Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Militarii rezerviști au pichetat poligonul de la Smârdan, alții și-au predat livretele militare

În data de 25 februarie 2025, între orele 11.00-13.00 un grup de cadre militare în rezervă și în retragere de la structuri de apărare, ordine publică și siguranță națională din județul Galați, au pichetat drumul de acces către Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan.

După cum se știe, Poligonul Smârdan din județul Galați găzduiește în această perioadă, cel mai mare exercițiu NATO din 2025. Peste 10.000 de militari din țările aliate se vor pregăti aici în cadrul exercițiului multinațional “Steadfast Dart 25”. Exercițiul face parte din seria de activități de instruire planificate la nivel aliat și are ca obiectiv principal consolidarea capacitații de reacție și a interoperabilității forțelor participante.

Pensionarii militari au vrut să transmită un mesaj de protest ministrului Apărării Naționale Angel Tâlvăr, prezent  la exercițiu, pentru că nu a făcut în mandatul anterior nimic pentru îmbunătățirea sistemului de pensii militare, înghețate din 2017, care au afectat grav veniturile acestei categorii sociale. În urma a patru mari proteste în capitală și altele în țară, partidele la guvernare au acceptat o lege de actualizare a soldei de grad și de funcție corespunzătoare în pensiile militare, după cele ale personalului militar în activitate, adoptându-se legea nr. 559/2024.

Așa cum se bănuia, aceasta a fost doar o manevră electorală de potolire a protestelor pensionarilor militari și de minimalizare a efectelor negative asupra voturilor de la familiile și prietenii acestora, pentru că imediat, Avocatul guvernului, care trebuia să fie al poporului după Constituție, a contestat măsurile la Curtea Constituțională a României pe 7.11.2024, pe baza punctului de vedere al guvernului.

După trecerea alegerilor, sub presiunea partidelor la guvernare, în contextul măsurilor de austeritate impuse românilor, CCR a amânat de patru  ori pronunțarea pe această contestație, ultima dată ieri 25.02.2025 pentru data de 11.03.2025, așa că legea nu poate fi publicată și pusă în aplicare.

În condițiile în care,  la pensiile civile se pregătește a doua majorare după Legea nr. 360/2023, pensiile militare rămân înghețate din 2017, odată cu alte măsuri care privează pensionarii militari de același tratament legal și constituțional cu ceilalți cetățeni.

Știindu-se de prezența la exercițiul militar de la Smârdan a efectivelor unor armate aliate din NATO, protestatarii au vrut să transmită astăzi la Smârdan acestora și reprezentanței NATO din România un apel de solidaritate cu pensionarii militari români, față de care statul nu-și respectă obligațiile de la aderarea la această organizație, iar pe parcursul ultimilor 10 ani și-au bătut joc de rezerva armatei române.

Reprezentanții pensionarilor militari gălățeni vor continua protestul în fața Instituției prefectului și după caz a ministerului, la București, pentru aplicarea măcar a acestei legi, pentru corectarea unora din nedreptățile din sistemul pensiilor militare.

Unii participanți au declarat că sunt dispuși apoi,  să depună și ei livretele militare la Centrul militar Județean, după modelul de ieri al camarazilor ieșeni, în semn de protest și refuz de a se mai prezenta la eventuale chemări ale armatei, din cauza nesusținerii drepturilor legale și nerezolvării problemelor semnalate.

Alți zeci de rezerviști s-au prezentat  luni, 24 februarie, la Centrul Militar Zonal Iași pentru a-și preda livretele militare și ordinele de mobilizare.

Rezerviștii au făcut acest gest în semn de protest, deoarece creșterea pensiilor militare a fost amânată, până acum, de mai multe ori de către Curtea Constituțională a României (CCR). Conform Legii 446/2006, rezerviștii au obligația de a preda documentele de identitate militară, în speță livretul militar și ordinul de chemare la mobilizare, cu ocazia plecării din țară.

Astăzi am venit să predam livretele militare, vrem să plecăm și noi în alte țări, să câștigăm și noi un ban ca și alte persoane. Este lege pentru așa ceva. În caz de orice putem să le predăm.  Pensiile sunt mici, în special în rândul persoanelor care noi care suntem ieșiți la pensie de mai demult. Undeva la 3-4.000 de lei. Acum,  facem și noi ceea ce fac și alți militari sau civili, mergem și noi prin alte părți, în alte țări ”, au spus la unison militarii.

Aceste măsuri vor fi luate și de militarii din alte garnizoane din țară. Aceștia sunt convinși că, dacă în timp de trei ani cu războiul în vecinătate în estul Europei ministerul, guvernul și parlamentul nu au rezolvat nimic din revendicări, cu atât mai mult, acum, după ce se întrevede clar perspectiva încheierii războiului ruso-ucrainean și pacea, autorităților române nu le va păsa nici atât de pensiile militare și nici de reacția posibilă a liderilor NATO sesizați de protestatari.

Protestul s-a desfășurat în ordine, fără perturbarea ordinii publice, totuși Poliția Militară și Poliția națională au descins la fața locului și au identificat protestatarii informând despre manifestare. De asemenea, un grup de ziariști au oprit mașinile la plecare și au solicitat explicații celor care protestau, au făcut fotografii și au filmat participanții. Dinspre poligon și către acesta, au trecut mai multe delegații cu reprezentanți ai NATO și armatelor participante, care văzut grupul de protestatari de la intrarea în perimetru.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share