Muntele e adăpost, aer curat și sănătate

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 715/2002, la 14 septembrie este marcată “Ziua Muntelui”, data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpații României. Evenimentul are menirea de a atrage atenția asupra problemelor din zonele montane (sărăcie, izolare, lipsă de infrastructură etc.) în vederea adoptării unei legislații corespunzătoare, vizând protejarea mediului înconjurător și valorificarea potențialului din aceste zone.
”Ziua Muntelui” ar fi o ocazie perfectă să avem un dialog constructiv despre problemele grave ale zonelor montane, dar și despre avantajele lor (oportunității turistice, mediul sănătos) .În prezent se află în dezbatere publică mai multe proiecte de acte normative care vizează dzvoltarea zonelor montane,   sprijin pentru crescătorii de ovine din zonele montane prin înfiinţarea unor stâne montane care vor fi folosite pentru prelucrarea laptelui şi pentru obţinerea de produse lactate, precum şi ca adăposturi pentru animale şi pentru crescătorii de ovine. În acelaşi timp se doreşte menţinerea sustenabilităţii şi consolidarea nivelului de funcţionare al exploataţiilor agricole din zonele montane, contribuind la conservarea şi protecţia mediului. Schema urmăreşte valorificarea calităţii produselor montane şi, în acelaşi timp, reducerea declinului producţiei primare. Noua schemă de finanțare  va contribui la asigurarea consumului intern, precum şi
la menţinerea locurilor de muncă şi la crearea unora noi, punând accentul în special pe oprirea exodului din zonele montane şi pe îmbunataţirea nivelului de trai al fermierilor care desfăşoară activităţi în aceste zone. O situaţie urgentă şi extraordinară o reprezintă şi faptul că implementarea schemei de ajutor pentru aceste investiţii se realizează în baza Orientărilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale care au termen până la sfârşitul anului 2022, iar după modificarea legii susmenţionate trebuie trimisă spre aprobare şi Hotărârea de Guvern în conformitate cu art. 4 alin. (5) din Legea nr. 332/2018.
 ”Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Primăria Comunei Râul Sadului și Agenția națională a zonei montane prin filiala Sibiu vă invită să participați alături de noi la o acțiune de ecologizare organizată la Râul Sadului, joi 15 septembrie 2022, începând cu ora 10 .00 pentru a aduce un omagiu naturii”  transmit organizatorii.  Și tot în data de 14 septembrie, vor avea loc acțiuni de ecologizare în cele 27 de județe din zona montană.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share