Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Miniștrii Apărării NATO au încheiat două zile de întâlniri la Bruxelles 

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant și-a informat omologii săi din NATO  despre atrocitățile comise de Hamas împotriva civililor israelieni. Condamnând atacurile teroriste ale Hamas, secretarul general al NATO Stoltenberg a spus: „Israelul are dreptul să se apere și, pe măsură ce conflictul se desfășoară, protecția civililor este esențială”. El a adăugat că „nicio națiune sau organizație ostilă Israelului nu ar trebui să caute să profite de situație sau să escaladeze conflictul”.

Secretarul general Jens Stoltenberg a condamnat atacurile teroriste în cei mai fermi termeni posibil, adăugând: „Israelul nu este singur”.

Haim Regev Israel Ambassador to NATO și NATO Secretary General Jens StoltenbergCu privire la Balcanii de Vest, dl Stoltenberg a spus că NATO a desfășurat sute de trupe suplimentare în Kosovo pentru a se asigura că KFOR are forțele necesare pentru a-și îndeplini mandatul ONU în mod imparțial. El a cerut Belgradului și Pristinei „să se comporte responsabil, să se abțină de la acțiuni destabilizatoare și să se angajeze din nou în dialogul facilitat de UE”.

El a adăugat că în Bosnia, NATO continuă să sprijine operațiunea Althea condusă de UE, care joacă un rol cheie pentru stabilitatea regională. În Irak, misiunea NATO evoluează pentru a oferi mai mult sprijin forțelor de securitate irakiene.

Despre descurajare și apărare, Aliații au discutat următorii pași în operaționalizarea noilor planuri de apărare ale NATO, inclusiv prin alocarea de forțe, dezvoltarea de noi capabilități și ajustarea comenzii și controlului. Dl Stoltenberg a menționat, de asemenea, că NATO va începe săptămâna viitoare exercițiul nuclear planificat de mult timp „Steadfast Noon”. Exercițiul va trimite „un mesaj clar că NATO va proteja și apăra toți aliații”, a spus secretarul general.

 NATO Secretary General Jens Stoltenberg și  Admiralul Rob Bauer -Chair NATO Military Committee

Miniștrii au abordat, de asemenea, daunele aduse infrastructurii submarine critice din Marea Baltică. Aliații și-au exprimat o solidaritate puternică cu Estonia și Finlanda în timp ce lucrează pentru a stabili faptele. Secretarul general Stoltenberg a spus că NATO va avea un „răspuns unit și hotărât” dacă se dovedește că incidentul este un atac deliberat.

Și  președintele Volodymyr Zelensky s-a întâlnit cu aliații și partenerii NATO din Grupul de contact pentru apărare al Ucrainei condus de SUA. Aliații l-au asigurat pe președintele Zelensky că vor susține și vor intensifica ajutorul militar pentru Kiev, în timp ce se pregătește pentru o nouă iarnă de război.

În primul Consiliu NATO-Ucraina la nivel ministerial, ministrul apărării al Ucrainei Rustem Umerov a informat Aliații cu privire la situația de pe câmpul de luptă și la cele mai urgente nevoi ale Ucrainei.

Două inițiative au fost semnate în marja reuniunii miniștrilor apărării NATO demonstrând angajamentul Aliaților de a lucra împreună pentru a consolida descurajarea și apărarea NATO în domeniul aerian.

Germania și Regatul Unit s-au alăturat proiectului NATO Flight Training Europe (NFTE) High Visibility, ridicând numărul total de participanți la 12 (Belgia, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Spania, Türkiye, Regatul Unit).

NFTE își propune să se asigure că este disponibilă suficientă pregătire pentru piloți de ultimă generație în toată Europa, într-o manieră rentabilă și interoperabilă. NFTE va valorifica facilitățile naționale și multinaționale existente în Europa și, acolo unde este necesar, va extinde sau va crea noi capacități de formare pentru a răspunde cerințelor de formare pentru diferite tipuri de piloți. Acestea pot include categorii de bază, intermediare și avansate de pregătire pentru piloți de avioane de luptă, elicoptere și transport, precum și personal care pilota de la distanță avioane fără pilot. Aceasta este o prioritate ridicată, în special pentru mulți aliați europeni NATO mai mici ale căror cerințe de pregătire nu justifică crearea de centre naționale de pregătire.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat: „Puterea NATO vine din unitatea noastră, din postura noastră, din forțele și capacitățile aferente, precum și din formarea sistematică împreună și crearea de relații de încredere în acest proces. Acest lucru are o importanță deosebită într-un moment în care trebuie să asigurăm executabilitatea planurilor noastre de apărare. NATO Flight Training Europe este un exemplu excelent în acest sens. Acest efort multinațional important ne va ajuta să dezvoltăm o abordare comună pentru formarea următoarelor generații de echipaje aeriene.”

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin