Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Miniștrii de externe ai NATO s-au reunit la Praga

Miniștrii de externe ai NATO au încheiat două zile de întâlniri și evenimente la Praga, Cehia,  iar vineri (31 mai 2024) cu o sesiune informală a Consiliului Atlanticului de Nord.

Aliații au făcut progrese și în pregătirile pentru Summitul de la Washington din iulie și au convenit că acordarea de sprijin Ucrainei ar trebui să rămână o prioritate de vârf.

Vorbind după Consiliu, secretarul general a spus că NATO va avea un rol de coordonare mai mare în furnizarea de echipamente și instruire Ucrainei, spunând că acest lucru va „oferi mai multă predictibilitate pentru Kiev și va răspunde atât nevoilor imediate, cât și pe termen lung”. El a subliniat faptul că „practic tot ajutorul militar acordat Ucrainei – 99 la sută – provine de la Aliații NATO”, afirmând că are sens ca NATO să joace „un rol mai mare” în aceste eforturi.  Secretarul general a propus, de asemenea, un angajament financiar multianual pentru Ucraina.

„Rusia trebuie să înțeleagă că nu ne poate aștepta”, a spus secretarul general, subliniind faptul că, de la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, „Aliații au oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro în fiecare an”.

Ministrul afacerilor externe român, Luminița Odobescu  a subliniat importanța furnizării rapide de asistență militară pentru Ucraina prin implementarea Fondului de Asistență pentru Ucraina în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF). A subliniat importanța adoptării rapide a celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni UE la adresa Rusiei. A exprimat sprijin pentru crearea unui nou regim de sancțiuni pentru acțiunile hibride ale Rusiei și a condamnat recentele provocări inacceptabile la adresa unor state membre UE din regiunea Mării Baltice, exprimând solidaritatea României cu acestea. Oficialul român a atras atenția cu privire la atacurile hibride ale Rusiei asupra Republicii Moldova, care generează vulnerabilități semnificative mai ales în contextul proceselor electorale din această țară.

Ministrul Luminița Odobescu a reiterat susținerea României pentru parcursul european al Ucrainei și Republicii Moldova și organizarea primelor Conferințe Interguvernamentale până la finalul lunii iunie 2024. Cu privire la Formula de Pace a Președintelui Zelenski, a subliniat importanța coordonării la nivel european și cu partenerii globali pentru a asigura succesul Conferinței din Elveția din luna iunie.

Evoluțiile din Orientul Mijlociu au fost abordate inclusiv în cadrul unui schimb de opinii informal al miniștrilor europeni cu omologii din Arabia Saudită, Egipt, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite și secretarul general al Ligii Statelor Arabe. Ministrul Luminița Odobescu a salutat rolul statelor din regiune în menținerea stabilității regionale, în detensionarea situației de securitate și mediere, precum și facilitarea acordării de asistență umanitară urgentă pentru civilii din Gaza.

Ministrul român a subliniat necesitatea soluționării crizei din Gaza prin continuarea eforturilor pentru eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiții, încetarea focului, acordarea de asistență umanitară cuprinzătoare și reluarea procesului politic care să conducă la o pace durabilă, bazată pe soluția celor două state, în coordonare cu SUA, Marea Britanie și partenerii regionali. În cadrul discuțiilor, a  reconfirmat angajamentul constant al României în ameliorarea situației umanitare și a menționat furnizarea unui nou transport de asistență umanitară către Gaza prin intermediul culoarului umanitar din Cipru.

Jens Stoltenberg a  mai spus  în intervenția sa că, pentru a accelera sfârșitul războiului, membrii NATO trebuie să mențină „cel puțin” nivelurile actuale de sprijin pentru Ucraina „atâta timp cât este necesar”.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share