Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Mass-media locală și regională constituie fundamentul unui peisaj media sănătos și pluralist”

Mass-media de bază joacă un rol cheie în susținerea democrației locale, iar autoritățile de la toate nivelurile pot și ar trebui să ia măsuri pentru a consolida mass-media de bază, constată un nou raport despre mass-media locală și regională, prezentat de co-raportori, Cecilia Dalman Eek (Suedia, SOC/ G/PD) și Mélanie Lepoultier (Franța, ILDG) la cea de-a 45-a sesiune a Congresului autorităților locale și regionale din 25 octombrie 2023.

Locjurnalism

Noul raport explorează tendința de creștere către deșerturile media în orașele și regiunile europene, impactul acesteia asupra democrației și rolul autorităților locale și regionale în combaterea unor astfel de fenomene.

„Dacă democrațiile locale sunt piatra de temelie a societăților democratice, mass-media locală și regională constituie fundamentul unui peisaj media sănătos și pluralist”, a subliniat Mélanie Lepoultier.

În rezoluția adoptată, Congresul încurajează autoritățile locale și regionale să ia măsuri concrete pentru a sprijini mass-media locală și regională, de exemplu prin coduri de conduită pentru oficialii locali cu privire la modul de a se implica cu jurnaliștii și organizațiile media.

Într-o recomandare, Congresul solicită guvernelor statelor membre să dezvolte politici media ținând cont de nevoile de informare ale comunităților locale, cu o atenție deosebită comunităților rurale și dezavantajate, care prezintă un risc crescut de a deveni deșerturi media locale.

„Cu condiția să construim respect și încredere reciprocă, mass-media locală este aliații noștri naturali în consolidarea democrației, a coeziunii sociale și a implicării cetățenilor”, a subliniat Cecilia Dalman Eek.

În plus, Congresul s-a angajat să sprijine campania Consiliului Europei privind siguranța jurnaliștilor „Jurnaliştii contează” și a cerut statelor membre să ia în considerare mass-media locală și regională în activitățile lor de campanie.

Liderul executiv al Parteneriatelor de știri locale de la BBC, Matthew Barraclough, a susținut discuția și a subliniat că „știrile locale nu sunt doar importante în sine, ci stau la baza întregului ecosistem de știri și devin adesea știrile naționale de mâine”.

Programul de granturi Local Media for Democracy sprijină în prezent 17 instituții media locale din Uniunea Europeană și face parte din proiectul Local Media for Democracy, care este un proiect de 18 luni cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Regele Baudouin și lansat. de către un consorțiu de parteneri: Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ), Centrul pentru Pluralismul Media și Libertatea Media (CMPF), International Media Support (IMS) și Journalismfund Europe.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin