Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

NATO este o alianță unită pentru a descuraja agresiunea și pentru a proteja pacea

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a fost primit la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu de președintele României, Klaus Iohannis, și șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu.

Vizita  vine în contextul suplimentării efectivelor aliate în România, prin dislocarea din Germania a detașamentului de militari și tehnică americană, Task Force Cougar. Ca parte a angajamentului  SUA față de  România și aliații NATO aproximativ 1.000 de soldați aparținând 2d Cavalry Regiment au sosit în România pentru a suplimenta efectivele de peste 900 de militari americani deja dislocate aici,  în sprijinul Operațiunii Atlantic Resolve. Această dislocare temporară a forțelor reafirmă importanța parteneriatului româno-american în abordarea amenințărilor și provocărilor comune cauzate de comasarea trupelor rusești la granița cu  Ucraina.

Într-o conferință de presă comună cu Președintele României Klaus Iohannis, Secretarul General  al NATO a mulțumit României pentru contribuțiile semnificative aduse Alianței.

El a lăudat contribuțiile Germaniei, Italiei și Spaniei pentru a ajuta la securizarea spațiului aerian deasupra regiunii Mării Negre și a salutat desfășurarea rapidă a o mie de trupe suplimentare din Statele Unite, în curs de desfășurare, care va aduce totalul militarilor americani care operează de la baza aeriană Mihail K ogălniceanu, la aproape două mii. „Aceasta este o demonstrație puternică a unității transatlantice”, a spus secretarul general, subliniind „angajamentul ferm al Americii de Nord pentru apărarea Europei”. În ultimele zile, Aliații NATO au făcut anunțuri privind dislocarea de forțe și mijloace suplimentare pe flancul estic al Alianței, de la Marea Baltică până la regiunea Mării Negre. Dl Stoltenberg a spus că, la întâlnirea lor de săptămâna viitoare, miniștrii Apărării NATO vor discuta despre cum să consolideze în continuare prezența NATO, inclusiv cu noi grupuri de luptă. În acest sens, secretarul general a salutat oferta Franței de a conduce un grup de luptă multinațional în România.

”România, ca membru NATO și partener strategic al Statelor Unite ale Americii, beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie. Aceste garanții au la bază, iată, angajamentul intensificat al NATO, precum și al unor aliați precum Statele Unite și Franța, ca răspuns la deficitul accentuat de securitate de pe dimensiunea sudică a Flancului Estic. Acest angajament și solidaritatea manifestată aduc consistență și credibilitate sporite efortului colectiv aliat de a spori securitatea noastră, a tuturor. După cum cunoașteți, am pledat repetat în demersurile pe care le-am realizat, încă de la debutul primului meu mandat, atât pe linie NATO, cât și în dialogul cu aliații noștri, pentru o prezență mai consistentă a NATO, a Statelor Unite și a altor aliați în regiunea Mării Negre.

Asigurarea unei posturi consolidate de descurajare și apărare, în mod unitar și coerent, pe întregul Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, contribuie la stabilitatea regională, dar și la securitatea Alianței în ansamblul său și a tuturor cetățenilor din statele aliate. Așa cum am mai spus, indiferent de evoluțiile actuale din regiune, NATO trebuie să își mențină la nivel ridicat capacitatea de descurajare și apărare, care să îi permită să își îndeplinească eficient obiectivele strict defensive pentru care Alianța a fost creată. Alături de aceste măsuri de întărire a prezenței aliate, susținem necesitatea continuării dialogului politico – diplomatic cu Rusia în vederea găsirii de soluții care să permită dezescaladarea situației, fără compromiterea însă a principiilor fundamentale ale Alianței și ale dreptului internațional. Plecăm de la premisa clară că actuala criză nu decurge din eventuale probleme structurale ale arhitecturii de securitate existente, ci din nerespectarea unora dintre prevederile ei esențiale. România a fost și este foarte implicată din punct de vedere diplomatic în adoptarea deciziilor la nivel aliat și european privind actuala criză, prin prisma poziționării noastre geografice și a interesului strategic pe care țara noastră îl are în stabilitatea Vecinătății Estice a NATO și a Uniunii Europene. Reiterez, cu acest prilej, sprijinul României pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Republicii Moldova, ale Georgiei și ale Ucrainei și pentru dreptul acestor state de a-și clădi un viitor în baza propriilor aspirații europene și euroatlantice.

Dincolo de mesajul puternic de solidaritate transmis din partea NATO, prin prezența domnului secretar general în România, vizita a reprezentat un bun prilej pentru a discuta despre o serie de perspective și obiective strategice pentru acest an.

Astfel, am avut un schimb de opinii despre pregătirile privind Summitul NATO de la Madrid din iunie. Am prezentat, totodată, viziunea și prioritățile României privind Noul Concept Strategic și procesul de adaptare a Alianței. În această perioadă extrem de complicată, unitatea transatlantică este esențială, iar parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană este mai important decât oricând. În ceea ce ne privește, România este hotărâtă să-și mențină angajamentele asumate privind alocarea a 2% din PIB pentru continuarea modernizării capabilităților militare. Vom acorda și pe mai departe o atenție sporită creșterii capacității operaționale a tuturor structurilor militare, atât prin efort național, cât și în context multinațional. Totodată, creșterea rezilienței, atât la nivelul structurilor militare, cât și la nivelul instituțiilor publice și al societății în ansamblu, reprezintă o direcție principală de acțiune, subsumată implementării Strategiei Naționale de Apărare a Țării. Domnule Secretar General, vă mulțumesc din nou și ne bucurăm că ați reușit astăzi, împreună cu echipa, să veniți în România, aici, în baza Mihail Kogălniceanu” a transmis președintele României, Klaus Weener  Iohannis.

Cu trei Aliați care se învecinează cu Marea Neagră, precum și partenerii Ucraina și Georgia, securitatea în regiune are „o importanță strategică vitală” pentru NATO. Această vizită de o zi vine în mijlocul formării îngrijorătoare a armatei ruse de-a lungul granițelor Alianței. Secretarul general a reiterat sprijinul Alianței pentru dialog și invitația acesteia către Rusia de a se reuni din nou în Consiliul NATO-Rusia. El, totuși, a insistat că ”NATO nu va face compromisuri cu privire la principiile de bază ale suveranității naționale și capacitatea NATO de a-i proteja pe toți aliații: nu vor exista niciodată aliați de clasa întâi și clasa a doua în NATO (…)  „Există doar aliați NATO. Uniți ca una.” a conchis Jens Stoltenberg.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share