Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

 Minerii care au primit notificări din partea ANAF au dreptul legal de a le contesta

Minerii care au ieșit din sistem cu disponibilizare, s-au trezit acasă, în ultima perioadă, cu plicuri  de la ANAF, prin care, autoritatea fiscală îi notifică pentru nedeclararea contribuției la asigurările sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate ca urmare a încasării sumelor de disponibilizare. Sunt sute de notificări pe care, ANAF-ul le-a trimis minerilor disponibilizați în luna februarie.

Aceștia acuză fosta conducere, că nu au fost informați de faptul că trebuiau să platească CASS pentru cele 12 plăți compensatorii.

”Pentru companiile care sunt în insolvență, cum e CE Hunedoara sau pentru cele care nu pot plăti și demonstrează că nu au sursă de finanțare pentru plata acestor salarii compensatorii, mă refer la Compania Națională a Uraniului, le suportăm de la bugetul Ministerului Energiei, din sursele pe care le avem la dispoziție sau din sursele pentru proiectele de reducere a emisiei de dioxid de carbon, pentru că închiderea de mine înseamnă reducerea emisiilor” spunea în 2021 fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu.

”După șase ani de la disponibilizare am primit, acum, în februarie notificarea, nu ne-a anunțat nimeni că trebuie să plătim CASS pe sumele încasate. Am de plătit peste 4000 de lei, de unde??? ” a declarat vizibil iritat, unul dintre disponibilizații de la E.M. Uricani.

Legat de această situație a minerilor disponibilizați din Valea Jiului i-am cerut un punct de vedere și actualului ministrul al Energiei,  Sebastian Burduja care iată ce ne-a comunicat:  ”Acele sume reprezintă contribuții sociale de sănătate (CASS). Conform prevederilor ANAF, aceste contribuții reveneau în sarcina salariaților, întrucât cuantumul plăților compensatorii a depășit echivalentul a 12 salarii anuale. Persoanele care au primit notificări din partea ANAF au dreptul legal de a le contesta. Această situație nu implică responsabilitatea angajatorului. Contribuțiile de asigurări sociale (CAS) nu mai pot fi achitate retroactiv, întrucât persoanele vizate sunt deja pensionate. În cazul salariaților disponibilizați care nu sunt pensionari, sumele aferente CAS nu au fost reținute de către angajator,  deși acest lucru ar fi fost necesar. Prin urmare, obligația achitării acestor contribuții le revine în totalitate” .

Ministerului Energiei  ia în calcul, totuși  prelungirea activității în cele patru mine rămase în funcțiune în VALEA JIULUI  care, se află într-un program de închidere definitivă până în 2032, convenit cu Comisia Europeană. Pentru a evita o criză majoră în zone precum cea  Valea Jiului, pe multiple planuri, de la cel social,  la cel ecologic, este impetuos necesar ca factorii responsabili din Comisia Europeană,  să privească atenție demersurile Guvernului României  și ministerului Energiei și să răspundă pozitiv cererii de prelungire.

”Cărbunele a fost resursa care ne-a salvat în momentele grele din ultimii ani și rămâne de bază. Trebuie să avem timpul necesar pentru a asigura o tranziție echilibrată, fără șocuri economice și sociale. În joc sunt siguranța energetică a țării și locurile de muncă.(…) Așa cum am promis, revin în fața partenerilor noștri cu argumente clare, pentru a obține o prelungire a perioadei de tranziție pentru termocentralele pe cărbune. Nu am acceptat și nu voi accepta să închidem niciun MW fără să punem în loc o resursă echivalentă de producție de energie în bandă” declara zilele trecute ministrul Sebastian Burduja.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share