de noiembrie-început de decembrie, Marte trece peste Lilith, și anunță alte răbufniri cu ecou. Ca să nu mai spunem că în prima jumătate a lui decembrie se desenează opoziția vulcanică Marte-Uranus. Jupiter măturând Fecioara stă de veghe la o curățenie generală, cu accente de curățare în mase, pardon, de curățare în masă. Ca să se curețe energiile joase, pentru ca aspiratorul să intre sub covor, covorul trebuie dat la o parte. Așa că se ridică praful iar fricile, furia, durerea se coagulează acolo unde potențialul de nemulțumire și intoleranța sunt mai mari.

Marte în Balanță este acasă la Venus. Război sau pace, aceasta este întrebarea. Balanța este un semn al dublului, al poziționării ori/ori. Se fac tabere! Și se poate ajunge, din cauza intoleranței, la escaladarea urii! În tot acest haos, măcar știm cine are dreptatea supremă. Și nici măcar nu e unul dintre cei vii. E tovarășul Lenin, care rânjește parcă de sus la noi și ne picură în auz veninul vorbelor pe toboganul prin care a alunecat în ureche și cucuta care l-a otrăvit pe tatăl lui Hamlet: ‘Cine nu e cu noi, e împotriva noastră!’.

Să ședem puțin, oameni buni! Unde sunt făcătorii de pace? Asta ne tot urlă Venus legată cu cătușe de Marte. Ori de câte ori pacea s-a făcut prin război, nu a durat decât până la următorul război. Marte nu poate fi înfrânt decât prin puterea iubirii și a iertării. Marte ațâță focul și cere ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Dar Marte în Balanță nu poate fi îmblânzit decât prin toleranță.
Sigur că trebuie făcută dreptate după legile Pământului, dar partea nu trebuie să fie luată drept întreg! Fanaticii care aduc distrugerea nu sunt decât reprezentanții unui grup care interpretează la modul absolut scrierile sacre și își arogă dreptul de a face dreptate absolută. Un fanatic religios care se aruncă în aer nu este reprezentativ decât pentru secta sa, nicidecum pentru toți cei de o religie cu el, la fel cum un țigan român ce fură în Franța nu este ambasadorul tuturor românilor. Orice etichetare inflamează spiritele din cauza prejudecăților. Mesajele războinice sunt foarte periculoase pe vreme de Marte în Balanță. Le așteptăm și pe cele pacifiste ale liderilor politici, prin care celor de o religie sau țară cu atentatorii li se asigură iubirea și respectul tuturor.
Întorcându-ne la Solomon, Marte în Balanță pledează pentru toleranță în vremuri de pierdere a cumpătului. Situațiile tensionate se cer sublimate în lumină și iubire, nicidecum amplificate. Supărarea trebuie să ne facă mai plini de compasiune și de credință, nicidecum mai răzbunători! Sufletul este testat în momentele de presiune, nu în cele de liniște. Chiar și în viața personală, suntem supuși la atacuri, la constrângeri, la amenințări. Impulsul primar ar fi acela de a riposta. De a întoarce palma primită, de a scoate bâta de baseball din portbagaj, de a da milităria jos din pod. Numai că orice replică va duce conflictul mai departe.
Lumina se înfruntă cu Întunericul. Forțele Binelui rar au fost mai amenințate ca acum. Cavalerii Răului sunt mai hotărâți ca niciodată. Fiecare duce propriile sale bătălii. Unii se luptă în familie, între ei. Poate se iau la trântă cu vreo boală. Ori cu vreun scop în viață. Alții se despart sau sunt în divorț. Alții se jupoaie de vii în procese sau partaje de ani de zile. Alții scot sabia la muncă, cu șefii sau cu colegii. Unii mor de gât cu autoritățile sau cu justiția, cerând să li se facă dreptate. Toate aceste războaie personale, adunate laolaltă, dau întreg contextul planetar!
Îndemnul ‘Iubește-ți aproapele!’ devine vital pentru supraviețuire! Împăcarea cu aproapele sau acceptarea locului în viață, înțelegerea faptului că nu merită să luptăm chiar pentru orice pot salva planeta! Și nu e o glumă! Răul dezbină și cucerește. Odată aruncat mărul discordiei, ne distrugem între noi. Ne uzăm psihic. Ne hărțuim. Și pentru ce? Doar ca să-l umilim pe celălalt? Doar ca să fim deasupra lui? Doar ca să ne arătăm puterea? Ce este puterea dacă am pierdut iubirea? Viața este iubire. Dacă puterea omoară iubirea, nu mai rămâne decât moartea. Oricine face rău aproapelui său, de fapt se sinucide.
Masculinul se va ciocni întotdeauna cu femininul. Conflictul va da mereu piept cu armonia. Energia de luptă este o forță sublimă a Universului, dar există o artă a războiului. Marte ne echipează și cu un cod al onoarei. Un războinic întotdeauna învață de la adversar! Scopul luptei este să înveți și să crești!
Marte în Balanță ne îndeamnă să învăță întotdeauna de la cel de lângă noi! Nu te lupta cu aproapele tău! Rămâi tu însuți, dar ia tot ce are el mai bun! Aceasta este și esența oricărei relații, inclusiv a căsniciei. Ca exemplu personal, eu nu am energie de luptător. Prefer strategia în locul armelor. Având profil de salvator și de martir, nici nu s-ar putea altfel. Cu toate astea, sunt prins inevitabil în bătălii personale. Învăț însă în fiecare zi de la soția mea. Nu să lupt, pentru că apa nu stă pe gâscă. Dar, ea având Marte natal în Balanță, mi-a predat cea mai importantă lecție din arta războiului:
‘ÎN VIAȚĂ, TREBUIE SĂ ȘTII SĂ-ȚI ALEGI BĂTĂLIILE!’.
Din aceeași arie de înțelepciune, Marte în Balanță scoate de la naftalină proverbe spumoase. Unul ar fi ‘Nu te pune cu prostul, că are mintea odihnită!’. Altul zice așa: ‘Nu te băga în troacă dacă nu vei să te mănânce porcii!’. Până după Anul Nou 2016, avem ocazia să reflectăm asupra fiecărei situații de viață în care suntem prinși, ca să ne lămurim dacă ne chinuie sau ne recompensează. Avem de cântărit eforturile și plusurile. Așa că, acum, cu Marte în Balanță, uită-te la ce te ține în tensiune și întreabă-te repede: ‘CHIAR MERITĂ SĂ MĂ LUPT PENTRU ASTA ? Întreabă-te nu ce ai de câștigat, ci la ce nu ești dispus să renunți! Dacă tu ești cel care întreține o răfuială, cugetă dacă ești pregătit să-ți consumi lumina interioară ca să te duci cu întunericul peste celălalt.
Modelul ideal al lui Marte în Balanță este transpus în lumea modernă printr-o altă pildă, oferită de un scriitor marțian (Rac de zodie, dar cu Marte în Ascendent): Ernest Hemingway. În ‘Bătrânul și marea’, nuvela (după unii roman) de citit pe Marte în Balanță, care îi încununează opera, chiar la sfârșitul carierei, se spune povestea unui pescar bătrân, epuizat, care trage în undiță un pește uriaș după a 85-a zi de stat în larg. Bătălia cu peștele simbolizează însăși lupta cu viața a eroului din fiecare dintre noi. Cheia cărții este concentrată în formula: ‘Un om poate fi distrus, dar nu poate fi învins!’. 
Marte în Balanță ne ia la rost, pe fiecare în parte, pe rând. N-ai obosit să te lupți? Chiar merită să te zbați pentru asta? La ce-ți folosește să-l domini, să-l umilești sau să-l distrugi pe altul? Dacă reușești, ce rămâne după? Cei ce se zbat zadarnic și fac rău doar pentru că pot, au de furcă cu Marte în Balanță între 12 noiembrie 2015 și 3 ianuarie 2016. Poate vor obosi. Poate vor reuși ceea ce își propun, dar se vor întreba la sfârșit la ce le-a folosit. Ai distrus? Felicitări! Dar a meritat? Cu ce rost, dacă tot n-ai câștigat? Dimpotrivă, nu vezi că ai pierdut tot tocmai pentru că ai câștigat bătălia finală?
În fața oricăror atacuri, oricăror nedreptăți, oricăror orori, să stăm drepți, să stăm cu pace, în iubire și credință. Marte în Balanță ne scrie cu litere de lumină strategia în fața Întunericului dezlănțuit. Așa că iată o altă declarație personală adresată oricărui luptător nedemn de propriul nume, care nu joacă după reguli și nu este loial, pentru că nu respectă nicio autoritate, ci se pune în locul ei:
Ce vrei de la mine? Vrei banii mei? Ți-i dau! Vrei să renunț în favoarea ta la tot ce prețuiesc mai mult? Poftim! Bucură-te tu în locul meu! Vrei să-i convingi pe toți că eu sunt de vină pentru împlinirile tale? Te rog să-ți iei și această glorie! Vrei să nu mă mai bucur de nicio plăcere, pentru că tu nu mai ești în stare să te bucuri de nimic? Renunț și la ultima dintre ele. Sunt gol! Ia și hainele de pe mine! Ia-mi și mințile! Nu mi-a mai rămas decât viața! O vrei? Ți-o dau! Moartea nu e mare filosofie. M-am văzut murind în atâtea vieți! Am fost mutilat de multe ori. Am pierit în chinuri. Am preferat martiriul. Și tot m-am născut iar și iar pentru că te iubesc și pentru că iubesc oamenii și această planetă. Pentru că mă încăpățânez să fiu de față când va veni ziua în care să-l manifești pe Dumnezeu și să alegi Lumina în loc de Întuneric. Poți să mă omori! Dar nu vei obține niciodată ceea ce vrei de la mine! Nu mă vei face să te urăsc! Nu-ți voi răspunde la rău cu rău! Te las să fii așa cum ești, până când va veni vremea să alegi altfel! Am răbdare! Poți să mă omori! Dar nu-mi vei lua niciodată sufletul!

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">