Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a autorizat prima solicitare de plată din PNRR

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a autorizat prima cerere de transfer în valoare de 1.090.360 de lei, pentru un proiect finanțat în cadrul Pilonului I – Componenta 1 – Managementul Apei din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectul implementat de Administrația Națională Apele Române (ANAR) vizează reabilitarea liniilor de apărare existente, în conformitate cu Directiva privind Inundațiile și cu Strategia Națională pentru Managementul Riscului la Inundații și reabilitarea acumulărilor existente care necesită intervenții de urgență pentru exploatarea în condiții de siguranță. Investiția vine în contextul unei uzuri accentuate a infrastructurii existente și a necesității adaptării la schimbările climatice. 75% din acumulările din România au fost construite în perioada 1970 – 1989 și în prezent funcționează cu restricții, sub nivelul parametrilor proiectați, pentru a fi exploatate în condiții de siguranță, cu garantarea integrității structurale. Proiectul face parte din prima serie de contracte semnate pe 27 iulie, finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență.
 “Am semnat primul contract de finanțare la sfârșitul lunii iulie și, iată, acum avem și prima cerere de plată, o dovadă că lucrurile avansează în ceea ce privește implementarea PNRR. Felicit ANAR pentru acest demers, în vederea atingerii țintelor asumate și sper ca și celelalte instituții, care au deja contractele semnate, să acționeze la fel de eficient. Realizarea obiectivelor PNRR este prioritatea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și în curând ajungem la o nouă etapă. Așadar, ne pregătim, ca în zilele următoare să lansăm și primele apeluri de proiecte pe componenta managementul deșeurilor” a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Prin Componenta C1, România beneficiază de fonduri de 1,462 miliarde de Euro, din care se vor realiza reforme pentru managementul sustenabil al sectorului de apă și apă uzată, reconfigurarea actualului mecanism economic al Administrației Naționale Apele Române. Totodată, ca urmare a investițiilor, se vor realiza, printre altele: 1600 km construiți de rețele de apă – în localități cu peste 2000 locuitori; 2500 km construiți de rețele de canalizare în localități cu peste 2000 locuitori și 400 de km de rețele de canalizare în cele cu mai puțin de 2000 de locuitori; 12.900 de sisteme individuale sau alte sisteme adecvate construite și operaționale în aglomerările mai mici de 2000 de l.e. care împiedică atingerea unei stări bune a corpurilor de apă; conectarea a 88.400 de gospodării la rețele de apă și canalizare prin programul național Prima conectare la apă și canalizare; cel puțin 510 km de linii de apărare împotriva inundațiilor vor fi reabilitate în conformitate cu Directiva privind inundațiile și cu Strategia Națională pentru Managementul Riscului la Inundații ;20 de poldere de prevenire a inundațiilor reabilitate sau nou realizate pe liniile de apărare existente împotriva inundațiilor; realizarea cadastrului apelor și  de asemenea, starea / potențialul ecologic bun al corpurilor de apă relevante, în conformitate cu cerințele Directivei-cadru privind apa, trebuie atinsă și evidențiată prin cele mai recente date relevante de sprijin și trebuie evitată orice deteriorare.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share