Ministerul Energiei a luat act de anunțul Comisiei Europene referitor la suspendarea parțială a plăților aferente jalonului 121 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Jalonul 121 (Componenta 6, Reforma 2) vizează îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor de stat din sectorul energetic, prin asigurarea unor proceduri transparente și bazate pe competență în selecția și numirea conducerilor acestor companii. Comisia Europeană a invocat, în motivarea deciziei sale, faptul că anumite numiri în funcții de administratori și directori la companii energetice de stat nu ar fi respectat pe deplin criteriile și procedurile asumate prin jalonul 121.
Precizare importantă: România a susținut respectarea prevederilor legale, care, în interpretarea Comisiei Europene, nu au fost pe deplin aliniate cerințelor jalonului 121. În orice caz, aspectele semnalate de Comisie privesc proceduri și/sau numiri efectuate anterior lunii iunie 2023. Ministerului Energiei reafirmă că deficiențele invocate sunt tratate cu maximă seriozitate pentru a asigura conformarea deplină cu cerințele PNRR.
De la preluarea mandatului în iunie 2023, ministrul Sebastian-Ioan Burduja a dispus un set amplu de măsuri pentru remedierea situației privind jalonul 121, acționând pe toate fronturile – instituțional, legislativ și operațional. Astfel, în decizia exprimată, Comisia recunoaște în grad de implementare a reformei de 65,5%, reducând în consecință suma reținută temporar cu aproximativ 70 milioane EUR.
Dintre acțiunile întreprinse în mandatul actual al conducerii Ministerului Energiei, subliniem următoarele:
- Dialog permanent cu Comisia Europeană: Ministerul Energiei a menținut o comunicare strânsă și transparentă cu reprezentanții Comisiei Europene. Au fost transmise informări oficiale periodice și clarificări tehnice privind progresul implementării jalonului 121. De asemenea, ministrul Energiei a participat la discuții și reuniuni de lucru la Bruxelles, unde a prezentat direct stadiul măsurilor corective și angajamentul ferm al României de a îndeplini cerințele asumate, convenind cu Comisia măsurile prezentate în cele ce urmează.
- Inițiative legislative pentru consolidarea guvernanței corporative: Actuala conducere a promovat și implementat urgent un cadru legal îmbunătățit, în concordanță cu recomandările Comisiei. Au fost adoptate acte normative esențiale precum OUG nr. 22/2025 (pentru consolidarea și clarificarea normelor de guvernanță corporativă, în vederea alinierii la cerințele jalonului 121) și OUG nr. 4/2025. Prin OUG nr. 4/2025, Guvernul a instituit mecanisme legale care permit revocarea anticipată a membrilor consiliilor de administrație și supraveghere ai companiilor de stat ce nu îndeplinesc criteriile de guvernanță, cu respectarea drepturilor contractuale (inclusiv plata a până la 6 salarii compensatorii, acolo unde a fost cazul). Aceste modificări legislative, elaborate cu aprobarea prealabilă a experților Comisiei Europene, asigură fundamentul juridic necesar pentru conformarea deplină cu reformele asumate.
- Schimbarea conducerilor companiilor energetice vizate: Ministerul Energiei a acționat prompt în calitate de acționar la companiile de stat din energie aflate în portofoliul său, convocând și desfășurând Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) la toate societățile identificate de Comisie ca neîncadrându-se în cerințele jalonului 121. În cadrul acestor AGA extraordinare, au fost revocați din funcție toți administratorii și directorii vizați de observațiile Comisiei Europene. Procesul a vizat aproximativ 40 de persoane din conducerea a 8 companii cheie (atât nelistate, cât și listate la bursă, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Conpet, Oil Terminal, Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Craiova, Midia Green etc.). Până în prezent, 100% dintre persoanele din consiliile de administrație/supraveghere indicate în analiza Comisiei au fost revocate din funcții, fiind înlocuite cu administratori provizorii, cu respectarea termenelor legale și, după caz, a principiilor pieței de capital, evitându-se orice perturbare a acționariatului privat.
Ca urmare a Scrisorii de suspendare parțială din noiembrie 2024, Ministerul Energiei a efectuat următoarele acte premergătoare emiterii Deciziei de suspendare a plății:
Membrilor consiliilor de administratie sau supraveghere le-a fost comunicata, pe scurt, analiza Comisiei Europene privind anumite nereguli din procesul de selectie și posibilitatea de a soluționa amiabil încetarea contractelor de mandat cu acordul părților semnatare. În urma acestui demers, au răspuns pozitiv un membru al consiliu de administratie Midia Green Energy și un membru al consiliului de supraveghere CE Oltenia.
Luând în considerare situațiile identificate de către COM în procedurile de selecție organizate de către Ministerul Energiei, în calitate de Autoritate Publică Tutelară au fost elaborate propuneri pentru modificarea legislației în materia guvernanței corporative pentru evitarea interpretării unor posibile conflicte de interese/incompatibilitate, ingerințe politice și pentru o înțelegere mai clară cu privire la selecția reprezentanților acționarilor minoritari. Actul normativ cu propunerile de modificare a fost adoptat și publicat în MO la data de 8 aprilie 2025 (OUG nr.22)
Având în vedere prevederile OUG nr.4/2025 pentru modificarea și completarea unor acte normative, Ministerul Energiei, în calitate de actionar majoritar a convocat Adunarea Generala a Acționarilor pentru semnarea actelor adiționale la contractele de mandat (introducerea clauzei privind încetarea înainte de termen, din cauze neimputabile, a contractelor de mandat ale membrilor consiliului de administraţie sau supraveghere, în vederea îndeplinirii jaloanelor sau ţintelor stabilite în PNR), după cum urmează:
- Electrocentrale Craiova- 28 februarie 2025
- Midia Green Energy- 28 februarie 2025
- Complexul Energetic Oltenia – 3 martie 2025
- Oil Terminal SA – 31 martie 2025
- SPEEH Hidroelectrica- 31 martie 2025
- SNGN Romgaz SA – 4 aprilie 2025
- Conpet SA – 8 aprilie 2025
- SN Nuclearelectrica SA -9 aprilie 2025
De asemenea, au fost convocate ședințe ale Adunării Generale a Acționarilor pentru revocarea membrilor Consiliilor de Administrație sau Supraveghere și declanșarea procedurilor de selecție pentru posturile vacantate, după cum urmează:
- Electrocentrale Craiova- 07 martie 2025
- CE Oltenia – 10 martie 2025,
- Midia Green Energy- 12 martie 2025
- SC Oil Terminal – 9 aprilie 2025
- SPEEH Hidroelectrica –10 aprilie 2025
- SNGN Romgaz- 14 aprilie 2025
- SN Nuclearelectrica -24 aprilie 2025
- Conpet – 29 aprilie 2025
La nivelul Ministerului Energiei au fost întocmite scrisorile de așteptări, componenta inițială și proiectul profilului Consiliului de Adminstratie, au fost parcurse etapele legale de consultare/transparența și obținut avizul AMEPIP pentru opt societăți, respectiv: Electrocentrale Craiova, Midia Green Energy, CE Oltenia, Oil Terminal, SPEEH Hidroelectrica, și SNGN Romgaz, Nuclearelectrica și Conpet Astfel, pentru aceste companii, începând cu data de 28 mai, Comisiile de selecție și nominalizare, constituite din 2 reprezentanți ai APT, 2 reprezentanți ai AMEPIP și expertul contractat de către AMEPIP și-au început activitatea (întocmirea profilului CA/candidatului, planul de selecție, modelul de contract de mandat, anuntul de selecție). Luand in considerare activitățile ce urmează a fi desfășurate ulterior în cadrul CSN, considerăm ca procedurile se vor finaliza în cele șase luni acordate de COM.
La COMPANIA NAȚIONALĂ PENTRU CONTROLUL CAZANELOR INSTALAȚIILOR DE RIDICAT ȘI RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE (CNCIR) a fost demarată procedura de selecție a membrilor Consiliului de administrație cf OUG nr.109/2011. În urma publicării anunțului de recrutare pentru 5 posturi de membru în Consiliul de Administrație, Comisia de selecție și nominalizare, constituită din 2 reprezentanți ai APT, 2 reprezentanți ai AMEPIP și expertul contractat de către AMEPIP au întocmit lista lungă a candidaților admiși, urmand ca procedura de selecție sa se finalizeze cel târziu la finalul lunii iunie.
Având în vedere faptul că, prin hotărâri de guvern, societățile EUROTEST și RADIOACTIV MINERAL MĂGURELE SA au fost transferate în portofoliu Autorității pentru Administrarea Activelor Statului – AAS, procedurile de selecție se derulează de către nouă Autoritate Publică Tutelară. În prezent, din informațiile transmise prin adresa AAAS nr. 25/5196 din 28 aprilie, procedurile de selecție sunt în desfășurare la nivelul comisiei de selecție și nominalizare urmand a fi finalizate cel târziu în luna septembrie.
În ceea ce privește INSTITUTUL DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI INGINERIE TEHNOLOGICĂ PROIECTARE MINE PE LIGNIT S.A. – având în vedere situatia economico-financiara dificila a societatii si pentru evitarea unor situații neprevăzute de orice natură, a fost demarată în data 10.05.2024 procedura de fuziune prin absorbția Institutului de către Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A., în conformitate cu prevederile Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, potrivit calendarului de activități, termenul final al fuziunii este 25 iulie 2025.
- Reluarea procedurilor de selecție, pe baze meritocratice: După revocarea persoanelor neconforme, Ministerul Energiei a demarat noi proceduri de recrutare și selecție pentru posturile rămase vacante, în strictă concordanță cu legea guvernanței corporative (OUG nr. 109/2011, cu modificările și completările ulterioare) și cu criteriile agreate împreună cu Comisia Europeană. Procesele de selecție sunt derulate transparent, cu asistarea de experți independenți acolo unde este cazul, punându-se accent pe competența profesională, experiența relevantă și obiectivitatea evaluării candidaților. Scopul este ca managementul bazat pe performanță să devină regula în toate companiile energetice de stat, conform spiritului jalonului 121.
- Reducerea impactului financiar asupra României: Datorită eforturilor intense depuse în ultimele luni și a progreselor tangibile înregistrate, am reușit să reducem cu aproximativ 70 milioane EUR suma imputată inițial de Comisia Europeană pentru neîndeplinirea jalonului 121. În urma comunicării continue a măsurilor adoptate, Comisia a recunoscut pașii importanți realizați și a diminuat proporțional cuantumul plăților propuse pentru suspendare. Astfel, o parte din fondurile aferente acestui jalon au fost salvate, evitându-se pierderea integrală a circa 300 de milioane de euro. Eforturile Ministerului continuă până la conformarea totală și deblocarea completă a sumelor restante.
Prin implementarea acestor măsuri fără precedent într-un timp foarte scurt, Ministerul Energiei a demonstrat angajamentul ferm al României de a respecta condiționalitățile PNRR. În prezent, neconformitățile semnalate au fost corectate, iar companiile de stat din energie se află pe deplin pe traseul unei guvernanțe corporative moderne, transparente și orientate spre performanță.
Ministerul Energiei reafirmă angajamentul său față de reformele asumate prin PNRR și față de principiile bunei guvernanțe. Vom continua să colaborăm strâns cu instituțiile europene pentru a clarifica orice neînțelegere și pentru a ne asigura că interesele României și ale cetățenilor săi sunt protejate, iar finanțarea proiectelor de energie strategice nu va avea de suferit.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Începe Festivalul Babel 2025! Oraşul Târgovişte vă găzdui spectacole de pe 4 continente
BABEL FAST 2025. Program complet 7-15 iunie. Teatrul Tony Bulandra Târgovişte
Afacerea ta pe primul loc în Google – cu buget minim!
Doliu în lumea muzicii: Eugen Doga s-a stins din viață la 88 de ani
Pentru ca visul niciunui școlar să nu devină coșmar – Acțiuni preventive ANTIP Ploiești
Ambasada SUA, primul mesaj după alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României
LIFE STYLE
Terapie Neurofeedback – Redescopera claritatea mintii tale
Creierul tau e suprasolicitat si nu stii de ce? Terapie Neurofeedback ar putea fi solutia pe care nimeni nu ti-a spus-o pana acum
Cum putem trăi peste 100 de ai, conform medicinei tradiționale chinezești
Cine Alege Magia unui Ghiozdan Personalizat? Mamele Creative Știu Răspunsul!
De ce te simți mai atras de partenerul care te respinge?
SPIRITUALITATE
„Zilele Credinţei şi Culturii”– ediţia a X-a la DEVA
Care sunt semnele pe care le transmit îngerii când se află lângă noi
Semnificația spirituala a durerilor de cap și cum se pot vindeca
Afirmații care vă pot schimba viața
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ai părul deteriorat și lipsit de vitalitate? Iată cum te poate ajuta omega-3 în menținerea sănătății capilare!
Campanie de informare privind prevenția cancerelor de piele
Institutul Victor Babeș furnizor în programul PNO
Cum se pot vindeca anumite afecțiuni cu tinctura de propolis. Leacul de la Dumnezeu
Cauzele spirituale ale bolilor de ficat. Schimbarea tiparelor mentale și o rugăciune
Sănătatea rămâne un drept fundamental garantat pentru toți cetățenii, indiferent de granițe
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Cunoscuta actriţă Hur Yun-jung din Coreea de Sud pe scena Festivalului Babel din Târgovişte
Terapie Neurofeedback – Redescopera claritatea mintii tale
Creierul tau e suprasolicitat si nu stii de ce? Terapie Neurofeedback ar putea fi solutia pe care nimeni nu ti-a spus-o pana acum