Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Tradițiilor și obiceiurilor milenare, care se păstează încă vii și sunt prezentate de copii și tineri. Ele reprezintă chintesența neamului românesc.  Și fără aceste  tradiţii nu există cultură: nici omul simplu, nici geniul nu pot crea nimic fără tradiţii, care trebuie să reziste, acum în perioada tentațiilor modernității.

Momârlanii din oraşul Uricani sunt păstrătorii unor tradiţii şi obiceuri care se pierd în negura timpului. După marea sărbătoare a Sfinţilor Constantin şi Elena, proprietarii de oi se întrunesc şi hotărăsc de comun acord când să urce oile la stână pentru măsurat.

Am purces în drumul anevoios către stâna modernizată de comunitate în Muntele Șiglău. După mai bine de o jumătate de oră,  de urcat cu maşinile de teren,  am ajuns la destinaţie.

Drumul nu a fost lipsit de pericole, iar peisajul ce ne înconjura îţi tăia răsuflarea. În facerea lumii, Dumnezeu ne-a lăsat locuri pe care,  doar iubitorii muntelui le pot descoperi.

La stână am fost întâmpinaţi de băciţă şi familia acesteia. Oameni ospitalieri din fire, momârlanii îşi întâmpină invitaţii aşa cum le place lor, să le ofere tot ceea ce este mai bun.

Pe la amiază, oile au fost băgate în strungă pentru a fi mulse.  S-a trecut apoi la mulsul oilor. Şi după ce fiecare dintre momârlanii au terminat de muls oile, a urmat operaţiunea de măsurat, pe care mulţi dintre noi, nici până acum nu am înţeles-o.

”Este o tradiţie moştenită de la vechii daci, care sunt strămoşii noştri şi care stăpâneau aceşti munţi minunaţi, Laptele se măsoară cu stitca, un obiect care este gradat din litru în litru. Dacă este mai puţin lapte acesta se măsoară cu găleata care conţine şapte ciouri. Cine are o cantitate mai mare de lapte şi oi mai multe,  va ieşi primul la stână.

Pe parcursul zilelor, în funcţie de cum a fost măsuratul, el îşi va prepara brânza care se va consuma pe perioada iernii. În stâna se prepară brânză, dar şi alte produse cum ar fi urda, un produs care rezultă din fierberea zărului şi care este folosită la plăcinte şi alte produse gastronomice. După primul momârlan care şi-a luat drepturile, urmează în ordine descrescătoare rândul fiecăruia la brânză, până se încheie tot ceea ce s-a măsurat la primul măsurat. Urmează şi cel de-al doilea măsurat pe la sfârşitul lui iulie, până când vine toamna”, a ţinut să ne declare şeful stânei, Nicolae Tarhat.

După ce se stabileşte rânduiala la brânză, momârlanii şi invitaţii lor încing o agapă. Versurile cântecelor reflectează înţelepciunea populară, îmbinând textele satirice, cu cele ale dragostei faţă de animale, munte şi viaţa de cioban cu cele de jale şi de dor … ori altele,  mai… „indecente”.

Dar, veselia a fost la ea acasă… oaspeţii fiind trataţi ca şi cum ar fi dintre membrii comunităţii, ori din familie.

Felicitări şefului de stână Nicu Tarhat cu familia și  tuturor celor care au fost protagoniştii măsuratului din Şiglău, ce ne-au oferit tuturor o zi de neuitat, aceste tradiţii perpetuându-se, până când există oameni iubitori de animale.

Sus, în slăvi, în România,

Sus la munte, în Poiană

Ascultară-m și-o jiană

Bucatele de la țurcană

Tocaniță de-aia bună

Laptele de la bâdână.

Un jinars de prună, bun

Oferit de omul bun.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share