Medicii de familie vor plăti din buzunar vaccinurile COVID-19 care rămân nefolosite sau expiră în cabinetele lor

Medicii de familie vor plăti din buzunar vaccinurile COVID-19 care rămân nefolosite sau expiră în cabinetele lor doar dacă pierderile ajung la 50% din numărul total de doze. Ministerul Sănătății lucrează la un Ordin în acest sens, a anunțat luni ministrul Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Decizia urmează să fie luată în contextul în care vaccinurile COVID-19 sunt multidoză, iar medicii de familie au acuzat faptul că prevederea aflată în acest moment în vigoare – să plătească pierderile dacă acestea ating un sfert din cantitatea de vaccinuri – îi descurajează să participe la campania de vaccinare.
Oficial Media - Medicii de familie vor plăti din buzunar vaccinurile COVID-19 care rămân nefolosite sau expiră în cabinetele lor
Oficial Media – Medicii de familie vor plăti din buzunar vaccinurile COVID-19 care rămân nefolosite sau expiră în cabinetele lor
Pragul de 50% acceptat ca pierderi pentru vaccin ar urma să fie valabil doar pentru vaccinul COVID-19, nu și pentru alte tipuri de vaccin, potrivit ministrului Alexandru Rafila.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 s-a mutat, de la 1 iulie, exclusiv în cabinetele medicilor de familie.

Un Ordin al Ministerului Sănătății care a intrat în vigoare la data de 1 aprilie prevede că medicii de familie riscă să plătească din buzunar vaccinurile, dacă un sfert dintre dozele ajunse în cabinetele lor rămân nefolosite sau expiră. Până acum, dozele de vaccin pierdute în centrele de vaccinare nu au fost imputate nimănui.

În luna aprilie, la insistențele medicilor de familie și ale presei, Alexandru Rafila promitea că se caută o soluție pentru aceeași problemă, ”care să nu împovăreze medicii de familie”, pe care oficialul spunea că îi vrea parteneri în această campanie de imunizare a populației, dar și în altele, care vor urma.

”Până la 1 iulie (data la care vaccinarea împotriva COVID-19 s-a mutat exclusiv în cabinetele medicilor de familie – n.red.) găsim o soluție”, a promis ministrul Sănătății, în aprilie, într-o conferință de presă organizată la Spitalul de Copii Marie Curie din București.

Medicii de familie erau obligați până acum de lege să plătească din buzunar dacă pierderile de vaccinuri atingeau 25%

Medicii de familie nu sunt obligați să administreze vaccinuri împotriva COVID-19 în cabinetele lor, ci pot face acest lucru doar dacă vor.

O parte dintre ei au acuzat, în ultimele luni, faptul că modul în care Ministerul Sănătății a gândit vaccinarea în cabinetele lor mai degrabă le complică viața și nu îi încurajează să se implice în campania de vaccinare.

Mărul discordiei a fost un Ordin al Ministerului Sănătății, semnat de secretarul de stat Adriana Pistol, care a intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2022. Ordinul reglementează normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică.

Prevederea care i-a supărat pe medicii de familie și i-a făcut pe mulți dintre ei să se întrebe dacă merită să administreze vaccinuri împotriva COVID-19 în cabinetele lor este cea privind marja de vaccinuri acceptată ca pierdere.

În cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, aceasta este de 25%. Peste acest prag, medicii ar putea plăti vaccinurile care se pierd – rămân nefolosite sau expiră – din buzunar. Caz în care mulți dintre ei se întreabă dacă are rost să se implice în campania de vaccinare, dat fiind interesul scăzut din ultimele luni.

Vaccinurile COVID-19 sunt multidoză – în 5, 6 sau 10 doze. Odată vaccinat un pacient, restul dozelor trebuie consumate în 6 ore, iar în caz contrar, sunt aruncate. Medicii de familie spun că este puțin probabil să aibă doi pacienți programați la vaccinare în decurs de 6 ore, având în vedere interesul scăzut din ultima perioadă, și cu atât mai puțin 5, 6 sau 10 pacienți.

Ce prevede Ordinul Ministerului Sănătății contestat de medicii de familie:

„Art. 28 Pentru implementarea programelor naţionale de sănătate finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii sunt admise pierderi sau scăderi cantitative de medicamente, vaccinuri, reactivi şi altele asemenea în limitele maxime de perisabilitate după cum urmează:

  • a) 5% în cazul vaccinurilor monodoză;
  • b) 10% în cazul vaccinurilor liofilizate sau lichide care conţin 2 – 6 doze;
  • c) 50% în cazul vaccinurilor liofilizate care conţin 10 – 20 doze;
  • d) 5% în alte cazuri decât cele prevăzute la lit. a) – c);
  • e)25% în cazul vaccinurilor lichide care conţin 10 – 20 doze.
  • f)25% în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, conform alin. (1) al art. 8 din OUG nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, cu modificările și completările ulterioare.”

O altă problemă reclamată este aceea că medicii de familie nu au, în cabinetele lor, condiții pentru a păstra vaccinurile congelate. Odată decongelate, acestea pot fi păstrate în frigider, la temperatura de 2-8 grade Celsius, timp de 30 de zile. După 30 de zile, vaccinurile nu mai sunt valabile – încă o posibilă sursă de pierderi pe care medicii le-ar putea plăti din buzunar.

Pierderi au existat și până acum, în centrele de vaccinare COVID, însă nu au fost imputate nimănui.

Medicii de familie spun că și până acum exista prevederea ca medicii să plătească toate tipurile de vaccin care rămân nefolosite în cabinetele lor, după ce le-au primit de la DSP. Fiind însă vorba despre vaccinuri monodoză, acest lucru a putut fi gestionat relativ ușor, spun medicii consultați de HotNews.ro.

sursa: hotnews.ro

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share