Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Memoria trecutului este o datorie pentru noi!”

Expoziția „Aspecte din CSR – Combinatul Siderurgic Reșița”, organizată în holul Stației CFR Petroșani, este una itinerantă, după cum ne-a spus Ioana Ciolea, custodele expoziției, și cea care a dus greul în traseul itinerant a expoziției. 

Aceasta  a fost organizată în mai multe localități  din vestul țării:  Reșița, Alba-Iulia, Hunedoara și Petroșani – de Casa de Cultură a Studenților din Reșița, Primăria Reșița și Muzeul Cineastului Amator Reșița, alături de fiul fotografului Ioan Mato, Jancsi Mato. Montarea exponatelor pentru expoziția de la Petroșani, ce poate fi vizitată de oricine până pe 21 mai, a fost realizată de către Asociația „Urban Lab Valea Jiului. La eveniment au participat tineri liceeni și iubitori de istorie. În cadrul expoziței  sunt  expuse  imagini din epoca de aur a Combinatului Siderurgic Reșița, realizate de regretatul artistul fotograf Ioan Mato, fotograf și cineamator care a activat în cadrul cineclubului „Siderurgistul” de la „Combinatul Siderurgic Reșița”. Scoase din arhiva Muzeului Cineastului Amator (un inedit, dar extrem de valoros spațiu cultural al Reșiței) de către Andrei Bălbărău și Ioana Ciolea sau chiar din arhiva personală a familiei Mato de către fiul artistului, Jancsi Mato, imaginile fascinante ce înfățișează aspecte din arhitectura industrială a CSR dar mai ales aspecte din munca siderurgiștilor, au fost urcate pe simezele unei expoziții itinerante care, după ce a fost prezentată la Alba Iulia și Hunedoara, poposește acum și în Valea Jiului, la Petroșani.

”Iată, organizăm evenimente culturale, ceea ce mi se pare un lucru extraordinar! Este o expoziție referitoare la industrie, la aniversarea celor 250 de ani de industrie la Reșița. Să știți că au existat și există niște legături foarte serioase între Reșița și Valea Jiului, așa cum spunea și Mihai Danciu. Vreau să vă spun că înainte de a se construi linia Simeria-Petroșani, din Valea Jiului se căra cărbune cu căruțele la ceea ce avea să devină ulterior Combinatul Siderurgic Hunedoara. Sunteți aici, azi, mulți copii, sunteți tineri și sunteți aproape de plecarea în viață, o să vă alegeți meserii… dar indiferent ce meserii vă veți alege, vă sugerez să vă uitați și în urmă. Ai un telefon smart nu știu de care, e interesant să știi uitându-te pe el când a fost dat prima dată primul Alo în lumea asta. Ești feroviar, este bine să știi când s-a făcut prima dată locomotiva în lumea asta. Ești om simplu, cred că e foarte bine să afli de unde vii, de unde te tragi, dar și unde vrei să mergi. Deci, vă rog să vă uitați la aceste fotografii, care țin de istorie și din perspectiva asta. Se ducea deci cărbune cu căruțele din Valea Jiului, dar și la Reșița, dacă ajungeți, neapărat trebuie să vedeți acel muzeu fabulos al locomotivelor! Nu aveți voie să treceți prin zonă și să nu vă abateți să vedeți muzeul. Iată câte similitudini! Din păcate, din punctul meu de vedere, acest jubileu de 250 de ani este un pic umbrit de problemele pe care industria românească le are, și în Valea Jiului și în Reșița,  fiind destule probleme azi pe această linie. Cu atât mai mult, este minunat că asociații creează astfel de evenimente, care ne fac să nu ne uităm trecutul, care ne fac ca tot ce ține de istorie să fie acum valorificat, chiar dacă nu mai există. Asta este o bucurie și memoria trecutului este o datorie pentru noi toți. De aceea mă bucur că azi avem la Petroșani această expoziție” a ținut să declare Dorel Șchiopu, șeful gării din Petroșani.

Între exponatele Muzeului Cineastului Amator de la Reșița se regăsesc, spre exemplu, mai multe filme realizate de artiștii cineclubului Amafilm de la Lupeni, care prezintă inedite aspecte din viața minerilor din perioada de glorie a industriei miniere din Valea Jiului. Expoziția ”Aspecte din CSR” mai poate fi vizitată până la data de 21 mai 2021, gratuit, de către toți cei interesați. Iar Gara din Petroșani, așa cum promite Dorel Șchiopu, va deveni spațiu cultural și pentru alte evenimente similare.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share