Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Mineriada s-a născut la Revoluție

Cătălin Ranco Pițu a lansat, la Bookfest Timișoara, în premieră națională, volumul “Mineriada s-a născut la Revoluție. Evenimentele din 13-15 iunie 1990”.
În cartea sa curajoasă și bine argumentată, Pițu radiografiază unul dintre cele mai violente și brutale evenimente postrevoluționare, cunoscut drept Mineriada din 13-15 iunie 1990, în urma căreia au murit patru oameni și peste 1.300 au fost răniți, conform datelor oficiale. În calitate de șef al Secției Parchetelor Militare, autorul cunoaște foarte bine probele administrate în Dosarul Mineriadei din iunie 1990.
La evenimentul de lansare au mai participat Brândușa Armanca și  Robert Șerban.
În calitate de șef al Secției Parchetelor Militare, autorul cunoaștea  foarte bine probele administrate de cei care au întocmit Dosarului Mineriadei din iunie 1990.
Iar ca procuror care a semnat rechizitoriul procesului Revoluției, a avut șansa să surprindă lucid mecanismele de preluare a puterii și să observe trecerea de la ultimele zvârcoliri ale dictaturii la primele tentative de restaurație a comunismului, denumit „socialism cu față umană”. Noul regim al FSN, apoi al lui Ion Iliescu, în loc să cimenteze statul de drept și libertățile civile, au avut mereu ca obiectiv înăbușirea acestora, încă din fașă. Iar rezistența din Piața Universității trebuia anihilată… și astfel a început „Monstruoasa Mineriadă“ care, până în 1999, avea să preia forme tot mai sălbatice, într-o spirală a violenței,  care a contribuit decisiv la regresul economic și democratic al României.
”La 27 decembrie 1989, pe fondul renașterii partidelor istorice și al coagularii forțelor de dreapta din România, Ion Iliescu a avut o întrevedere cu ambasadorul URSS la București, Evgheni Tiajelnikov, căruia i-a comunicat că principala sa preocupare este stoparea alunecării României spre dreapta politică. Nu era preocupat de ‘teroriștii’ despre care știa că nu există, ci de creșterea influenței forțelor democratice. A anunțat că, la începutul anului 1990, va permite exprimarea opiniilor pentru a identifica susținătorii partidelor de dreapta, urmând apoi să înăbușe orice opoziție. Exact asta s-a întâmplat.
Tot ce a urmat de la 1 ianuarie 1990 a fost o pregătire pentru destructurarea opoziției politice. Mineriada a fost o acțiune planificată și organizată împotriva partidelor de dreapta. Minerii au fost folosiți ca masă de manevră, fiind manipulați, cu excepția liderilor lor, care știau exact ce fac. A coborât Evul Mediu asupra României”, a explicat celor prezenți fostul procuror  Pițu.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share