Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Muzeul Momârlanului din Petroșani  un reper pentru VALEA JIULUI

 Cultura este un sistem-instrument prin care o persoană este pusă într-o situaţie favorabilă pentru a confrunta problemele specifice implicate de satisfacerea nevoilor.

Sistemul socio-cultural al organizaţiilor va reflecta sau va trebui să reflecte aspiraţia membrilor pentru satisfacerea nevoilor prin muncă şi participarea la viaţa organizaţională. Nici un popor nu poate exista fără comunicare, fără schimb de valori. Valorile fiecărui neam vin din vechime, îl individualizează şi îl caracterizează.

Iar arta noastră populară, manifestată sub toate aspectele ei, prezintă o bogăţie nepreţuită de comori,  pentru toţi cei care-şi iubesc patria şi neamul, pe Dumnezeu și toate cele sfinte.

Începând cu obiceiurile prilejuite de fiecare eveniment important în viaţa poporului, continuând cu frumoasele costume pe care le îmbracă  la nedei și alte evenimente locale sau naționale şi terminând cu dansurile, cântecele şi strigăturile nelipsite la  datini, izvorul lor este nesecat,  pentru acela care încearcă să le cunoască şi să le adune, pentru a le dărui din nou, POSTERITĂȚII,  după cum spune şi Anton Pann: „De la lume adunate, şi-napoi la lume date”.

Înconjurată de munții Parâng, Șureanu, Retezat și Vâlcan, Valea Jiului oferă iubitorilor de călătorii locuri extrem de atractive, unice în lume, care trebuie descoperite de fiecare turist.

O mulțime de așezări pitorești împânzesc munții în jurul orașelor miniere din Valea Jiului, Hunedoara. Aici, locuiesc, din cele mai vechi timpuri, români,  care s-au ocupat cu creșterea animalelor numiți „momârlani“. Urmaşii dacilor, aşa cum sunt numiţi momârlanii, au păstrat tradiţii arhaice distincte, una dintre ele fiind îngroparea morților în grădinile caselor, pentru ca sufletele lor să aibă parte de linişte.

Portul tradiţional le este  asemănător cu cel al dacilor înfăţişaţi în scenele Columnei lui Traian. Cine a văzut Columna lui Traian din Roma va avea puţine dubii că aceşti valahi, la fel ca şi cei din Moldo-Valahia, sunt descendenţii poporului lui Decebal.

Lucreția  Mălinesc și Petre Gălățan, doi oameni gospodari de pe drumul  Slătinioarei Petroșaniului,  sunt cei care au înființat și administrează de câțiva ani, pe cont propriu ”Muzeul Momârlanului” din Petroșani, acolo unde,  alături de membrii  Clubul de Presă și alți colaboratori, prin mesajele și evenimentele care s-au derulat aici, au transmis românilor și întregii lumi că” veșnicia s-a născut la sat”. 

Mii se exponate pot fi văzute în casa bătrânească pe care, cei doi soți au împodobit-o cu cele mai de preț odoare, obiecte vechi de sute de ani, rămase moștenire de la  strămoși. Aici pot fi admirate și alte  sute de obiecte specifice zonei, de la îmbrăcăminte veche de zeci de ani, până la unelte tradiționale, unele rudimentare, folosite în ogrăzile familiilor momârlănești. Toate aceste obiecte au fost donate de-a lungul timpului de mai mulți momârlani din Slătinioara, Sălătruc, Dâlja Mare.

În cadrul muzeului pot fi admirate și zeci de păpuși, toate îmbrăcate în costume populare, realizate chiar de Lucreția Mălinesc, o adevărată creatoarele de piese unice, un adevărat artist, care poate deveni oricând, prin ceea ce face un adevărat ” tezaur uman”.  Aceasta a încercat de mai multe ori să înființeze un atelier de meșteșuguri populare, în care să transmită tinerilor parte din arta cusutului  pe care o posedă, dar, nu va renunța și, cu ajutorul lui Dumnezeu speră ca acest vis, să devină în viitor REALITATE.

“Muzeul Momârlanului” din Petroșani este un loc unde se reconstituie o parte din tradiția momârlanilor, oamenii locului, iar de-a lungul anilor le-au trecut pragul pe lângă jurnaliști și creatori de continut ce promovează turismul și diferite grupuri de vizitatori, atît din țară, cât și din alte părți ale lumii.  Întotdeauna  OASPEȚII au fost primiți de gazde cu zâmbetul pe buze, de multe ori cu bucate tradiționale și cu prezentări de tradiții și obiceiuri locale.

Și tot prin contribuție proprie, au reușit să aducă, de curând,  la muzeu o  altă casă tradițională, veche, de peste 200 de ani,  pe care o vor împodobi cu alte obiecte și lucruri, care nu au încăput în prima casă muzeu.

În ultima perioadă,  pragul acestui inedit muzeu, care s-a născut din dragostea faţă de ceea ce au mai bun comunităţile, a fost trecut şi de mai mulţi elevi lupeneni,  dar şi din alte zone, care,  au rămas şi ei impresionaţi de bogăţia şi varietatea obiectelor expuse,  aceștia dovedind un interes deosebit pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele despre viaţa şi activitatea zilnică a momârlanilor.

                                          Puţine popoare ale lumii au reuşit să conserve atât de bine cultura tradiţională

Românii sunt însă privilegiaţi şi trebuie să ne închinăm în faţa acelor oameni care, pe banii lor, prin munca asiduuă pe care o depun,  încearcă să promoveze adevăratele comori ale neamului românesc.

Sprijinirea conservării patrimoniului local şi al tradiţiilor,  trebuie să devină o prioritate pentru toţi factorii decizionali, pentru că, alături de serviciile agroturistice, mesteşugurile şi activităţile tradiţionale,  pot fi o modalitate de promovare şi creştere a atractivităţii zonelor, precum este şi Valea Jiului, care pot atrage turiştii şi cu beneficii diverse,  pentru populaţia locală.

Vă adresăm vouă, turiști, iubitori de tradiții și obieceuri, să vizitați Muzeul Momârlanului  din Petroșani, pentru a descoperi locuiri și oameni,  care nu și-au uitat strămoșii și tradițiile.

NIHIL SINE DEO!

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share