19/01/2021

Municipiul Târgoviște se dezvoltă încet și sigur. Planuri și investiții pentru viitor

Reprezentanții Primăriei Târgoviște au făcut astăzi o vizită de lucru în teren, la cel mai nou parc construit în zona UM Gară, lângă Dâmbovița Mall. Investiția are o valoare de 7 milioane de lei, finanțată prin fonduri europene, și va fi finalizată luna viitoare. Municipiul Târgoviște se schimbă încet și sigur, spre bucuria tuturor celor care locuiesc aici, sau ne vizitează. Edilul Daniel Cristian Stan a spus că Primăria Târgoviște are foarte multe proiecte în derulare, însă nu mereu ”ține de municipalitate” ca lucrările să avanseze într-un ritm rapid, așa cum, în final, ni-l dorim cu toții. Sunt proiecte care au așteptat un an și jumătate finanțarea de la Uniunea Europeană (Ex. transportul public local).

Dacă vrem fonduri europene nu este suficient ca administrațiile locale să pregătească și se depună proiecte, la fel de important este ca cei care evaluează proiectele și care stabilesc semnarea contractelor de finanțare, să facă lucrul acesta foarte repede. Dacă noi avem la dispoziție două luni de zile să depunem un proiect, nu mi se pare normal să aștepți un an și jumătate până când se termină cu analiza cererii de finanțare depuse.

Târgoviștenii realizează că în anumite zone din oraș nu era nimic (Complexul de Natație, zona UM Gară). Deci, lucrurile se întâmplă, orașul se dezvoltă, iar noi, echipa pe care o vedeți, facem tot ce depinde de noi, pentru un oraș care în care să-ți facă placere să trăiești. Schimbările se văd, iar încrederea pe care ne-au acordat-o cetățenii pe 27 septembrie, una consistentă, fără precedent la nivelul municpiului Târgoviște, ne dă forță, putere de a continua, de trece peste toate obstacolele și ne responsabilizează foarte mult. ” (Daniel Cristian Stan)

Mai multe detalii despre investiția de la UM Gară, dar și despre proiectele care se vor implementa în municipiul Târgoviște în perioada următoare, a oferit primarul Daniel Cristian Stan:

”Ne aflăm în noul parc pe care administrația locală Târgoviște îl construiește în fosta zonă UM Gară, lângă Dâmbovița Mall, o investiție pe fonduri europene, care vizează 16.000 mp. La acest moment suntem în faza de așternere a rulourilor de gazon (14.000mp). Se vor planta 500 de arbori și arbuști. Este o zonă care până acum era degradată, neutilizată, care acum s-a transformat într-un parc cu o bibliotecă în aer liber, fântână arteziană, mini amfiteatru, un loc de joacă pentru copii, un circuit pentru biciclete, tot ce este necesar pentru relaxare și agrement. În ultima ședință de Consiliu Local, Primăria Târgoviște a solicitat preluarea drumului Județean, a sistemului de iluminat public și a tot ceea ce înseamnă rețele, pe această zonă, astfel încât să ne putem ocupa de întreținerea drumului.

Această zonă este rezultatul unui parteneriat dintre Primăria Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița. Doar Primăria Târgoviște era eligibilă pentru a accesa fonduri europene pentru a realiza acest parc. Vom face tot ce se poate ca această zonă să se mențină așa cum este acum. Vrem să dezvoltăm și proiectul de blocuri ANL, tot în această zonă, dar și alte investiții de interes public. Sper ca luna viitoare să se finalizeze lucrările. Mai sunt de montat stâlpii de iluminat public, de plantat câțiva arbori, de pus gazonul. Valoarea proiectului este de 7 milioane de lei, din fonduri europene.

Încă un parc urmează să fie realizat în Târgoviște, este vorba de parcul de 5 hectare de lângă Complexul Turistic de Natație. O zonă care la fel, se va schimba radical.

Și în viitor vom avea astfel de investiții. Am avut o întâlnire cu ADR Sud Muntenia la Consiliul Județean Dâmbovița. Am stabilit câteva priorități pentru Programul Operațional Regional viitor. Încă nu au apărut ghidurile de finanțare. Cele mai multe proiecte și cu cea mai mare valoare, sunt pe fonduri europene.

Pe exercițiul financiar anterior, Târgoviștea a ocupat locul doi la nivel de țară, din rândul municipiilor reședință de județ, pe ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene pe cap de locuitor. Este cea mai eficientă sursă de finanțare a serviciilor publice. Nu este cea mai ușor de accesat, dar știm să atragem fonduri europene. În ciuda faptului că unii sunt puțini dezamăgiți de ceea ce se întâmplă în Târgoviște. Le-ar conveni să nu se întâmple nimic.

Suntem pe cale de a finaliza și licitația de execuție pentru proiectul care vizează modernizarea coridoarelor de transport public din Târgoviște

Ne referim la reabilitarea și modernizarea Bulevardului Mircea cel Bătrân, Bulevardului Regele Carol, strada Gării, pasajul rutier de lângă Pavcom. Construirea depoului, a celor două stații de capăt, plus modernizarea tuturor stațiilor de traseu, separat de achiziția celor 40 de autobuze. Pentru cele 28 avem semnat contract  de furnizare. Unul deja este în București și treptat, până în martie, vom avea toate cele 28 de autobuze Mercedes Benz la Târgoviște. Ceea ce va însemnă o schimbare totală, vizibilă și imediată a ceea ce înseamnă transportul public local.

Urmează să fie implementate și alte proiecte importante a infrastructurii stradale pentru Șoseaua Găești, Bulevardul Libertății, Calea Domnească, Strada Bărăției. Pe zona de educație, Școala nr. 6 ”Tudor Vladimirescu”, așteptăm semnarea contractului de finanțare, fără a lua în calcul Programul Regional viitor care este până în 2027, în cadrul căruia vom avea investiții importante:

Și amintim:

Zona de restaurare a Șanțului și Vadului Cetății, un proiect de promovare turistică, culturală și istorică, construirea parcării multietajate din zona UPET, pistele de biciclete și un nou proiect de mobilitate urbană care vine să întregească planul de strategie locală.

Fondurile europene reprezintă cea mai ieftină și eficientă sursă de finanțare a investițiilor publice locale, chiar dacă accesarea este mai dificilă și pe anumite proiecte am așteptat semnarea unui contract de finanțare și un an și jumătate (cum a fost proiectul de transport public).” a explicat primarul municipiului Târgoviște.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share