Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„NA BÎSTĂR – NU UITA”, la Timisoara

Colegiul Bănătean a fost gazda Caravanei Educaționale cu proiectului „NA BÎSTĂR – NU UITA”, derulat de Fundația Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă” din Sibiu, a ajuns și în județul Timiș, în perioada 16-18 octombrie 2024. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Istoria romilor și Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor „Ion Cioabă” au fost prezentate elevilor și profesorilor Școlii Gimnaziale Checea și Școlii Gimnaziale Pesac. Prelegerile au fost apreciate de elevi, care au rămas impresionați de evenimentele descrise în filmul documentar „Lacrimi Romane” La finalul întâlnirii de la Checea, conducerea și profesorii școlii au purtat scurte discuții despre situația actuală și problemele cu care se confruntă minoritatea romă.

Fundația Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă” a înmânat repezentanților școlilor eșarfa purtând numele proiectului și cărți ale autoarei Luminița Cioabă.

În cadrul întâlnirii de la Colegiul Național Bănățean,Fundația ”Ion Cioabă” a avut o intâlnire cu 20 de profesori de istorie din județul Timiș, TVR Timiș ,presa și partenerulfundației din acest proiect reprezentanții Institutului Intercultural Timișoara.

Presedintele Institutului Intercultural ,domnul Călin Rus  a ținut un discurs despre proiectul Na Bîstăr- Nu Uita”.  Luminița Cioabă, președinta Fundației Social-Culturale a Romilor „Ion Cioabă”, prezentat în fața paticipanților importanța proiectului și însemnătatea lui. Prelegerea de istorie a fost susținută de istoricul Dr. Radu Ioanid (Memorial Holocaust Museum Washington )

Redactorul Mircea Barbu de la partenerul media TVR Timișoara a purtat un amplu interviu cu Luminița Cioabă în încheierea întâlnirii.

Toți participanții au primit broșura „Na Bîstăr – Nu Uita. Drumul Lacrimilor Auschwitz-Birkenau Bug”, care este prevazută cu codu lQR, prin care pot accesa Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor Ion Cioabă.

Caravana Educațională „NA BÎSTĂR – NU UITA”  urmează să ajungă și în județul Gorj (23-25 octombrie) și județul Sibiu (28-30 octombrie), după ce a fost prezentă în județele Vâlcea și Galați.

După prezentarea proiectului au avu lpc dscutii , la care au paticiăat atîtjormalisti căt si cadre didactice de la mai multe licee timisorene.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share